Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 11. 13:13 Vállalat

A legújabb német szappanoperától függ a Volkswagen jövője

Hetek óta nagyon komoly feszültségek uralják a világ legtöbb autót gyártó csoportjának, a Volkswagennek a vezetését. A németül felügyelő bizottságnak nevezett, ám magyar fogalmak szerint sokkal inkább igazgatóságként működő, vagyis a cégcsoport működésének stratégiáját meghatározó testületben óriási hatalmi harcok dúlnak, és ez nagyon nem jön most jól a csoportnak.

A céges szappanoperának két főszereplője van: Herbert Diess vezérigazgató és Bernd Osterloh, a munkások érdekvédelmi szervezeteinek első számú képviselője.

Diess-nek van egy üzleti terve, amely szerint

a VW-t hosszabb távon egy sokkal inkább technológiaközpontú cégcsoporttá alakítaná át,

párhuzamosan az elektromos hajtásra való átállással. Ez a terv azonban többek között lényeges létszámcsökkentéssel is számol Németországban, amit a dolgozók érthető módon nem akarnak elfogadni.

A nagy csata előzménye, hogy már nyáron arról szóltak a pletykák, hogy Diess elvesztette a támogatását a felügyelő bizottságban, és ez olyan komoly válságot okozott, hogy a VW-nek közleményben kellett nyugtatgatni a befektetőket a vezérigazgató iránti töretlen bizalomról. A testület egyébként 19 tagú, de jól jelzi a németországi viszonyokat, hogy ebből kilencet közvetve vagy közvetlenül a munkások érdekképviseleti szervei kontrollálnak, és még a helyi politikai szereplők delegáltjai is benne ülnek.

Diess már júniusban azzal vádolta meg a testület egyik tagját, hogy folyamatosan bizalmas információkat ad ki a sajtónak, ám ebből olyan botrány keveredett, hogy végül neki kellett nyilvánosan bocsánatot kérnie a vádaskodásokért.

Több jel is arra utal, hogy Diess pozíciója vagy legalábbis elkötelezettsége megrendülhetett az elmúlt hónapokban. A Volkswagen márka ügyeinek irányítását például átadta Ralf Brandstätternek, és a VW-nek ekkor is magyarázkodnia kellett arról, hogy Diess nem vonult vissza, továbbra is ő áll a VW élén, és az irányítás a veterán Brandsätternél is jó kezekben maradt.

A helyzet azonban akkor vált végletesen kiélezetté, amikor Diess elhatározta, döntésre viszi a dolgot: bár 2023-ig szól a szerződése, azt kérte a felügyelő bizottságtól, hogy idő előtt hosszabbítsák meg a kontraktust. Diess ezzel lényegében bizalmi szavazást kért magával szemben, illetve a hosszabb távú tervei mellett. Ha Osterloh megszavazza a szerződéshosszabbítást, azzal a munkások nevében megszavazza Diess terveit, vagyis a leépítéseket is.

Diess lépése után azonban patthelyzet alakult ki, a vezérigazgató ragaszkodik a szerződéshosszabbításhoz, Osterloh-ék azonban ezt nem akarják megszavazni – a dolog ettől kezdve személyes bizalmi üggyé is vált. Az üléseken állandóan elnapolják a témát, de ez azt is jelenti, hogy

a VW jövője jelenleg teljes mértékben bizonytalan.

A felek között a felügyelő bizottság elnöke, Hans Dietrich Pötsch próbál közvetíteni, egyelőre sikertelenül. A VW tulajdonosai között meghatározó szerepben lévő két család delegáltja, Wolfgang Porsche és Hans Michel Piech egyébként Diess mögött áll. Osterloh viszont hetek óta minden érintettnél azzal érvel, hogy a VW sikeres jövője elképzelhető a leépítések nélkül is.

A VW-csoport tavaly 10,96 millió járművet adott el világszerte, és 671 ezer dolgozója volt. A második a Toyota volt 10,74 millió eladott járművel, de csak 359 ezer alkalmazottal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIjedten figyelik a német VW-munkások az átállást az elektromos autókraA Volkswagen pont egy olyan gyárát választotta az elektromos autógyártásra való áttérés első állomásaként, aminek környezete teljesen kiszolgáltatott az üzem működésének.

Vállalat autó felső vezetők harc Volkswagen Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2021. szeptember 17. 06:44 Vállalat

Kozmetikázhatják a tízmilliárdos veszteséget, amit Mészáros Lőrinctől vállalt át az állam

Hatalmasat fordult idén az energiaszektor, és ennek köszönhetően nyár végén elkezdhetett nyereséget termelni az évek óta veszteséges Mátrai Erőmű.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

Nem kezdi el a gyártást a Curevac, de nem száll ki teljesen a piacból.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Az Európa Liga menetrendje és a jegyárak ismeretében már elég jól megbecsülhető, mennyi bevételtől esett el az FTC azzal, hogy a BL helyett az EL-ben indul.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.