Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 4. 14:57 Vállalat

Sosem vásároltak fel még annyi céget az ünnepek alatt, mint most

Nem sokat pihenhettek év végén a vállalati felvásárlásokra és összeolvadásokra szakosodott tanácsadók: ha nem is sokkal, de 2020 utolsó két hetében megdőlt a tavaly felállított rekord az ilyen tranzakciók terén.

A Bloomberg gyűjtése szerint világszerte 2496 felvásárlás és összeolvadás történt, 97-tel több, mint 2019 utolsó két hetében. Az évezred átlaga 1586, ezt tehát magasan sikerült felülmúlni.

A tranzakciók értéke meghaladta a 187 milliárd dollárt. A felénk ismertebb vállalatok közül az egyik legnagyobb amerikai hadiipari vállalatot, a Lockheed Martint érdemes kiemelni, amely 4,4 milliárd dollárért vásárolja fel az Aerojet Rocketdyne Holdingsot, hogy megerősítse az űripari szegmensét.

A tavalyi folyamatok alapján nem meglepő módon azok a biankó vállalatok is aktívak voltak, amelyek tőzsdei bevezetésükkor még nem csinálnak semmit, a befektetők azért öntik beléjük a pénzt, hogy egy tőzsdén kívüli vállalat felvásárlásával teremtsenek értéket számukra. De nem maradtak le a magántőkealapok sem, a Waterland Private Equity például 1,1 milliárd fontért vásárolt fel egy elsősorban mentális betegségek kezelésével foglalkozó, nagy-britanniai központú intézményhálózatot.

Az utolsó két hét hajrája egy különösen aktív második félévet koronázott meg, így a felvásárlási-összeolvadási ágazat lényegében behozta az első félév koronavírus-járvány miatti lemaradását. Az amerikai hírügynökség cikke szerint a folytatás is erős lehet, a Brexit körüli bizonytalanság elhárulása, valamint a fejlett világ felpörgő oltási kampányai miatt megszűntek, illetve remélhetőleg fokozatosan eloszlanak azok a bizonytalansági tényezők, amelyek eddig útját állták annak, hogy a válságkezelő intézkedések nyomán keletkezett, minden korábbinál nagyobb pénzbőség megtalálja útját a vállalati tranzakciós piacra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknakKonszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

Vállalat felvásárlások járvány koronavírus Lockheed Martin mentális betegség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2021. január 19. 18:02 Vállalat

Az új kötelezetti rendszerrel felértékelődik az energiamegtakarítás – de ki issza meg ennek a levét?

Magyarországnak teljesítenie kell az uniós energiamegtakarítási célokat, az ezt célzó új szabályozás azonban felvet néhány problémát.

Váczi István
2021. január 19. 10:27 Vállalat

Erős nyárra készülnek az európai légitársaságok, de nem biztos, hogy igazuk lesz

Az Easyjet és az Eurowings is optimista, de fel kell gyorsulnia az oltások beadásának, hogy valóra váljanak a tervek.

Jandó Zoltán
2021. január 18. 15:31 Vállalat

Mészáros Lőrinc hiába látszik tulajdonosnak, hivatalosan csak főtámogató Eszéken

Az eszéki futball sikereiről és terveiről nyilatkozott egy horvát sportlapnak Mészáros Lőrinc, aki papíron fél éve kiszállt a csapatból.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.