Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 14:57 Vállalat

Ikonikus édesség gyártása szűnik meg több mint száz év után Csehországban

Aki emlékszik, milyen figyelem övezte két éve itthon, hogy a Negro cukorka gyártása Győrből Törökországba kerül, el tudja képzelni, hogyan fogadják a csehek a Lentilky előállításának Németországba telepítését.

A Lentilky még a Negrónál is nagyobb hagyományokkal bíró termék, gyártása az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1907-ben indult el a morvaországi Holesovban. Az üzem története pedig egészen 1863-ig megy vissza, igaz, csak 1910-ben költözött a vállalkozás a jelenleg is használt gyárépületbe.

De ugorjunk egy nagyot az időben, a céget 1992-ben a Nestlé vásárolta meg, amely a Lentilkyhez megszólalásig hasonló, de brit eredetű Smartiest is gyártja. A multik működési logikájának ismeretében tulajdonképpen az a meglepő, hogy a Lentilky helyi gyártása mostanáig fennmaradt, de jellemző módon egyébként a cukormáz alatti csokitöltelék nem helyben készül, hanem a cég olomouci (olmützi) üzeméből érkezik Holesovba.

A Nestlé csehországi szóvivője a helyi sajtónak nyilatkozva két fő okkal magyarázta a gyártás elköltöztetését. Az egyik, hogy a csomagolást teljesen műanyagmentessé akarják tenni, erre pedig a holesovi üzem nem alkalmas, a hamburgi viszont igen, pontosabban ott ez kisebb beruházási igénnyel valósítható meg. A másik, hogy egységesítik a Smarties és a Lentilky receptúráját, és ezt Hamburgban tudják gazdaságosabban megtenni. Az új, egységes termék egyébként kevesebb cukrot és több tejcsokoládét tartalmaz majd.

A morvaországi üzem több száz dolgozója számára viszont jó hír, hogy – ellentétben a Negro esetével – a Sfinx nevű gyár nem szűnik meg, más termékek előállítása folytatódik. Emellett a Nestlé csehországi szóvivője szerint a Lentilky legnépszerűbb, 28 grammos kiszerelésének csomagolását továbbra is Holesovban végzik majd. Jelenleg egy műszakban 1,6 millió darab Lentilky cukorka készül, a gyártás a tervek szerint jövő tavasszal szűnik meg.

Egyébként a csehek sem először találkoznak az édesipari multik termékáthelyezési gyakorlatával. A Lentilkyhez hasonlóan idehaza szintén ismert Opavia kekszek előállítását a Negrót is elköltöztető Mondelez öt évvel ezelőtt Lengyelországba vitte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Negro cukorka a magyarok kedvence, pont ezért kell elvinni MagyarországrólA győri gyártás végzetét egy nekünk kedvezőtlen befektetési döntés, és a hungarikumos sajátosság együttese okozta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csehország édesipar Mondelez multik nestlé Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.