Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 19. 10:32 Vállalat

Több mint 50 milliárd forintért vett bukaresti irodakomplexumot egy magyar társaság

A magyar gyökerű Adventum International befektetési alapkezelő több mint 150 millió euróért (53 milliárd forintért) vett meg egy bukaresti irodakomplexumot – számolt be múlt héten egy román üzleti lap, a Profit.ro saját számításra alapozva. A Hermes Business Campus megvásárlása a román ingatlanpiac történetének egyik legnagyobb üzlete, idén pedig a legnagyobb.

A 75 ezer négyzetméteres irodakomplexum három épületből áll. A harmadik épület 2016-ban készült el, a komplexumot pedig 2015 óta árulta a beruházó Atenor Group (amely szintén beszámolt a tranzakcióról). A belga ingatlanfejlesztőnek tíz európai országban vannak projektjei. Magyarországon is jelen vannak, ők fejlesztették például az elmúlt évek egyik legnagyobb ingatlanberuházását, a hat irodából álló XIII. kerületi Váci Greens-t (amely utolsó épületének eladását éppen hétfőn jelentették be), irodaprojektjeik mellett ők viszik a dél-budai Tóváros lakóházprojektet.


Videó a bukaresti Hermes Business Campusról.

A bukaresti irodakomplexumot megvásárló Adventum International ugyan Máltára van bejegyezve, de erősen magyar kötődésű. Menedzsmentjében szinte kizárólag magyarok vannak, alapkezelő cégei részben Budapestre vannak bejegyezve, tulajdonosa pedig Bárány Kristóf, aki alapvetően kockázati tőkével és ingatlanpiaccal foglalkozott számos piaci cégnél.

A 2006-ban alapított Adventum International elsősorban a közép-európai ingatlanpiacra fókuszál befektetéseivel. Az elmúlt években aktívan terjeszkedett a régióban, 2019-ben egy 18 ezer négyzetméteres irodaházat vett a lengyelországi Poznanban, majd egy 10 ezer négyzetmétereset Varsóban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?Elég furcsa helyzet alakult ki, mert minél korszerűbb egy irodaház, annál nehezebb átalakítani.

Szintén 2019-ben vásárolták meg a 66 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező budapesti Köki Terminált. A tranzakció összege meghaladta a 100 millió eurót (35 milliárd forintot), és a vásárlás idején azt tervezték, hogy hat milliárd forintot szánnak a bevásárlóközpont felújítására.

A Köki megvétele után is folytatták a felvásárlásokat. Tavaly télen egy 17500 négyzetméteres katowicei irodaházat szereztek meg, amely az egyik legnagyobb lengyel energiacég, a Tauron Polska Energia székhelye. Pár hónappal később pedig a szintén lengyelországi Wroclawban vettek egy hasonló méretű irodaházat.

Az Adventum International jelenleg több mint 400 millió euró (140 milliárd forint) értékű eszközt kezel, alapítása óta pedig összesen mintegy 1,5 milliárd euró értékben fektetett be. A bukaresti irodavásárlás hátteréről megkérdeztem az Adventumot, de nem válaszoltak.

Az elmúlt időszakban Romániában több ingatlanbefektetése is volt jelentős magyar vállalatoknak. Az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel többségi tulajdonában lévő Indotek Group egy 50 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot vásárolt meg Marosvásárhelyen 2019-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSaját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti BankHa ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Az MNB alapítványának cége, az Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége tavaly vásárolta meg a lengyelországi központú Globe Trade Centre többségi tulajdonrészét, amely a térség ingatlanpiacának meghatározó szereplője, hat országban – köztük Romániában – 41 irodaháza és öt kiskereskedelmi létesítménye van, továbbá számos fejlesztési területe. Ez volt tavaly a közép-európai régió egyik legnagyobb tavalyi ingatlanüzlete.

A szintén a leggazdagabb magyarok közé tartozó Leisztinger Tamás érdekeltsége pedig 9,7 millió euróért vette meg egy szatmárnémeti bútorgyár épületét.

Vállalat Adventum Bukarest ingatlanpiac irodaház irodapiac Románia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 18. 14:08 Vállalat, Világ

Az Aldi és a Lidl középső soros termékei az infláció áldozataivá váltak

Az infláció elvitte a keresletet, Németországban vissza kell fogni a kínálatot.

Stubnya Bence
2022. augusztus 18. 12:09 Vállalat

Hiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcég

A cég az orosz gázszállítások letekerése miatt megint közel került a fizetésképtelenséghez.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 08:59 Vállalat

Az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója lett a kormányközeli takarítócég

A jelek szerint nem csak a legnagyobb foglalkoztatók egyike a B+N Zrt, de az egyik legnagyobb árbevételű, és nyereségű cég is az országban.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. augusztus 19. 11:23 Világ

Európa egyik legforróbb városa ókori technikával hűti az utcáit

Az ókori perzsák ötletes megoldása akár tíz fokkal is csökkenteni tudja a felszíni hőmérsékletet.

Pálos Máté
2022. augusztus 19. 08:54 Világ

Furcsán alakult az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajó története

A Razoni tavaly három olyan utat tett meg, amelyiken kikapcsolta a jeladóját, a műholdképek szerint ilyenkor Szíriában dokkolt. 

Jandó Zoltán
2022. augusztus 19. 06:32 Világ

Másfél éve nem jött annyi gáz Magyarországra, mint augusztus első három hetében

Ráadásul hetek óta szinte a teljes mennyiség az országban marad, igaz, az elmúlt néhány napban voltak szállítások az egyik szomszédunk felé.