Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. november 12. 10:31 Vállalat

Több mint százmilliárdért tankolhatnak az állami alkalmazottak a Molnál

Évi több tízmilliárd forintért vásárolhatnak üzemanyagot a Mol-kutaknál a következő években üzemanyagkártyával a különböző állami szervezetek, illetve alkalmazottjaik. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a napokban hirdetett eredményt a témában még augusztusban kiírt közbeszerzésen, amelyen végül csak a Mol indult.

A kiírás szerint a KEF legfeljebb három (plusz egy) évre szerződne a Mollal, kivéve, ha a tervezett 341 millió literes keret kimerül*A 341 millió liter a megkötendő keretmegállapodás három éve alatt az intézmények által vásárolható maximális mennyiség. Amennyiben a három év leteltével a 341 millió litert valamilyen okból az intézmények nem hívták le, akkor a KEF kezdeményezheti a szerződés legfeljebb egy évvel történő meghosszabbítását.. Utóbbi mennyiség már elég jól mutatja, hogy hatalmas szerződésről van szó, hiszen

ennyi benzin vagy gázolaj a jelenlegi bruttó árakon 120-125 milliárd forintba kerül.

Nyilván a hatalmas mennyiséget megrendelő államnak a Mol adott kedvezményt, de a tenderről közzétett összegzés szerint is nettó 276,2 forintért adnának egy liter üzemanyagot, ami (áfával együtt) 119,6 milliárd forintra értékeli a keretszerződést.

A dokumentumban szereplő fix ár egyébként kifejezetten érdekes, ahogy az is, hogy csak egy konkrét mennyiséget adtak meg. Ilyen tendereknél ugyanis le szokták bontani a beszerzést különböző típusú üzemanyagokra, a pályázó cég pedig jellemzően nem fix összeget ad meg, hanem valamilyen kedvezményt a mindenkori kiskereskedelmi árból. Az állandó díj ugyanis hatalmas kockázat lenne, hiszen a benzin és a gázolaj ára is viszonylag rövid időn belül tud nagyon jelentősen változni.

Éppen ezért rákérdeztünk a Molnál, hogy miért szerepel fix ár a közbeszerzési dokumentációban. A cégnél lapunk kérdésére azt írták, hogy valóban nem egy meghatározott összegről van szó,

a 276,2 forint egy az ajánlatok összehasonlíthatóságának érdekében számított érték, és nem ez a fix, hanem az árengedmény mértéke, amely azonban nem publikus.

Emellett a leszerződött mennyiség sem egyfajta üzemanyagot takar: a Mol normál és prémium minőségű benzinre, illetve normál és prémium minőségű gázolajra is adott ajánlatot. 

A Molnak nem ez az első több tízmilliárdos állami megbízása az idén.

Júniusban a MÁV-val kötöttek egy a közbeszerzési szerződésnyilvántartóban nettó 41 milliárd forintosra becsült hároméves gázolajbeszerzési megállapodást. A Volánbusznak pedig ennél is jóval nagyobb értékben szállítanak, igaz, azt a kontraktust még 2019 elején írták alá. A két részletben megkötött, egy+egy éves megállapodás értékét nettó 114 milliárd forintra saccolták akkor, ami áfával a 150 milliárdot közelíti.

Ezen kívül kisebb megbízásokat is kapott a Mol. Az NKM-nek szintén üzemanyagot adnak 1,9 milliárd forint értékben, a Paksi Atomerőműnek egyik leányvállalatuk szállít turbinaolajat 288 millióért, és ugyanez a cég látja el motorolajjal, közlekedési hajtóműolajokkal és kenőanyagokkal a Volánbuszt 715 millióért.

A különböző állami szervezetek tehát éves szinten (például jövőre, ha marad a Volánbusz beszállítója a Mol) nagyjából 130 milliárd forintot költhetnek el a magyar olajcégnél, már ha a keretszerződéseket kihasználják. Más kérdés, hogy az igazán nagy tendereknél egyáltalán nem meglepő, hogy rendre a Mol fut be, más piaci szereplő ugyanis valószínűleg nem tudna hasonló mennyiségben szállítani, illetve az ellátást biztosítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdért vennének üzemanyagot, de mivel mennek majd év elején a Volán buszok?Majdnem 400 millió liter üzemanyagot szállíthat a Volán társaságoknak a most kiírt közbeszerzési tender győztese, de kérdéses, hogy sikerül-e időben lezárni a közbeszerzést.

Vállalat KEF közbeszerzés Mol Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2021. május 14. 14:36 Vállalat

16 milliárdos fizetését magyarázza a Netpincér anyacégének vezére

A német tőzsdén jegyzett vállalatok vezetői közül tavaly a második legnagyobb javadalmazást kapta a Delivery Hero alapító-vezérigazgatója.

Bucsky Péter
2021. május 12. 06:50 Vállalat

Egyre nagyobb az IKEA fölénye, a bútorra költött forintok negyede a cégnél landol

Egész Európát letarolta a svéd gyökerű bútorforgalmazó, de Magyarországon páratlanul magas a piaci részesedése.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Fontos

Bucsky Péter
2021. május 15. 06:58 Podcast

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat.

Tóth István János
2021. május 14. 18:08 Adat, Közélet

A kiszámíthatatlan és korrupt állam a sikeres járványkezelést is akadályozza

Minél magasabb volt a korrupció szintje egy EU-tagországban, annál többen haltak meg lakosságarányosan a járvány következtében.

Jandó Zoltán
2021. május 14. 06:56 Világ

Senkit nem érdekel a járvány a közeli országban, ahol a legtöbben halhattak meg Covidban

A kormány hibát hibára halmoz a járványkezelésben, és emiatt rengetegen haltak meg Bulgáriában, de annyira nagy a korrupció, hogy a választási kampány is csak arról szólt.