Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. április 30. 10:10 Vállalat, Világ

A németek feladják a brit piacot, a brit élelmiszeripar a brexit egyértelmű vesztese

A brit gazdasági kamara németországi szervezetének és a KPMG tanácsadó cégnek a felmérése szerint a német cégek kétharmada sokkal jobban megérzi a brexit hatásait, mint amire számított. Az Európai Uniót elhagyó Egyesült Királysággal folyó kereskedelem négy hónapja megy az új szabályok szerint, és az eredmények megdöbbentőek.

Minden hatodik megkérdezett német cég azt mondta, hogy teljesen leáll a német-brit üzleteléssel.

A Die Welt összeállítása azt írja, hogy a kivonulásnak voltak markáns előjelei, a két ország közötti kereskedelmi forgalom már a 2016-os brexit-szavazás óta csökken, az utóbbi hónapok nehézségei azonban így is megrendítették a kapcsolatokat. Az adminisztrációs költségek megnőttek, vám- és adófizetési kötelezettség jelentkezett, illetve a szállítás is sokkal bonyolultabbá és költségesebbé vált.

A Die Welt szerint a brexit nagy vesztese a brit élelmiszeripar lett, hiszen ebben a szektorban különösen nehéz, bonyolult és költséges lett a kereskedelem, illetve a szállítás. Iparági adatok szerint februárban az Európai Unióba irányuló brit élelmiszerexport éves szinten 41 százalékot zuhant, ezen belül Németországba pedig 53 százalékos volt a visszaesés. Ez még akkor is sok, ha a járvány hatásait figyelembe veszik.

Az ellenkező irányú szállításokat ugyanakkor nem érinti ilyen komolyan a brexit, mert a britek csak 2022-től érvényesítik az új importszabályokat. Az uniós – közte a német – exportot azonban így is visszaveti, hogy csak a hozzáadott érték szerint is uniósnak számító áruk kapnak vámmentességet. Ezzel megszűnt például annak a lehetősége, hogy egy Németországban megtervezett, Ázsiában legyártott, majd Németországban minőségellenőrzött terméket vámmentesen be lehessen vinni az Egyesült Királyságba. Vámmal viszont már nem éri meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a vám az angol határon, még jobban visszaszorul a magyar-brit kereskedelemA magyar-brit kereskedelmi kapcsolatok évek óta leépülőben vannak, a britek unióból való kilépése erre erősíthet rá.

Vállalat Világ Brexit élelmiszer export import kereskedelem Németorszáf Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Jandó Zoltán
2021. május 6. 09:17 Vállalat

Magyar foci jövőre: Szíjj László kis csapata játszik Szíjj László nagy csapata ellen

Miközben Szíjj László legnagyobb csapata az Európa Ligában indul.

Torontáli Zoltán
2021. május 5. 11:00 Vállalat

Kivonja a magyar belvárosokból a környezetszennyező furgonokat az egyik vezető házhozszállító cég

A Gebrüder Weiss magyar leányvállalata azonnal elektromos hajtásra vált, amint elérhetővé válnak az ehhez szükséges járművek.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.