Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2021. január 26. 11:03 Támogatói tartalom, Vállalat

Ezeket a rezsiszámokat hozza ez az öt éve épített energiahatékony mintaház

Több mint öt éve, 2015 őszén költözött be a Wienerberger saját tervezési koncepciója mentén felépített, úgynevezett e4 házba egy pályázaton nyertes négytagú család. Azóta folyamatosan figyelték az épület energiafelhasználását és a rezsiszámlát.

Az e4 házból az „e” betű egy olyan tervezési koncepciót jelöl, ami egyenlő súllyal veszi figyelembe az energiahatékonyságot, az élhetőséget, az egészségességet és az elérhetőséget egy ház tervezésénél – mindezt adatokkal alátámasztva.

A Wienerberger 2016 óta folyamatosan méri a budapesti telken épített e4 ház energetika és komfort terén elért teljesítményét. Az adatokból alapvetően az derült ki, hogy az épület energiaigényét az időjárás – főleg az esetleges kemény tél – mellett a felhasználói szokások is nagyon komolyan befolyásolják, de az összetett gépészeti rendszer üzemeltetése is jelentős energiafelhasználó – bár jó hír, hogy így is hatékonyabb, mint ahogy azt a tervezőasztalon gondolták.

A család által előre megvásárolt telken a ház építése mindössze 207 napot vett igénybe, amit viszont csaknem három évig tartó előkészítés, koncepcióalkotás és műszaki tervezés előzött meg. Itt tekinthető meg egy gyorsított videó az építkezésről:

Egy e4 ház tervezése tarthat tovább a részletesebb méretezés miatt, viszont annak kivitelezése adott esetben a szerkezet optimalizációja miatt olcsóbb is lehet

– mondja Horváth András, a Wienerberger tervező szakértője.

Az e4 ház paraméterei:

  • 147 m² alapterület
  • 4,5 szoba
  • tágas, fedett teraszok (58 m²)
  • az emeleten 7,3 m² erkély és 21 m² tároló
  • ferde, 20 fokos hajlásszögű tetősíkú mennyezet
  • A+ energetikai besorolás

A lakók által komfortosnak érzett belső hőmérséklet az egyik fő tényező, ami a fogyasztást befolyásolja. A házban, ahol több kisgyerek is lakik, 23,5 Celsius-fokra van beállítva a termosztát – de ennél alacsonyabb, például 20 Celsius-fokra beállított belső hőmérséklet esetén már akár 32 százalékkal is kevesebb lenne a fűtési hőmennyiség. Látható, hogy minden 1 Celsius fokos hőmérsékletemelkedés nagyjából 10 százalék fűtési többletenergiát igényel.

Forrás: Wienerberger

 

Ez a rezsikiadásra vetítve úgy néz ki, hogy a fűtésszámla 2016 decemberében – ami kifejezetten hideg hónap volt, az átlagos középhőmérséklet -3 Celsius-fok volt – alig haladta meg a 20 ezer forintot; de meleg vízzel és egyéb költségekkel együtt sem volt több, mint 30 ezer forint. Összehasonlításképp, ez nagyjából egy 35-40 négyzetméteres garzonlakás havi rezsiköltségének felel meg.

Alább látható, hogy forintosítva hogyan alakult a fűtési és hűtési, valamint használati meleg víz (HMV) felhasználása évente 2016-2019 között. A szürke Egyéb kategória a szellőztető berendezés és az elektromos energiát is használó gépészeti rendszer kiegészítő fogyasztásait foglalja magába (keringtető szivattyúk, szabályozás, monitoring rendszer).

Forrás: Wienerberger

Pozitívum azonban a magas gépészeti fogyasztás ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kezdeti időszaktól eltekintve nem kellett beavatkozni a rendszerbe, továbbá a fűtési hőenergiát előállító hőszivattyú mind a gyári, mind a rendeletben előírt értéknél hatékonyabban működik.

Tájolás minden előtt

A ház benapozása és az árnyékolása talán kevésbé szem előtt lévő szempontok, de ha odafigyelünk rájuk, rengeteg fűtési és hűtési energiát lehet megtakarítani. Az e4 ház prototípusa is jól mutatja, ahogy a koncepció megalkotása során kihasználták a természet és az ingatlan saját adottságait: alapvető tervezési szempont a lakóhelyiségek, nappali, étkező, és nyílászáróik déli tájolása, hogy a ház a téli időszakban a lehető legtöbb napfény és meleg hasznosuljon.

Egy kevésbé optimális fekvésű telken is lehet közel nulla energiafogyasztású épületet építeni, de ekkor a telek fekvéséből adódó kedvezőtlen hatásokat ellensúlyozni kell, például hatékonyabb fűtési rendszerrel, vagy esetleg jobb hőszigetelő képességű épületszerkezetekkel – ez viszont a költségek növekedéséhez vezet.

A ház formájának tervezésekor is fontos kihasználni a telek kínálta lehetőségeket. Magyarországi éghajlati viszonyok között a téglalap vagy négyzetes alakú és kétszintes épületek az optimális megoldások, mivel ezeknek az épületeknek van kisebb lehűlő felületük a térfogatukhoz képest. A szakértők szerint az az optimális elrendezés, ha az alapterülethez viszonyítva 20-30 százalék az ablakok aránya, ennek legnagyobb része, 80 százaléka délre, 15 százaléka keletre vagy nyugatra, 5 százaléka pedig északra van tájolva.

Friss levegő zárt ablakok mellett

A hőszivattyús épületgépészeti megoldás lényege, hogy a rendszer a ház környezete által termelt hőt hasznosítja fűtésre.

A rendszer a külső levegő energiatartalmát hasznosítja elektromos áram segítségével – ugyanis az emberi mértékkel nézve alacsony, 10-20 Celsius-fokos levegő is jelentősen meghaladja a relatív nulla fokot, így még alacsonyabb hőmérséklet mellett is viszonylag magas az energiaszintje, így a szerkezet abból is képes hőt kivonni, amikor fűtési üzemmódban van. Ráadásul sok esetben hővisszanyerős szellőző rendszerrel vannak kombinálva, ami még hatékonyabb üzemelést tesz lehetővé

– fejtette ki Horváth András. A megtermelt hőenergiát a rendszer puffertartályban tárolja, télen meleg víz, nyáron hideg víz formájában.

A rendszer beépítésével télen nem veszít hőt a ház a szellőztetéskor, mert nincs szükség ablaknyitásra – ez főleg a forgalmasabb utak mentén fekvő házak esetében fontos szempont. A friss levegőt és állandó hőmérsékletet télen és nyáron is a szellőztető rendszer biztosítja, amely egyúttal folyamatosan monitorozza a szén-dioxid telítettséget is, amely a belső levegő frissességének egyik mutatója. A folyamatos gépi szellőztetésnek köszönhetően a mérések szerint az e4 házban a belső levegő szén-dioxid tartalma nagy megbízhatósággal az elég alacsony tartományban van.

A budapesti e4 házról tehát ki lehet jelenteni, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, emellett a magyarországi éghajlati viszonyokra kidolgozott koncepciót országszerte számos családi és társasház tervezéskor hasznosították már.

A cikk megjelenését a Wienerberger Magyarország Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat energiahatékonyság építőipar lakásépítések Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.