Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 6. 17:18 Vállalat, Világ

Nem várt fordulat történt az OBI és a Kik eltűnt német milliárdosának ügyében

2018. április 7-én, szombat reggel Karl-Erivan Haub kikapcsolta a mobilját, beszállt egy svájci síliftbe, 3820 méter magasan kiszállt belőle, és edzeni indult. Azóta senki sem látta.

Az 58 éves német férfi a svájci-olasz határon fekvő Kis Matterhornra azért ment fel egyedül, hogy gyakoroljon egy extrémsport-versenyre, amit a svájci hadsereg szervez kétévente. Haub gyakorlott síelő volt, a versenyt korábban már kétszer is teljesítette, ezúttal azonban nem jelent meg a rajtnál. A mentőcsapatok pár nap múlva feladták a keresését, a terület egyébként is veszélyes, mert rengeteg gleccserhasadék szabdalja, és az időjárás sem segítette a mentők munkáját.

Haub a német Tengelmann-csoport milliárdos tulajdonos-vezetője volt, vagyonát akkoriban több mint 4 milliárd euróra becsülték. A csoporthoz tartozik többek között az OBI és a Kik áruházlánc is.

A Tengelmann minden elképzelhető költséget vállalt, hogy megtalálja a vezetőjét. Haubot majdnem 50 hegyimentő kereste napokig, kutyákat és helikoptert is bevetettek, de a holttest sosem került elő. Már amennyiben a cégvezető tényleg meghalt, mert az ügy azóta sem jutott nyugvópontra, a Tengelmann sztorija egy színes elemekben bővelkedő örökösödési háborúba torkollott.

Karl-Erivan Haubot ugyanis hivatalosan a mai napig nem nyilvánították halottnak, holott 2018 júniusában az akkor elhunyt édesapja temetését egyúttal az ő gyászszertartásának is minősítették.

A Tengelmann-csoport vezetését Karl-Erivan fiatalabb testvére, Christian vette át, és egészen 2020 októberéig úgy tűnt, hogy az ügy patthelyzetben van. Akkor azonban Christian és bátyja, Georg Haub, valamint maga a Tengelmann-cég is kérvényezte, hogy Karl-Erivant nyilvánítsák halottnak.

Ekkor derült ki, hogy a családban éles ellentét van ez ügyben, hiszen a feleség, Katrin Haub ezt nem akarta. Ennek pedig elsősorban az az oka, hogy Katrin Haub és két gyermeke nem szeretné feladni a Tengelmann-csoportban lévő részesedését. Amikor ugyanis a férjét halottnak nyilvánítják, a hatalmas vagyon öröklése után adót kell majd fizetnie, amit nem tud máshonnan finanszírozni, mint a Tengelmann-részvények eladásából.

Mint kiderült, a családban mindenki helyezkedett az elmúlt három évben. A feleség úgy szeretné örökölni a vagyont, hogy a körülbelül 500 millió eurós adót lényegében a cég fizesse ki, a sógorai viszont azon ügyködnek, hogy kitegyék őt a vállalatból, és ha lehet, akkor az örökség nagy részéből is.

Bár Georg Haub január 18-án visszavonta a halottá nyilvánítás iránti kérelmét, Christian és a cég ezt nem tette meg, a családi viszály nyilvánosságra kerülését pedig már nem lehet orvosolni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a német sajtó oknyomozó cikkei szerint lehet, hogy Karl-Erivan meg sem halt, csak megrendezte az eltűnését.

A sajtó egy elég bonyolult sztorit körít az állítólagos eltűnés mögé, amelynek két oka lehetett: egy orosz szerető és egy korábbi zavaros Tengelmann-ügy. Utóbbi 2010-15 közé nyúlik vissza, amikor állítólag a céges pénzeket illegálisan használták fel egy piaci terjeszkedés során, Karl-Erivan azonban az ezt feltáró belső ellenőrzést megakadályozta.

A cégvezető, aki szinte mindig testőrökkel vette körül magát, és állítólag enyhén paranoid vonásokat mutatott, a bulvársajtó szerint figyeltette a testvéreit, és ennek 8 millió eurós költségét a vállalattal fizettette ki.

A legbizarrabb eleme a történetnek azonban az a feltételezés, hogy Karl-Erivannak egy titkos szeretője volt (esetleg van) Szentpéterváron. A Veronikának nevezett nővel állítólag egy céges rendezvényen ismerkedett meg a milliárdos, és tíz éven keresztül kettős életet élt: gyakori oroszországi üzleti útjai egyben a szerető látogatásai is voltak. Az összeesküvés-elmélet szerint Veronika a svájci baleset után rejtélyes módon Moszkvába költözött, és még onnan is küldött üzeneteket Haubnak, aki korábban orosz állampolgárságot is szerzett, hogy utazásait könnyebben szervezhesse.

A Focus viszont most azt írja, hogy Katrin Haub is kérte férje halottá nyilvánítását, és ez az ügy végének kezdetét jelentheti. A kölni bíróságnak mostantól hivatalosan is kerestetnie kell Haubot, és ha bizonyos határidőn belül senki sem jelentkezik információval a hollétéről, akkor halottá nyilvánítják, és elindulhat a vagyon öröklésének jogi folyamata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs, aki megörökölje a családi céget NémetországbanLatin-amerikai szappanoperák hősszerelmesét játsszák a német aranyifjak, akiknek nincs kedvük átvenni a családi céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ eltűnés halott Karl-Erivan Haub Kik OBI örökösödés Tengelmann Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.