Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2020. december 17. 10:44 Támogatói tartalom, Vállalat

Tízszeresére nőtt egy év alatt a Záhonyon keresztül Magyarországra érkező kínai konténervonatok száma

Kiugró mértében, 2019-hez képest csaknem tízszeresére növekedett az idén a Záhonyi Átrakó Körzeten keresztül Magyarországra érkező kínai konténervonatok száma. A Rail Cargo Operátor augusztus óta tapasztalja a távol-keleti vasúti intermodális forgalom erősödő tendenciáját. A koronavírus negatív hatásait követő időszakban beindult kínai termelés és ehhez kötődő szállítás látványos növekedést mutat a Rail Cargo Group ázsiai intermodális forgalmainak bázisszintjéhez képest.

Míg tavaly összesen 4 Kínából érkező intermodális szerelvény lépte át Magyarország és ezzel együtt az Európai Unió határát Záhonynál, és az idei év első felében is csak elvétve közlekedett erre néhány, a harmadik és a negyedik negyedévben havonta már 6-8 vonat érkezett az átrakó körzetbe 45-50 darab 40 lábas konténerekkel rakva. A Rail Cargo Operátor (RCO) kezelésében érkező távol-keleti árukkal rakott szerelvények egyre gyakrabban választják a Selyemút déli vasúti útvonalát az EU irányába záhonyi belépéssel, mivel itt rugalmasan rendelkezésre állnak az átrakáshoz, illetve a nyomtávváltáshoz szükséges kapacitások. Ebben az évben az RCO eddig több mint 1400 kínai konténert fuvarozását irányította Záhony irányába. Bár az alapos és összetett uniós vámeljárások némileg lassítják egyes küldemények továbbhaladását, az RCO arra számít, hogy egyre több szerelvény érkezik ide a rövidebb útvonal és a kedvező nyomtávváltási körülmények miatt.

A magyarországi címzettek számára bonyolított forgalom egyébként az északi Selyemúton, lengyelországi határátlépéssel is igen élénk, azonban az ottani kapacitások – különösen a csúcsidőszakokban – egyre kevésbé felelnek meg az igényeknek, ami az arányokat Záhony javára változtatja meg.

A kínai ipari termelés felfutása nyomon követhető a Magyarország és Kína közötti szárazföldi vasúti áruforgalom élénkülésén és az ezzel együtt születő új vasúti összeköttetéseken is. Októberben Hszian és Csinan mellett újabb kínai ipari központtal, Sencsennel létesült ilyen menetrendszerű kapcsolat. Az onnan érkező vonatok Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül érkeznek Eperjeskére. A konténerszerelvények elsősorban a magyar piacra hoznak termékeket, de a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK-ről sok konténer folytatja útját vasúton Olaszországba, Romániába, Törökországba, Németországba és Ausztriába.

Az eltérő nyomtávú vasúti rendszerek találkozásánál kiépített záhonyi átrakókörzet Magyarország legnagyobb árumennyiséget átbocsátó vasúti komplexuma, amely évente mintegy 4-5 millió árutonna kapacitásra képes. A jelenleg a Záhony-Port Zrt. által üzemeltetett 84 négyzetkilométer kiterjedésű létesítmény Európa egyik legnagyobb terminálja. Mellette több vállalkozás is működik a térségben, amelyek szintén végeznek az RCH megrendelése alapján átrakási tevékenységet.

A forgalom túlnyomó részét az ömlesztett áruk (acél, vasérc, szén, koksz, építőipari és vegyipari termékek) teszik ki, de ezek mennyisége a járvány következtében visszaesett gazdasági teljesítmények miatt 2020-ban nem éri el a létesítmények névleges kapacitását. Eperjeskén és Záhonyban összesen alig 3 millió tonna áru fordult meg, ami valamivel több mint 100 ezer vasúti kocsi átrakását, illetve nyomtávváltását követelte meg. A beérkező volumenek több mint 90 százalékát a Rail Cargo Hungaria fuvarozza, az export mennyisége az importhoz képest elenyésző.

A záhonyi térségben tervezett jelentős fejlesztésekre alapozva a Rail Cargo Hungaria az itt bonyolított forgalom jelentős növekedésével számol a következő években.

A cikk megjelenését a Rail Cargo Hungaria támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Vállalat rail cargo hungaria vasút vasúti áruszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.