Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 25. 17:48 Vállalat

A Mátra lábánál gyártják az ázsiai tésztákat a kambodzsai család franciaországi üzletláncába

Ahogy a balatoninak mondott argentin hekk vagy éppen a Kanadából származó, Magyarország kedvenc pizzájának számító Hawaii is mutatja, a szabad piac nem feltétlenül van tekintettel a kulturális tradíciókra. A globalizáció erősödésével persze nemcsak a fogyasztásban, hanem a termelésben is számtalan szokatlan kombináció jött létre a hatékonyságnövelés jegyében.

A globális termelési láncok kultúrákon átívelő formálódására érdekes példát nyújt a Mátra keleti lábánál fekvő kisváros, Verpelét ipara. A mintegy négyezer lakosú egykori mezőváros gazdasága leginkább szőlő- és dohánytermesztésről volt ismert, kisiparosai pedig a termelőszövetkezetek megjelenésétől főleg cipészettel és asztalos munkákkal foglalkoztak.

Verpelét legjelentősebb foglalkoztatójának azonban mára jelentősen eltér a profilja a hagyományos szektoroktól: fagyasztott ázsiai ételeket gyárt egy kambodzsai család franciaországi üzletláncának. Az Asiafood Kft. által működtetett gyárnak a tavaly lezárt üzleti évben 2,6 milliárd forint volt a bevétele és 140 embernek adott munkát.


A gyár felépítése 2010-ben kezdődött a verpeléti laktanya egykori területén, amelyet az önkormányzat lényegében ingyen adott oda a cégnek.

Egy verpeléti fiatalember hívott fel 2007 decemberében, és azt mondta, külföldi befektető keres telephelyet a környéken. Sokáig sokan hitetlenkedtek, hogy itt megvalósulhat ekkora beruházás

mondta a gyár 2012-es átadóján az akkori és jelenlegi polgármester, Farkas Sándor. Ennél több azonban nem derült ki arról, hogy miért pont Verpelétre esett az Asiafood választása, a cég sem válaszolt a megkeresésemre.

A kétmilliárd forintos beruházást Kelet-Magyarország negyedik legnagyobb kínai befektetéseként jellemezte a Kínai Nagykövetség képviselője az átadáson. A gyár többségi tulajdonosa azonban valójában egy franciaországi cég, amelyet kínai származású kambodzsai bevándorlók hoztak létre.

A Trinh család 1977-ben hozta létre első, 56 négyzetméteres élelmiszerboltját Párizsban. A Paris Store néven működő vállalkozás azóta jelentősen bővült, mára 21 üzlete működik szerte Franciaországban. A cég szerint vezető szerepet töltenek be Európában távol-keleti élelmiszerek forgalmazásában.

Saját üzleteik mellett nagykereskedelemmel is foglalkoznak, éttermek és áruházláncok is az ügyfeleik között vannak. Széles kínálatban árulnak távol-keleti termékeket fűszerektől kezdve szószokon át fagyasztott tésztákig. A forgalmuk a honlapjuk szerint évi 220 millió euró (79 milliárd forint).

A verpeléti üzemben fagyasztott, töltött tésztákat gyártanak, és a termékeiket szinte kizárólag a francia anyacégnek értékesítik. A múlt héten még működő honlapjuk szerint éves termelési kapacitásuk több mint háromezer tonna.


Egy korábbi riport a gyárból.

A 2012-ben indult magyarországi termelést egy tragikus esemény szakította meg. 2014 decemberében kigyulladt a gyár és gyakorlatilag teljesen leégett, de személyi sérülés nem történt. Az üzem mintegy egymilliárd forintos állami és uniós támogatásból épült újjá.

Az újjáépített üzemet 2016-ban adták át, azóta folyamatosan nő a bevétele. A tavaly lezárt üzleti évben 2,6 milliárd forint volt a nettó árbevétele és 214 millió forint az adózott eredménye. Az üzem leégése előtt 220 ember dolgozott a gyárbandöntő többségében verpelétiek – mostanra ez 140-re csökkent. 

Az Asiafood nem az egyetlen ázsiai hátterű tésztagyár Kelet-Magyarországon. A kínaiak tulajdonában álló Li Cheng Kft. szintén tésztagyártással foglalkozik, Tiszanánán és Tiszafüreden is működik telephelye. A cégnek 2018-ban 2,4 milliárd forint volt a bevétele, bár a 2019-es beszámolóját a határidő ellenére nem adta le.

Vállalat élelmiszeripar Franciaország Heves megye Verpelét Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.