Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 4. 14:57 Vállalat

Sosem vásároltak fel még annyi céget az ünnepek alatt, mint most

Nem sokat pihenhettek év végén a vállalati felvásárlásokra és összeolvadásokra szakosodott tanácsadók: ha nem is sokkal, de 2020 utolsó két hetében megdőlt a tavaly felállított rekord az ilyen tranzakciók terén.

A Bloomberg gyűjtése szerint világszerte 2496 felvásárlás és összeolvadás történt, 97-tel több, mint 2019 utolsó két hetében. Az évezred átlaga 1586, ezt tehát magasan sikerült felülmúlni.

A tranzakciók értéke meghaladta a 187 milliárd dollárt. A felénk ismertebb vállalatok közül az egyik legnagyobb amerikai hadiipari vállalatot, a Lockheed Martint érdemes kiemelni, amely 4,4 milliárd dollárért vásárolja fel az Aerojet Rocketdyne Holdingsot, hogy megerősítse az űripari szegmensét.

A tavalyi folyamatok alapján nem meglepő módon azok a biankó vállalatok is aktívak voltak, amelyek tőzsdei bevezetésükkor még nem csinálnak semmit, a befektetők azért öntik beléjük a pénzt, hogy egy tőzsdén kívüli vállalat felvásárlásával teremtsenek értéket számukra. De nem maradtak le a magántőkealapok sem, a Waterland Private Equity például 1,1 milliárd fontért vásárolt fel egy elsősorban mentális betegségek kezelésével foglalkozó, nagy-britanniai központú intézményhálózatot.

Az utolsó két hét hajrája egy különösen aktív második félévet koronázott meg, így a felvásárlási-összeolvadási ágazat lényegében behozta az első félév koronavírus-járvány miatti lemaradását. Az amerikai hírügynökség cikke szerint a folytatás is erős lehet, a Brexit körüli bizonytalanság elhárulása, valamint a fejlett világ felpörgő oltási kampányai miatt megszűntek, illetve remélhetőleg fokozatosan eloszlanak azok a bizonytalansági tényezők, amelyek eddig útját állták annak, hogy a válságkezelő intézkedések nyomán keletkezett, minden korábbinál nagyobb pénzbőség megtalálja útját a vállalati tranzakciós piacra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknakKonszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat felvásárlások járvány koronavírus Lockheed Martin mentális betegség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.