Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. május 19. 10:32 Vállalat

Több mint 50 milliárd forintért vett bukaresti irodakomplexumot egy magyar társaság

A magyar gyökerű Adventum International befektetési alapkezelő több mint 150 millió euróért (53 milliárd forintért) vett meg egy bukaresti irodakomplexumot – számolt be múlt héten egy román üzleti lap, a Profit.ro saját számításra alapozva. A Hermes Business Campus megvásárlása a román ingatlanpiac történetének egyik legnagyobb üzlete, idén pedig a legnagyobb.

A 75 ezer négyzetméteres irodakomplexum három épületből áll. A harmadik épület 2016-ban készült el, a komplexumot pedig 2015 óta árulta a beruházó Atenor Group (amely szintén beszámolt a tranzakcióról). A belga ingatlanfejlesztőnek tíz európai országban vannak projektjei. Magyarországon is jelen vannak, ők fejlesztették például az elmúlt évek egyik legnagyobb ingatlanberuházását, a hat irodából álló XIII. kerületi Váci Greens-t (amely utolsó épületének eladását éppen hétfőn jelentették be), irodaprojektjeik mellett ők viszik a dél-budai Tóváros lakóházprojektet.


Videó a bukaresti Hermes Business Campusról.

A bukaresti irodakomplexumot megvásárló Adventum International ugyan Máltára van bejegyezve, de erősen magyar kötődésű. Menedzsmentjében szinte kizárólag magyarok vannak, alapkezelő cégei részben Budapestre vannak bejegyezve, tulajdonosa pedig Bárány Kristóf, aki alapvetően kockázati tőkével és ingatlanpiaccal foglalkozott számos piaci cégnél.

A 2006-ban alapított Adventum International elsősorban a közép-európai ingatlanpiacra fókuszál befektetéseivel. Az elmúlt években aktívan terjeszkedett a régióban, 2019-ben egy 18 ezer négyzetméteres irodaházat vett a lengyelországi Poznanban, majd egy 10 ezer négyzetmétereset Varsóban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMelyik fővárosi irodaházból lehetne könnyen lakóház?Elég furcsa helyzet alakult ki, mert minél korszerűbb egy irodaház, annál nehezebb átalakítani.

Szintén 2019-ben vásárolták meg a 66 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező budapesti Köki Terminált. A tranzakció összege meghaladta a 100 millió eurót (35 milliárd forintot), és a vásárlás idején azt tervezték, hogy hat milliárd forintot szánnak a bevásárlóközpont felújítására.

A Köki megvétele után is folytatták a felvásárlásokat. Tavaly télen egy 17500 négyzetméteres katowicei irodaházat szereztek meg, amely az egyik legnagyobb lengyel energiacég, a Tauron Polska Energia székhelye. Pár hónappal később pedig a szintén lengyelországi Wroclawban vettek egy hasonló méretű irodaházat.

Az Adventum International jelenleg több mint 400 millió euró (140 milliárd forint) értékű eszközt kezel, alapítása óta pedig összesen mintegy 1,5 milliárd euró értékben fektetett be. A bukaresti irodavásárlás hátteréről megkérdeztem az Adventumot, de nem válaszoltak.

Az elmúlt időszakban Romániában több ingatlanbefektetése is volt jelentős magyar vállalatoknak. Az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel többségi tulajdonában lévő Indotek Group egy 50 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot vásárolt meg Marosvásárhelyen 2019-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSaját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti BankHa ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Az MNB alapítványának cége, az Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége tavaly vásárolta meg a lengyelországi központú Globe Trade Centre többségi tulajdonrészét, amely a térség ingatlanpiacának meghatározó szereplője, hat országban – köztük Romániában – 41 irodaháza és öt kiskereskedelmi létesítménye van, továbbá számos fejlesztési területe. Ez volt tavaly a közép-európai régió egyik legnagyobb tavalyi ingatlanüzlete.

A szintén a leggazdagabb magyarok közé tartozó Leisztinger Tamás érdekeltsége pedig 9,7 millió euróért vette meg egy szatmárnémeti bútorgyár épületét.

Vállalat Adventum Bukarest ingatlanpiac irodaház irodapiac Románia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Forint Ferenc
2022. január 24. 09:37 Fizetett hirdetés, Vállalat

Soha nem volt ilyen egyszerű saját webshopot indítani

A Shoptet szakértői összeszedték azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek egy online vállalkozás indításához.

Torontáli Zoltán
2022. január 19. 14:13 Vállalat

Elárasztják dél-koreai filmekkel a Netflixet

Több mint 25 koreai filmet vagy sorozatot mutat be idén a csatorna.

Váczi István
2022. január 14. 13:18 Tech, Vállalat

Több mint 13 milliárd forintért vásárolnak fel egy magyar informatikai céget

Az indiai HCL Technologies felvásárolja a magyar Starschemát, amely különféle adatfeldolgozási szolgáltatásokat nyújt, és partnerei között több is megtalálható a világ legnagyobb forgalmú cégei közül.

Fontos

Váczi István
2022. január 25. 15:04 Világ

Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Váczi István
2022. január 25. 11:07 Világ

Az oroszok már nem csak Ukrajna körül izmoznak

Fegyverek kubai telepítésének meglebegtetésével és kiterjedt haditengerészeti hadgyakorlatokkal is igyekeznek erőt mutatni az orosz fegyveres erők.

Mészáros R. Tamás
2022. január 25. 06:49 Világ

Az osztogatás hatékonyabb, mint a munkaalapú társadalom

A közvélekedés szerint a szegények elherdálják a segélyeket, de közgazdasági kísérletek szerint valójában a pénz- és tőkeinjekció a leghatásosabb módja a szegénység felszámolásának.