Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2020. december 17. 10:44 Támogatói tartalom, Vállalat

Tízszeresére nőtt egy év alatt a Záhonyon keresztül Magyarországra érkező kínai konténervonatok száma

Kiugró mértében, 2019-hez képest csaknem tízszeresére növekedett az idén a Záhonyi Átrakó Körzeten keresztül Magyarországra érkező kínai konténervonatok száma. A Rail Cargo Operátor augusztus óta tapasztalja a távol-keleti vasúti intermodális forgalom erősödő tendenciáját. A koronavírus negatív hatásait követő időszakban beindult kínai termelés és ehhez kötődő szállítás látványos növekedést mutat a Rail Cargo Group ázsiai intermodális forgalmainak bázisszintjéhez képest.

Míg tavaly összesen 4 Kínából érkező intermodális szerelvény lépte át Magyarország és ezzel együtt az Európai Unió határát Záhonynál, és az idei év első felében is csak elvétve közlekedett erre néhány, a harmadik és a negyedik negyedévben havonta már 6-8 vonat érkezett az átrakó körzetbe 45-50 darab 40 lábas konténerekkel rakva. A Rail Cargo Operátor (RCO) kezelésében érkező távol-keleti árukkal rakott szerelvények egyre gyakrabban választják a Selyemút déli vasúti útvonalát az EU irányába záhonyi belépéssel, mivel itt rugalmasan rendelkezésre állnak az átrakáshoz, illetve a nyomtávváltáshoz szükséges kapacitások. Ebben az évben az RCO eddig több mint 1400 kínai konténert fuvarozását irányította Záhony irányába. Bár az alapos és összetett uniós vámeljárások némileg lassítják egyes küldemények továbbhaladását, az RCO arra számít, hogy egyre több szerelvény érkezik ide a rövidebb útvonal és a kedvező nyomtávváltási körülmények miatt.

A magyarországi címzettek számára bonyolított forgalom egyébként az északi Selyemúton, lengyelországi határátlépéssel is igen élénk, azonban az ottani kapacitások – különösen a csúcsidőszakokban – egyre kevésbé felelnek meg az igényeknek, ami az arányokat Záhony javára változtatja meg.

A kínai ipari termelés felfutása nyomon követhető a Magyarország és Kína közötti szárazföldi vasúti áruforgalom élénkülésén és az ezzel együtt születő új vasúti összeköttetéseken is. Októberben Hszian és Csinan mellett újabb kínai ipari központtal, Sencsennel létesült ilyen menetrendszerű kapcsolat. Az onnan érkező vonatok Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül érkeznek Eperjeskére. A konténerszerelvények elsősorban a magyar piacra hoznak termékeket, de a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK-ről sok konténer folytatja útját vasúton Olaszországba, Romániába, Törökországba, Németországba és Ausztriába.

Az eltérő nyomtávú vasúti rendszerek találkozásánál kiépített záhonyi átrakókörzet Magyarország legnagyobb árumennyiséget átbocsátó vasúti komplexuma, amely évente mintegy 4-5 millió árutonna kapacitásra képes. A jelenleg a Záhony-Port Zrt. által üzemeltetett 84 négyzetkilométer kiterjedésű létesítmény Európa egyik legnagyobb terminálja. Mellette több vállalkozás is működik a térségben, amelyek szintén végeznek az RCH megrendelése alapján átrakási tevékenységet.

A forgalom túlnyomó részét az ömlesztett áruk (acél, vasérc, szén, koksz, építőipari és vegyipari termékek) teszik ki, de ezek mennyisége a járvány következtében visszaesett gazdasági teljesítmények miatt 2020-ban nem éri el a létesítmények névleges kapacitását. Eperjeskén és Záhonyban összesen alig 3 millió tonna áru fordult meg, ami valamivel több mint 100 ezer vasúti kocsi átrakását, illetve nyomtávváltását követelte meg. A beérkező volumenek több mint 90 százalékát a Rail Cargo Hungaria fuvarozza, az export mennyisége az importhoz képest elenyésző.

A záhonyi térségben tervezett jelentős fejlesztésekre alapozva a Rail Cargo Hungaria az itt bonyolított forgalom jelentős növekedésével számol a következő években.

A cikk megjelenését a Rail Cargo Hungaria támogatta.

Támogatói tartalom Vállalat rail cargo hungaria vasút vasúti áruszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2022. január 12. 14:40 Támogatói tartalom

Néha az ablaküveg, máskor a daru hiányzott, szinte tervezhetetlenné váltak az építkezések

Bár az építőiparban elsősorban az árak emelkedése volt fókuszban 2021-ben, a cégek szempontjából legalább ekkora gondot okozott, hogy lényegében tervezhetetlenné vált a működés.

A húsz éve nem tapasztalt építőipari drágulást a vállalkozások is megszenvedik

Az alapanyagárak növekedését részben átvállalják az építőipari vállalkozások, a generálkivitelezőknek ráadásul még az alvállalkozói árak emelkedésével is meg kell birkózniuk.

A pénzforma, amely a bankkártyának és a bitcoinnak egyaránt versenytársa lehet

A digitális jegybankpénz bevezetése a gazdaság és azon belül a pénzügyi szektor jelenlegi működésének egészét befolyásolhatja.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.