Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 28. 11:30 Vállalat

Vásárlói roham alatt van a magyar Ikea, pár hónapot kérnek az áruhiány felszámolásához

Az Ikea augusztus végén zárja a pénzügyi évét, és a 2019-2020-as bevétele Magyarországon már 89 milliárd forintra nőtt, ami azt jelenti, hogy a világjárvány ellenére is magas, évi 8,5 százalékos bővülést ért el – közölték a cég regionális vezetői egy sajtóbeszélgetésen.

A forgalom a hagyományos értékesítési formában, vagyis az áruházakban is nőtt, de az igazán jelentős változás az, hogy a pandémia felerősítette az internetes rendelések mennyiségét. Ez a forma a cég adatai szerint 206 százalékkal több bevételt hozott, mint egy évvel korábban.

Olvasóink jelzései alapján az látszik, hogy a svéd gyökerű lakberendezési áruház boltjai és weboldala folyamatos vásárlói roham alatt áll Magyarországon, és bár az üzletek bemutató tereiben minden rendben lévőnek tűnik, vásárláskor elég gyakran áruhiánnyal szembesülnek a vevők.

Federica Barbesa regionális értékesítési vezető ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, hogy 2020 valóban nagy nyomás alá helyezte a cég teljes működését, és ez nem csak a kiskereskedelmi részre, hanem az egész ellátási láncra igaz. A járvány az árucikkek gyártását, illetve “üzletekben való elérhetőségét is érinti”, és nagy erőkkel dolgoznak a megoldáson.

Nem vagyunk boldogok ettől, tudjuk, hogy ez felforgatja a vásárlók terveit, de azt mondhatom, hogy tényleg a legfontosabb napirendi pont nálunk, és még néhány hónapra szükségünk lesz ahhoz, hogy olyan legyen a helyzet, amilyet szeretnénk

– mondta Federica Barbesa.

Hasonló a helyzet az ügyfélszolgálat működésével is, olvasóink többször is jelezték, hogy az Ikeával való vásárlói kapcsolattartás sokkal lassabb és hatékonytalanabb lett. A megnövekedett kereslet miatt az ügyfélszolgálatosokon is óriási nyomás van, de az értékesítési vezető szerint tisztában vannak ezzel is, egyáltalán nem büszkék rá, és folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

A céges vásárlókat egyébként egy bizonyos probléma különösen zavarja. Az áfás számlát a vásárlás után elektronikusan juttatja el az Ikea a vevőnek, de nem a számlát küldi el, hanem csak egy linket, amelyről az egy bizonyos időn belül letölthető. Olvasói visszajelzéseink alapján nagyon kell figyelni arra, hogy az elég rövid letöltési határidőt a céges vevő ne felejtse el, mert utána a gyakorlatban már nagyon nehéz, szinte lehetetlen megszerezni a számlát. Az e-mailben kapott link örökre elveszti a hozzáférést, a céges vevő pedig mehet az ügyfélszolgálathoz, ám az a fentiek miatt gyakorlatilag képtelen intézkedni.

Ismerünk olyan céget, amely tavaly október óta nem tud hozzájutni egy áfás számlához, az ügyfélszolgálatnál tudnak a problémáról, sok hasonló esetről beszélnek, de tehetetlenek, márpedig az adóhatóság aligha fogja elfogadni, ha a cégek az Ikeára mutogatnak majd az elmaradt számlák miatt.

Az online vásárlások iránti növekvő igényt látva a következő három évben az Ikea közel 21 milliárd forint beruházást tervez. Ennek a programnak a részeként további három új átvételi pontot alakítanak ki Közép-, Délnyugat- és Kelet-Magyarországon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bútor ellátási lánc Ikea járvány növekedés roham számla ügyfélszolgálat vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.