Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 25. 10:36 Vállalat

A reméltnél lassabban indulhatnak újra a turistahajók

Miután a koronavírus-járvány első hulláma teljesen leállította a működését, csak lassan és nehezen találnak magukra a világ vezető turistahajós társaságai. Európában a Costa Cruises és az AIDA már egyes hajókat újraindított, de a telítettségre vonatkozó korlátozások, valamint a helyenként továbbra is fennálló tesztelési kötelezettségek mellett nem könnyű a tevékenységet nyereségesen végezni.

Észak-Amerikában a tervek szerint a következő hetekben indulhatnak újra a tengerjáró turistahajók, de az egyik vezető szolgáltató, a Carnival vezérigazgatója tegnap arról beszélt a társaság eredményeinek ismertetése után, hogy a folyamat lassabb lesz a reméltnél.

A vállalat flottája 91 hajóból áll, ebből november végéig a tervek szerint 42 kezdi meg újra a munkát, a fennmaradók pedig fokozatosan jövő tavaszig. Arnold Donald korábban még arról beszélt, hogy legjobb esetben már év végéig, 2022 elejéig szolgálatban állhat a teljes flotta – emlékeztet a Bloomberg.

Az amerikai járványügyi hivatal az utóbbi hónapokban hagyta jóvá azokat a feltételeket, amelyek mellett a cég és versenytársai ismét utasokat vehetnek majd a fedélzetre – remélhetőleg anélkül, hogy járványgócok alakulnának ki. Jelenleg ezt szolgálják például a kapacitást csökkentő korlátozások, de a Carnival vezető bíznak abban, hogy jövő tavasszal már annyi utast vihetnek majd a hajóik, amennyit csak tudnak. Erre már csak azért is szüksége lenne, mert – nem meglepő módon – a második negyedévet is veszteséggel zárta a társaság, kicsit több mint kétmilliárd dollárt égetett el.

Teljesen pontos előrejelzést ugyanakkor nem fogalmaztak meg a cégvezetők, ami nem is csoda, hiszen egyelőre senki sem tudja például, hogy a következő hónapokban mekkora felfordulást okoz majd a koronavírus delta, avagy indiai mutációja, amely több magas átoltottságú országban is kedvezőtlen irányba fordította a járványügyi folyamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat hajó hajózás koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.