Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 4. 14:57 Vállalat

Sosem vásároltak fel még annyi céget az ünnepek alatt, mint most

Nem sokat pihenhettek év végén a vállalati felvásárlásokra és összeolvadásokra szakosodott tanácsadók: ha nem is sokkal, de 2020 utolsó két hetében megdőlt a tavaly felállított rekord az ilyen tranzakciók terén.

A Bloomberg gyűjtése szerint világszerte 2496 felvásárlás és összeolvadás történt, 97-tel több, mint 2019 utolsó két hetében. Az évezred átlaga 1586, ezt tehát magasan sikerült felülmúlni.

A tranzakciók értéke meghaladta a 187 milliárd dollárt. A felénk ismertebb vállalatok közül az egyik legnagyobb amerikai hadiipari vállalatot, a Lockheed Martint érdemes kiemelni, amely 4,4 milliárd dollárért vásárolja fel az Aerojet Rocketdyne Holdingsot, hogy megerősítse az űripari szegmensét.

A tavalyi folyamatok alapján nem meglepő módon azok a biankó vállalatok is aktívak voltak, amelyek tőzsdei bevezetésükkor még nem csinálnak semmit, a befektetők azért öntik beléjük a pénzt, hogy egy tőzsdén kívüli vállalat felvásárlásával teremtsenek értéket számukra. De nem maradtak le a magántőkealapok sem, a Waterland Private Equity például 1,1 milliárd fontért vásárolt fel egy elsősorban mentális betegségek kezelésével foglalkozó, nagy-britanniai központú intézményhálózatot.

Az utolsó két hét hajrája egy különösen aktív második félévet koronázott meg, így a felvásárlási-összeolvadási ágazat lényegében behozta az első félév koronavírus-járvány miatti lemaradását. Az amerikai hírügynökség cikke szerint a folytatás is erős lehet, a Brexit körüli bizonytalanság elhárulása, valamint a fejlett világ felpörgő oltási kampányai miatt megszűntek, illetve remélhetőleg fokozatosan eloszlanak azok a bizonytalansági tényezők, amelyek eddig útját állták annak, hogy a válságkezelő intézkedések nyomán keletkezett, minden korábbinál nagyobb pénzbőség megtalálja útját a vállalati tranzakciós piacra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknakKonszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlások járvány koronavírus Lockheed Martin mentális betegség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.