Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 25. 10:36 Vállalat

A reméltnél lassabban indulhatnak újra a turistahajók

Miután a koronavírus-járvány első hulláma teljesen leállította a működését, csak lassan és nehezen találnak magukra a világ vezető turistahajós társaságai. Európában a Costa Cruises és az AIDA már egyes hajókat újraindított, de a telítettségre vonatkozó korlátozások, valamint a helyenként továbbra is fennálló tesztelési kötelezettségek mellett nem könnyű a tevékenységet nyereségesen végezni.

Észak-Amerikában a tervek szerint a következő hetekben indulhatnak újra a tengerjáró turistahajók, de az egyik vezető szolgáltató, a Carnival vezérigazgatója tegnap arról beszélt a társaság eredményeinek ismertetése után, hogy a folyamat lassabb lesz a reméltnél.

A vállalat flottája 91 hajóból áll, ebből november végéig a tervek szerint 42 kezdi meg újra a munkát, a fennmaradók pedig fokozatosan jövő tavaszig. Arnold Donald korábban még arról beszélt, hogy legjobb esetben már év végéig, 2022 elejéig szolgálatban állhat a teljes flotta – emlékeztet a Bloomberg.

Az amerikai járványügyi hivatal az utóbbi hónapokban hagyta jóvá azokat a feltételeket, amelyek mellett a cég és versenytársai ismét utasokat vehetnek majd a fedélzetre – remélhetőleg anélkül, hogy járványgócok alakulnának ki. Jelenleg ezt szolgálják például a kapacitást csökkentő korlátozások, de a Carnival vezető bíznak abban, hogy jövő tavasszal már annyi utast vihetnek majd a hajóik, amennyit csak tudnak. Erre már csak azért is szüksége lenne, mert – nem meglepő módon – a második negyedévet is veszteséggel zárta a társaság, kicsit több mint kétmilliárd dollárt égetett el.

Teljesen pontos előrejelzést ugyanakkor nem fogalmaztak meg a cégvezetők, ami nem is csoda, hiszen egyelőre senki sem tudja például, hogy a következő hónapokban mekkora felfordulást okoz majd a koronavírus delta, avagy indiai mutációja, amely több magas átoltottságú országban is kedvezőtlen irányba fordította a járványügyi folyamatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Vállalat hajó hajózás koronavírus turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.