Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. február 6. 17:18 Vállalat, Világ

Nem várt fordulat történt az OBI és a Kik eltűnt német milliárdosának ügyében

2018. április 7-én, szombat reggel Karl-Erivan Haub kikapcsolta a mobilját, beszállt egy svájci síliftbe, 3820 méter magasan kiszállt belőle, és edzeni indult. Azóta senki sem látta.

Az 58 éves német férfi a svájci-olasz határon fekvő Kis Matterhornra azért ment fel egyedül, hogy gyakoroljon egy extrémsport-versenyre, amit a svájci hadsereg szervez kétévente. Haub gyakorlott síelő volt, a versenyt korábban már kétszer is teljesítette, ezúttal azonban nem jelent meg a rajtnál. A mentőcsapatok pár nap múlva feladták a keresését, a terület egyébként is veszélyes, mert rengeteg gleccserhasadék szabdalja, és az időjárás sem segítette a mentők munkáját.

Haub a német Tengelmann-csoport milliárdos tulajdonos-vezetője volt, vagyonát akkoriban több mint 4 milliárd euróra becsülték. A csoporthoz tartozik többek között az OBI és a Kik áruházlánc is.

A Tengelmann minden elképzelhető költséget vállalt, hogy megtalálja a vezetőjét. Haubot majdnem 50 hegyimentő kereste napokig, kutyákat és helikoptert is bevetettek, de a holttest sosem került elő. Már amennyiben a cégvezető tényleg meghalt, mert az ügy azóta sem jutott nyugvópontra, a Tengelmann sztorija egy színes elemekben bővelkedő örökösödési háborúba torkollott.

Karl-Erivan Haubot ugyanis hivatalosan a mai napig nem nyilvánították halottnak, holott 2018 júniusában az akkor elhunyt édesapja temetését egyúttal az ő gyászszertartásának is minősítették.

A Tengelmann-csoport vezetését Karl-Erivan fiatalabb testvére, Christian vette át, és egészen 2020 októberéig úgy tűnt, hogy az ügy patthelyzetben van. Akkor azonban Christian és bátyja, Georg Haub, valamint maga a Tengelmann-cég is kérvényezte, hogy Karl-Erivant nyilvánítsák halottnak.

Ekkor derült ki, hogy a családban éles ellentét van ez ügyben, hiszen a feleség, Katrin Haub ezt nem akarta. Ennek pedig elsősorban az az oka, hogy Katrin Haub és két gyermeke nem szeretné feladni a Tengelmann-csoportban lévő részesedését. Amikor ugyanis a férjét halottnak nyilvánítják, a hatalmas vagyon öröklése után adót kell majd fizetnie, amit nem tud máshonnan finanszírozni, mint a Tengelmann-részvények eladásából.

Mint kiderült, a családban mindenki helyezkedett az elmúlt három évben. A feleség úgy szeretné örökölni a vagyont, hogy a körülbelül 500 millió eurós adót lényegében a cég fizesse ki, a sógorai viszont azon ügyködnek, hogy kitegyék őt a vállalatból, és ha lehet, akkor az örökség nagy részéből is.

Bár Georg Haub január 18-án visszavonta a halottá nyilvánítás iránti kérelmét, Christian és a cég ezt nem tette meg, a családi viszály nyilvánosságra kerülését pedig már nem lehet orvosolni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a német sajtó oknyomozó cikkei szerint lehet, hogy Karl-Erivan meg sem halt, csak megrendezte az eltűnését.

A sajtó egy elég bonyolult sztorit körít az állítólagos eltűnés mögé, amelynek két oka lehetett: egy orosz szerető és egy korábbi zavaros Tengelmann-ügy. Utóbbi 2010-15 közé nyúlik vissza, amikor állítólag a céges pénzeket illegálisan használták fel egy piaci terjeszkedés során, Karl-Erivan azonban az ezt feltáró belső ellenőrzést megakadályozta.

A cégvezető, aki szinte mindig testőrökkel vette körül magát, és állítólag enyhén paranoid vonásokat mutatott, a bulvársajtó szerint figyeltette a testvéreit, és ennek 8 millió eurós költségét a vállalattal fizettette ki.

A legbizarrabb eleme a történetnek azonban az a feltételezés, hogy Karl-Erivannak egy titkos szeretője volt (esetleg van) Szentpéterváron. A Veronikának nevezett nővel állítólag egy céges rendezvényen ismerkedett meg a milliárdos, és tíz éven keresztül kettős életet élt: gyakori oroszországi üzleti útjai egyben a szerető látogatásai is voltak. Az összeesküvés-elmélet szerint Veronika a svájci baleset után rejtélyes módon Moszkvába költözött, és még onnan is küldött üzeneteket Haubnak, aki korábban orosz állampolgárságot is szerzett, hogy utazásait könnyebben szervezhesse.

A Focus viszont most azt írja, hogy Katrin Haub is kérte férje halottá nyilvánítását, és ez az ügy végének kezdetét jelentheti. A kölni bíróságnak mostantól hivatalosan is kerestetnie kell Haubot, és ha bizonyos határidőn belül senki sem jelentkezik információval a hollétéről, akkor halottá nyilvánítják, és elindulhat a vagyon öröklésének jogi folyamata.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs, aki megörökölje a családi céget NémetországbanLatin-amerikai szappanoperák hősszerelmesét játsszák a német aranyifjak, akiknek nincs kedvük átvenni a családi céget.

Vállalat Világ eltűnés halott Karl-Erivan Haub Kik OBI örökösödés Tengelmann Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.