Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 7. 17:14 Adat, Vállalat

Megrángatta az árakat az Aldiban és a Lidlben a december

2020. január vége óta havonta figyeljük az Aldi és a Lidl 42 élelmiszertermékének árát, de egy hónapon belül még sosem tapasztaltunk olyan mértékű változásokat, mint egyes termékeknél decemberben. (Az árakat minden hónap utolsó napján nézzük, virtuális bevásárlókosarunk a mondat végén lévő csillagra kattintva érhető el, a nem reprezentatív módszertanunkról pedig sorozatunk első cikkében írtunk részletesen.*Burgonya 3 kg
Cukor 0,5 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1 l
Vaj 0,25 kg
Félbarna kenyér 3 kg
Zsemle 0,5 kg
Kifli 0,5 kg
ESL tej 1,5% 1 l
ESL tej 2,8% 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Natúr joghurt 0,5 l
Kefir 0,5 l
Paradicsom 1 kg
TV paprika 0,5 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Fehérrépa 0,2 kg
Alma 1 kg
Banán 0,5 kg
Örölt kávé, 100% Arabica 0,25 kg
Csirkemell 1 kg
Pulykamell 1 kg
Sertés darált hús, 20% zsírtartalom 0,5 kg
Sertéspárizsi 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 2 tekercs
Coca Cola 1 l
Zabital 1 l
Rizs 0,5 kg
Spagetti tészta 0,25 kg
Tojás 10 darab
Vöröshagyma 0,25 kg
Kígyóuborka 1 darab
Szénsavas ásványvíz 3 l
Só 0,05 kg
Rögös túró 0,2 kg
Gouda sajt 0,2 kg
Sertéskaraj 1 kg
Trappista sajt 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga 0,2 kg
Uht tej 1,5% 1 l
Uht tej 2,8% 1 l
Narancs 0,3 kg
)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Aldi és a Lidl árait a járvány is alig tudta szétrázniKészítettünk egy 42 elemből álló bevásárlólistát, és elmentünk az Aldiba, illetve a Lidlbe, hogy megnézzük, milyen eltérések vannak a két diszkontlánc árazásában.

A sertés darált hús egy kilogrammra vetített ára a Lidlben december 31-én fele annyi volt, mint november 30-án. Nem akcióról van szó, hiszen mi a bevásárlásunknál épp azért nem az akciós árakkal számolunk, hogy a rövid ideig tartó kiugró hatások ne befolyásolják a hosszabb távú ár-összehasonlítást. A december végi 779 forintos fasírtalapanyag valószínűleg időszakos olcsó termék, de ez nem változtat azon, hogy normál ár, és ilyet egy év alatt még nem láttunk.

Az eset azonban nem kirívó, a december vége mintha különösen megmozgatta volna a két diszkont árazási stratégiáját: az Aldiban a fehérrépa kilója 400 forintot zuhant novemberhez képest, de 100-120 forintos csökkenésből is volt négy (kígyóuborka, vöröshagyma, tv paprika, burgonya).

Ha virtuális lecsót főztünk volna, akkor a paprikát az Aldiban lett volna érdemes megvennünk, mert ott 100 forintot csökkent az ára egy hónap alatt, vagyis 999 forintról 899-re ment le kilónként, a Lidlben viszont pont 100 forinttal drágult, 899-ről 999 forintra. A paradicsomnál viszont pont fordított volt a helyzet: a Lidlben 100 forinttal esett (599 forintra), az Aldiban viszont 100 forinttal nőtt az ára (799).

Mindezt csak azért emeljük ki, mert január óta hasonló mozgásokra nem nagyon láttunk példákat – az árakra érzékeny vásárlóknak decemberben sokkal jobban résen kellett lenniük, ha spórolni akartak.

Nem reprezentatív, szubjektív bevásárlókosarunk azonban összességében mindkét diszkontban olcsóbb lett decemberre. Az Aldiban 15 698 forintot fizettünk volna a kasszánál, ami novemberhez képest 3,35 százalékos csökkenés, és ugyanezt a Lidlben 15 081 forintért kaptuk volna meg, ez havi 2,5 százalékos csökkenésnek felel meg.

Méréseink szerint 2020. január vége és december vége között a bevásárlásunk összköltsége az Aldiban 6,6, a Lidlben 9,6 százalékos árcsökkenést mutat.

A két diszkont közötti árkülönbséget (a mi fogyasztói kosarunk szerint számolva) az alábbi grafikon mutatja, amelyen jól látszik, hogy egy 15-16 ezer forintos, 42 alaptermékből álló bevásárlásnál mennyire együtt mozgott a két cég egész évben.

Sorozatunkban majd a 2021. január végi adatfelvétel után tudunk először éves élelmiszer-inflációt (vagy inkább deflációt) számolni, de az már most valószínűnek látszik, hogy a mi nem reprezentatív összetételű kosarunk árának alakulása meglehetősen nagy eltérést fog mutatni a hivatalosan számolt élelmiszer-inflációtól.

Most már az lenne az igazán meglepő, ha a két diszkontban éves szinten áremelkedés lenne, ehhez januárban a feje tetejére kellene állnia a magyar kiskereskedelemnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullámvasutaznak az árak a Lidlben, most éppen lefeléSzubjektív nagybevásárlásunk alapján úgy tűnik, mintha a Lidlben hónapról-hónapra jobban megrángatnák az árakat, mint az Aldiban.

Adat Vállalat Aldi december diszkont fogyasztói kosár Lidl Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. június 27. 14:04 Adat

Ezen a térképen megnézheted, hogy a lakóhelyeden mennyien védettek a Covid ellen

Térképre tettük a védettségi igazolványok településenkénti lakosságarányos számát, ami jókora szórást mutat az ország különböző térségeiben.

Torontáli Zoltán
2022. június 25. 15:23 Adat, Élet

A kelet-európaiak úgy tervezik, hogy többet költenek – kivéve a magyarokat

A magyar háztartásoknak már évek óta olyan jól megy, hogy nem terveznek többet költeni magukra, vagy inkább olyan rosszul, hogy nem gondolhatnak erre? Vagy csak szimplán pesszimisták?

Stubnya Bence
2022. június 23. 16:22 Adat

A gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióban

Viszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.