Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 4. 13:45 Vállalat

A tüzép telep akkor is jól megy, amikor az építőipar fejre áll

Az Újház Centrum Zrt. vezérigazgatója ma egy olyan adatsort mutatott be, amely első látásra elég megdöbbentő képet festett az ágazatról. Az építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cégnél január és szeptember között egyetlen hónapban sem kellett csökkenő árbevételt elkönyvelni a 2019-es számokhoz képest. Volt ugyan olyan hónap, amikor éves összehasonlításban gyakorlatilag stagnált a forgalom, de visszaesés egyetlen esetben sem következett be.

Mindez azért érdekes, mert az építőipari termelés volumene a koronavírus-járvány első szakaszában több mint 20 százalékkal visszaesett, és ahogy Rázsóné Szórády Csilla is megjegyezte, az építkezések tavasszal gyakran még olyan helyeken is megszakadtak, ahol a kivitelező már korábban leszerződött a munkákra.

Az építőanyag kereskedelem furcsa járványállóságának több oka van. Egyrészt a márciusi leállás időszakában a kivitelezők hasonló pánikvásárlásokba kezdtek, mint az élelmiszerboltokban a lakosság, csak míg utóbbiak lisztet igyekeztek felhalmozni, az építőiparban a legfontosabb alapanyagokból próbáltak saját készletet építeni a piaci szereplők.

Attól tartottak, hogy az építőanyag telepeket a járvány miatt bezárhatják, mint például az éttermeket, és az is félő volt, hogy az építőanyag gyártó üzemek leállnak, így készlethiány alakul ki. Mindez nem következett be, de a felhalmozás az Újházhoz hasonló kereskedőcégek forgalmát márciusban megdobta.

A következő hónapokban a piac korrigált, a márciusi kiugrás után némi forgalomcsökkenést mutatott, de az építkezések jelentős részének leállása vagy elhalasztása mégsem okozott olyan nagy gondot a cégnek, amint az előzetesen várták. A kereskedő szempontjából ugyanis “csak” annyi történt, hogy az értékesítés szerkezete átalakult.

Az építkezések befejező szakaszainál, és a belsőépítészetnél használt alapanyagok iránti kereslet megnőtt, mivel az építőipar az új beruházások helyett a folyamatban lévők befejezésére kezdett koncentrálni. A másik nagy átrendeződést az otthoni munkavégzés elterjedése idézte elő, ennek következtében nagyon megnőtt a lakossági vevők kereslete a házfelújításhoz és kertépítéshez szükséges anyagok iránt.

Az nyár hagyományosan nem a legerősebb, és így volt ez idén is, a szokásos szeptemberi forgalomnövekedés azonban most is bekövetkezett. Az Újház idei forgalmának havi adatait az alábbi grafikon mutatja be:

Az Újház Zrt. árbevétele 2020 január és szeptember között. Forrás: Újház Zrt.

A cégnél a járvány előtt 68-70 milliárd forintos idei bevételi tervvel számoltak, és tavasszal még azt gondolták, hogy ezt akár 20 százalékkal is csökkenteniük kell, a számok azonban most mégis azt mutatják, hogy erre nem lesz szükség. Vagyis a kereskedő elég meglepő módon pénzügyi értelemben épp olyan évet teljesíthet, mintha nem is lett volna pandémia.

Úgy látszik, hogy a világjárvány sokrétű hatásai mintha épp kiegyenlítenék egymást az építőanyag kereskedelemben, így a “tüzép telepek” kis szerencsével a forgalmuknál maradhatnak. A változások vesztesei és nyertesei sokkal inkább az egyes termékek gyártói között lehetnek, amelyeknek idén a visszaeső vagy megugró keresletre kell reagálniuk.

Vállalat barkács építés építőanyag építőipar járvány kereskedelem lakás tüzép Újház Centrum Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. november 23. 14:29 Vállalat

A világ legnagyobb tésztagyártója profitál a járványból

Az olasz statisztikai hivatal szerint az idei első félévben 30 százalékkal nőtt az ország tésztaexportja 2019 hasonló időszakához képest.

Avatar
2020. november 20. 16:52 Vállalat

Hogyan lehetnének nekünk is olyan világbajnok közepes cégeink, mint a németeknek?

A hazai középvállalkozások megerősödése, vagy meggyengülése és további visszaszorulása a magyar gazdaság fejlődésének egyik kulcskérdése.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Ne hagyd ki