Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 7. 17:14 Adat, Vállalat

Megrángatta az árakat az Aldiban és a Lidlben a december

2020. január vége óta havonta figyeljük az Aldi és a Lidl 42 élelmiszertermékének árát, de egy hónapon belül még sosem tapasztaltunk olyan mértékű változásokat, mint egyes termékeknél decemberben. (Az árakat minden hónap utolsó napján nézzük, virtuális bevásárlókosarunk a mondat végén lévő csillagra kattintva érhető el, a nem reprezentatív módszertanunkról pedig sorozatunk első cikkében írtunk részletesen.*Burgonya 3 kg
Cukor 0,5 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1 l
Vaj 0,25 kg
Félbarna kenyér 3 kg
Zsemle 0,5 kg
Kifli 0,5 kg
ESL tej 1,5% 1 l
ESL tej 2,8% 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Natúr joghurt 0,5 l
Kefir 0,5 l
Paradicsom 1 kg
TV paprika 0,5 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Fehérrépa 0,2 kg
Alma 1 kg
Banán 0,5 kg
Örölt kávé, 100% Arabica 0,25 kg
Csirkemell 1 kg
Pulykamell 1 kg
Sertés darált hús, 20% zsírtartalom 0,5 kg
Sertéspárizsi 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 2 tekercs
Coca Cola 1 l
Zabital 1 l
Rizs 0,5 kg
Spagetti tészta 0,25 kg
Tojás 10 darab
Vöröshagyma 0,25 kg
Kígyóuborka 1 darab
Szénsavas ásványvíz 3 l
Só 0,05 kg
Rögös túró 0,2 kg
Gouda sajt 0,2 kg
Sertéskaraj 1 kg
Trappista sajt 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga 0,2 kg
Uht tej 1,5% 1 l
Uht tej 2,8% 1 l
Narancs 0,3 kg
)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Aldi és a Lidl árait a járvány is alig tudta szétrázniKészítettünk egy 42 elemből álló bevásárlólistát, és elmentünk az Aldiba, illetve a Lidlbe, hogy megnézzük, milyen eltérések vannak a két diszkontlánc árazásában.

A sertés darált hús egy kilogrammra vetített ára a Lidlben december 31-én fele annyi volt, mint november 30-án. Nem akcióról van szó, hiszen mi a bevásárlásunknál épp azért nem az akciós árakkal számolunk, hogy a rövid ideig tartó kiugró hatások ne befolyásolják a hosszabb távú ár-összehasonlítást. A december végi 779 forintos fasírtalapanyag valószínűleg időszakos olcsó termék, de ez nem változtat azon, hogy normál ár, és ilyet egy év alatt még nem láttunk.

Az eset azonban nem kirívó, a december vége mintha különösen megmozgatta volna a két diszkont árazási stratégiáját: az Aldiban a fehérrépa kilója 400 forintot zuhant novemberhez képest, de 100-120 forintos csökkenésből is volt négy (kígyóuborka, vöröshagyma, tv paprika, burgonya).

Ha virtuális lecsót főztünk volna, akkor a paprikát az Aldiban lett volna érdemes megvennünk, mert ott 100 forintot csökkent az ára egy hónap alatt, vagyis 999 forintról 899-re ment le kilónként, a Lidlben viszont pont 100 forinttal drágult, 899-ről 999 forintra. A paradicsomnál viszont pont fordított volt a helyzet: a Lidlben 100 forinttal esett (599 forintra), az Aldiban viszont 100 forinttal nőtt az ára (799).

Mindezt csak azért emeljük ki, mert január óta hasonló mozgásokra nem nagyon láttunk példákat – az árakra érzékeny vásárlóknak decemberben sokkal jobban résen kellett lenniük, ha spórolni akartak.

Nem reprezentatív, szubjektív bevásárlókosarunk azonban összességében mindkét diszkontban olcsóbb lett decemberre. Az Aldiban 15 698 forintot fizettünk volna a kasszánál, ami novemberhez képest 3,35 százalékos csökkenés, és ugyanezt a Lidlben 15 081 forintért kaptuk volna meg, ez havi 2,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

Méréseink szerint 2020. január vége és december vége között a bevásárlásunk összköltsége az Aldiban 6,6, a Lidlben 9,6 százalékos árcsökkenést mutat.

A két diszkont közötti árkülönbséget (a mi fogyasztói kosarunk szerint számolva) az alábbi grafikon mutatja, amelyen jól látszik, hogy egy 15-16 ezer forintos, 42 alaptermékből álló bevásárlásnál mennyire együtt mozgott a két cég egész évben.

Sorozatunkban majd a 2021. január végi adatfelvétel után tudunk először éves élelmiszer-inflációt (vagy inkább deflációt) számolni, de az már most valószínűnek látszik, hogy a mi nem reprezentatív összetételű kosarunk árának alakulása meglehetősen nagy eltérést fog mutatni a hivatalosan számolt élelmiszer-inflációtól.

Most már az lenne az igazán meglepő, ha a két diszkontban éves szinten áremelkedés lenne, ehhez januárban a feje tetejére kellene állnia a magyar kiskereskedelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullámvasutaznak az árak a Lidlben, most éppen lefeléSzubjektív nagybevásárlásunk alapján úgy tűnik, mintha a Lidlben hónapról-hónapra jobban megrángatnák az árakat, mint az Aldiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Aldi december diszkont fogyasztói kosár Lidl Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. június 9. 04:34 Adat, Közélet

Nehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásban

Magyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 17:48 Adat, Élet

6 amerikai annyit szennyez, amennyi 5 indiait tesz menekültté

Morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.