Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 19. 12:02 Vállalat

Összefog az Aldi két ága az élelmiszerek házhoz szállítása érdekében

Az online élelmiszer-értékesítés a jelenlegi kis piaci részesedése alapján nem hozza, csak viszi a pénzt, logisztikailag nagyon nehéz feladat, de muszáj elkezdeni, mert nagy a valószínűsége, hogy ez lesz a jövő egyik fő vásárlási formája. A legtöbb nagy élelmiszerlánc az elmúlt években már elindította a szolgáltatását, a diszkont modellben működők azonban a végsőkig kivárnak. A jelek szerint azonban az Aldinál eljött ez az idő.

A német Manager Magazin a Lebensmittel Zeitung szaklapra hivatkozva azt írja, hogy az Aldi két külön cégben lévő, területileg egymással nem versenyző ága (Aldi Nord és Aldi Süd, Magyarországon az utóbbi leánya működik) összefog, és közös vállalattal kezdi meg a szolgáltatást.

Az egymás karjaiba borulásnak valószínűleg nagyon jelentős üzleti előnyei lehetnek, mert a két Aldi között egy hosszú családi viszályon alapuló ellentét van – többek között ezért is osztották fel maguk között területi alapon a piacokat, hogy egymás vizeit ne zavarják. (Az aldis szappanoperáról legutóbb egyébként ebben a cikkünkben írtunk.)

Az Aldi E-Commerce Verwaltungs GmbH-ban az Aldi Nord és az Aldi Süd egyaránt 50 százalékos részesedéssel vesz részt, és a menedzsmentet is fele-fele arányban delegálják. A német sajtó szerint az online élelmiszerbolt egységes felületű lesz, vagyis a két Aldi cég tényleg egységes online platformot épít.

Az Aldi eddig is foglalkozott online rendeléssel és házhoz szállítással, de nem élelmiszerekkel. Bár kívülről nézve ez már nem tűnik nagy lépésnek, a valóságban az, mert az élelmiszerek szállítási logisztikája és annak szabályozása sokkal bonyolultabb. (A Budapesten bevezetett házhoz szállítás speciális eset, mert a bevásárlást és a kiszállítást is a Roksh személyes bevásárlói végzik, és az Alidnak nem kellett webshopot sem fejlesztenie.)

Üzletileg az online kiszállítás fő problémája az, hogy minél inkább árral (és nem minőséggel) versenyez egy szereplő, a jelenleg összességében kis volumen miatt annál nehezebb a költséges és bonyolult logisztikával profitot elérni. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy az online bolt nem (nagyon) lehet drágább, mint a hagyományos – ebből a szempontból az olyan szolgáltatók rugalmasabbak, mint például a cseh hátterű Kifli.hu.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobb, mint a Szomszédok: dőlj hátra, kérj egy kávét, mert itt az Aldi szappanoperaÉvtizedes sérelmek törtek felszínre Németország leggazdagabb, ám egészen mostanáig rejtőzködő életet élő milliárdos családjában. A tét az Aldi felének irányítása, vagyis elképzelhetetlenül sok pénz. És még annál is több.

Vállalat Aldi e-kereskedelem élelmiszer házhoz szállítás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Stubnya Bence
2021. június 16. 13:06 Vállalat, Világ

Szeretik zöldnek beállítani magukat, de az autógyártók többségének még tisztességes terve sincs a zöld átállásra

Az EU-ban gyártó cégek közül csak a Volvo és Volkswagen áll készen arra, hogy az uniós klímacéloknak megfelelő tempóban álljon át elektromos autók gyártására.

Debreczeni Anna
2021. június 16. 12:54 Támogatói tartalom, Vállalat

Káosz nem ott van, ahol nincs főnök, hanem ahol hiányzik a közös alap

Néha másképp sült el, mint ahogy elsőre tervezték és nem is való mindenkinek, de a kulcsemberek megnyerése és a kritikus tömeg elérése biztosan elengedhetetlen az agilis szervezeti átalakulás sikeréhez.

Fontos

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.

Mészáros R. Tamás
2021. június 16. 05:55 Világ

A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

Bár a Huawei, a kínai űrprogram vagy a digitális jüan világszínvonalú technológiát sejtet, mélyebb elemzések szerint a kínai termelékenységnövekedés megtorpant - pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.