Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 4. 13:45 Vállalat

A tüzép telep akkor is jól megy, amikor az építőipar fejre áll

Az Újház Centrum Zrt. vezérigazgatója ma egy olyan adatsort mutatott be, amely első látásra elég megdöbbentő képet festett az ágazatról. Az építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cégnél január és szeptember között egyetlen hónapban sem kellett csökkenő árbevételt elkönyvelni a 2019-es számokhoz képest. Volt ugyan olyan hónap, amikor éves összehasonlításban gyakorlatilag stagnált a forgalom, de visszaesés egyetlen esetben sem következett be.

Mindez azért érdekes, mert az építőipari termelés volumene a koronavírus-járvány első szakaszában több mint 20 százalékkal visszaesett, és ahogy Rázsóné Szórády Csilla is megjegyezte, az építkezések tavasszal gyakran még olyan helyeken is megszakadtak, ahol a kivitelező már korábban leszerződött a munkákra.

Az építőanyag kereskedelem furcsa járványállóságának több oka van. Egyrészt a márciusi leállás időszakában a kivitelezők hasonló pánikvásárlásokba kezdtek, mint az élelmiszerboltokban a lakosság, csak míg utóbbiak lisztet igyekeztek felhalmozni, az építőiparban a legfontosabb alapanyagokból próbáltak saját készletet építeni a piaci szereplők.

Attól tartottak, hogy az építőanyag telepeket a járvány miatt bezárhatják, mint például az éttermeket, és az is félő volt, hogy az építőanyag gyártó üzemek leállnak, így készlethiány alakul ki. Mindez nem következett be, de a felhalmozás az Újházhoz hasonló kereskedőcégek forgalmát márciusban megdobta.

A következő hónapokban a piac korrigált, a márciusi kiugrás után némi forgalomcsökkenést mutatott, de az építkezések jelentős részének leállása vagy elhalasztása mégsem okozott olyan nagy gondot a cégnek, amint az előzetesen várták. A kereskedő szempontjából ugyanis “csak” annyi történt, hogy az értékesítés szerkezete átalakult.

Az építkezések befejező szakaszainál, és a belsőépítészetnél használt alapanyagok iránti kereslet megnőtt, mivel az építőipar az új beruházások helyett a folyamatban lévők befejezésére kezdett koncentrálni. A másik nagy átrendeződést az otthoni munkavégzés elterjedése idézte elő, ennek következtében nagyon megnőtt a lakossági vevők kereslete a házfelújításhoz és kertépítéshez szükséges anyagok iránt.

Az nyár hagyományosan nem a legerősebb, és így volt ez idén is, a szokásos szeptemberi forgalomnövekedés azonban most is bekövetkezett. Az Újház idei forgalmának havi adatait az alábbi grafikon mutatja be:

Az Újház Zrt. árbevétele 2020 január és szeptember között. Forrás: Újház Zrt.

A cégnél a járvány előtt 68-70 milliárd forintos idei bevételi tervvel számoltak, és tavasszal még azt gondolták, hogy ezt akár 20 százalékkal is csökkenteniük kell, a számok azonban most mégis azt mutatják, hogy erre nem lesz szükség. Vagyis a kereskedő elég meglepő módon pénzügyi értelemben épp olyan évet teljesíthet, mintha nem is lett volna pandémia.

Úgy látszik, hogy a világjárvány sokrétű hatásai mintha épp kiegyenlítenék egymást az építőanyag kereskedelemben, így a “tüzép telepek” kis szerencsével a forgalmuknál maradhatnak. A változások vesztesei és nyertesei sokkal inkább az egyes termékek gyártói között lehetnek, amelyeknek idén a visszaeső vagy megugró keresletre kell reagálniuk.

Vállalat barkács építés építőanyag építőipar járvány kereskedelem lakás tüzép Újház Centrum Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

Bucsky Péter
2021. december 1. 06:36 Vállalat

Egyre merészebben görög a NER informatikai kis gömböce, a Digit is felfaló 4iG

Sokmilliárdos állami megrendelésekkel pumpálták fel a céget, amelyet pont az a német hadiipari óriás tőkésít fel, amelynek Magyarország az egyik rendszeres vásárlója.

Fontos

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.

Vonyó Tamás
2021. december 6. 06:36 Közélet

Ha a magyarok ma nyugati szinten élnének, az maga lenne a történelmi csoda

Nem zárkóztunk fel gazdaságilag, de legalább történelmi perspektívából nézve nem is maradtunk le -véli a milánói Bocconi Egyetem docense. Ez a G7 Holnap Felzárkózás című vitasorozatának második része.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.