Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 30. 10:10 Vállalat, Világ

A németek feladják a brit piacot, a brit élelmiszeripar a brexit egyértelmű vesztese

A brit gazdasági kamara németországi szervezetének és a KPMG tanácsadó cégnek a felmérése szerint a német cégek kétharmada sokkal jobban megérzi a brexit hatásait, mint amire számított. Az Európai Uniót elhagyó Egyesült Királysággal folyó kereskedelem négy hónapja megy az új szabályok szerint, és az eredmények megdöbbentőek.

Minden hatodik megkérdezett német cég azt mondta, hogy teljesen leáll a német-brit üzleteléssel.

A Die Welt összeállítása azt írja, hogy a kivonulásnak voltak markáns előjelei, a két ország közötti kereskedelmi forgalom már a 2016-os brexit-szavazás óta csökken, az utóbbi hónapok nehézségei azonban így is megrendítették a kapcsolatokat. Az adminisztrációs költségek megnőttek, vám- és adófizetési kötelezettség jelentkezett, illetve a szállítás is sokkal bonyolultabbá és költségesebbé vált.

A Die Welt szerint a brexit nagy vesztese a brit élelmiszeripar lett, hiszen ebben a szektorban különösen nehéz, bonyolult és költséges lett a kereskedelem, illetve a szállítás. Iparági adatok szerint februárban az Európai Unióba irányuló brit élelmiszerexport éves szinten 41 százalékot zuhant, ezen belül Németországba pedig 53 százalékos volt a visszaesés. Ez még akkor is sok, ha a járvány hatásait figyelembe veszik.

Az ellenkező irányú szállításokat ugyanakkor nem érinti ilyen komolyan a brexit, mert a britek csak 2022-től érvényesítik az új importszabályokat. Az uniós – közte a német – exportot azonban így is visszaveti, hogy csak a hozzáadott érték szerint is uniósnak számító áruk kapnak vámmentességet. Ezzel megszűnt például annak a lehetősége, hogy egy Németországban megtervezett, Ázsiában legyártott, majd Németországban minőségellenőrzött terméket vámmentesen be lehessen vinni az Egyesült Királyságba. Vámmal viszont már nem éri meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a vám az angol határon, még jobban visszaszorul a magyar-brit kereskedelemA magyar-brit kereskedelmi kapcsolatok évek óta leépülőben vannak, a britek unióból való kilépése erre erősíthet rá.

Vállalat Világ Brexit élelmiszer export import kereskedelem Németorszáf Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Bucsky Péter
2021. november 30. 06:48 Adat, Vállalat

Túl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozni

A számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 11:59 Támogatói tartalom, Vállalat

Előre a múltba, Magyarországon betiltják az online gyógyszer-kereskedelmet

Nem feltétlenül indokoltak azok a félelmek, amelyek miatt a törvénymódosítást megalkották.

Fontos

Karsai Gábor
2021. december 1. 16:11 Közélet

A következő kormányra hagyott örökség

Úgy tűnik, a kormányt elhagyta lassan egy évtizede tartó szerencséje, választási-politikai szempontból nincs most jó megoldás a gazdasági problémákra.

Váczi István
2021. november 30. 16:08 Adat

Az egyik vakcinából már kétszer többet passzoltunk el külföldre, mint amennyit itthon beadtak

Idehaza hónapok óta alig használják az Astrazeneca készítményét, így nem csoda, hogy a kormány külföldön kezdett helyet keresni a rövid szavatossági idejű készleteknek.

Avatar
2021. november 29. 15:56 Pénz

Két és fél millió forintba kerül a zuhanytálca helye, meddig tart az ingatlanpiaci drágulás?

Amíg a kínálat szűkül, az építési költségek emelkednek és a kereslet is élénk marad, az árak további emelkedésére kell számítanunk - a Danube Capital elemzőjének írása.