Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 30. 10:10 Vállalat, Világ

A németek feladják a brit piacot, a brit élelmiszeripar a brexit egyértelmű vesztese

A brit gazdasági kamara németországi szervezetének és a KPMG tanácsadó cégnek a felmérése szerint a német cégek kétharmada sokkal jobban megérzi a brexit hatásait, mint amire számított. Az Európai Uniót elhagyó Egyesült Királysággal folyó kereskedelem négy hónapja megy az új szabályok szerint, és az eredmények megdöbbentőek.

Minden hatodik megkérdezett német cég azt mondta, hogy teljesen leáll a német-brit üzleteléssel.

A Die Welt összeállítása azt írja, hogy a kivonulásnak voltak markáns előjelei, a két ország közötti kereskedelmi forgalom már a 2016-os brexit-szavazás óta csökken, az utóbbi hónapok nehézségei azonban így is megrendítették a kapcsolatokat. Az adminisztrációs költségek megnőttek, vám- és adófizetési kötelezettség jelentkezett, illetve a szállítás is sokkal bonyolultabbá és költségesebbé vált.

A Die Welt szerint a brexit nagy vesztese a brit élelmiszeripar lett, hiszen ebben a szektorban különösen nehéz, bonyolult és költséges lett a kereskedelem, illetve a szállítás. Iparági adatok szerint februárban az Európai Unióba irányuló brit élelmiszerexport éves szinten 41 százalékot zuhant, ezen belül Németországba pedig 53 százalékos volt a visszaesés. Ez még akkor is sok, ha a járvány hatásait figyelembe veszik.

Az ellenkező irányú szállításokat ugyanakkor nem érinti ilyen komolyan a brexit, mert a britek csak 2022-től érvényesítik az új importszabályokat. Az uniós – közte a német – exportot azonban így is visszaveti, hogy csak a hozzáadott érték szerint is uniósnak számító áruk kapnak vámmentességet. Ezzel megszűnt például annak a lehetősége, hogy egy Németországban megtervezett, Ázsiában legyártott, majd Németországban minőségellenőrzött terméket vámmentesen be lehessen vinni az Egyesült Királyságba. Vámmal viszont már nem éri meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a vám az angol határon, még jobban visszaszorul a magyar-brit kereskedelemA magyar-brit kereskedelmi kapcsolatok évek óta leépülőben vannak, a britek unióból való kilépése erre erősíthet rá.

Vállalat Világ Brexit élelmiszer export import kereskedelem Németorszáf Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2022. május 25. 04:00 Közélet, Vállalat

Annyi pénzt öntött az állam a magyar startup ökoszisztémára, hogy az megfulladt

160 milliárdot költött a kockázati tőkepiacra a magyar állam, amivel sikeresen szorította ki a külföldi befektetőket. Ezzel sikerült elérnie, hogy Magyarország a régió startup-sereghajtója legyen.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.

Bucsky Péter
2022. május 23. 04:34 Vállalat

1200 milliárd forint mutatja, miért küldi Orbán Viktor külföldre a magyar cégeket

A magyar gazdaságban nő a külföldi tulajdonú vállalatok szerepe és az általuk hazaküldött osztalék összege, amely után szinte semmi bevétele sincs a magyar államnak.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.