Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 19. 10:28 Vállalat

Még pár hónap lezárás, és a cégek többségbe földbe áll a leginkább érintett cseh szektorokban

Felmérte a cseh kereskedelmi kamara, hogy milyen kilátásaik vannak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a korlátozások által leginkább sújtott szektorokban dolgoznak, például edzőtermeket, mosodákat vagy éttermeket működtetnek, amikor éppen nem kell zárva tartaniuk a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Az eredmények a Ceské Noviny cikke szerint meglehetősen borúsak, a vállalkozók negyede azt mondta, hogy legfeljebb egy hónapig tud még kitartani, további 40 százalék pedig arról számolt be, hogy maximum három hónapja van a fizetésképtelenségig.

Tevékenységi körök szerint a mosodák és ruhatisztítók vannak a legnehezebb helyzetben, ők ugyanis nem jogosultak semmilyen állami támogatásra.

A kamara azt is megkérdezte, hogy miből tartják fenn a vállalkozást az érintettek, akik között egyéni vállalkozók is vannak. Átlagosan az az eredmény jött ki, hogy a bérek és a fix költségek harmadát sem fedezi az állami segítség, 70 százalékot saját megtakarításból, családi-baráti segítséggel vagy bankhitelekből teremtenek elő. A túlélést az is segíti, hogy sokan állapodtak meg a beszállítóikkal halasztott fizetésben.

A vállalkozók egyelőre nem reménykedhetnek a korlátozások gyors és átfogó feloldásában, hiszen a tavaly tavaszit is beleszámítva már három járványhullámot átvészelt Csehországban az utóbbi napokban újra emelkedett a fertőzöttek száma, és egyes régiókban ismét a kórházak telítődése fenyeget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsehországban negyedik hullám fenyeget, Lengyelország lazítottCsehország és Szlovákia az új vírusvariánsoktól szenved, miközben Lengyelország megnyitotta a mozikat, a színházakat, a koncerttermeket és a szállodákat.

Vállalat Csehország járvány kisvállalkozások koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 09:13 Vállalat

A csehek nagyon közel kerültek a Malév-szindrómához

A patinás nemzeti légitársaság, a CSA már csak akkor szállhat le Prágában, ha előre fizet, a csőd valószínűnek tűnik.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.