Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 26. 13:07 Vállalat

A járványból a diszkontláncok legalább olyan jól jönnek ki, mint az internetes kereskedők

Bár tavasszal még úgy tűnt, hogy a kiskereskedelemben a járványhelyzet egyértelmű nyertesei az internetes áruházak lesznek, most már látszik, hogy egy másik bolttípus forgalma is jócskán fellendült.

A gazdasági válság miatt spórolni kényszerülő emberek ugyanis egyre inkább a diszkontláncoknál intézik a bevásárlásaikat, amelyek vonzerejét még az sem csorbítja, ha nincs webáruházuk, annyira fontosak lettek az alacsony árak az elmúlt hónapokban.

A jelenség a Bloomberg cikke szerint az Egyesült Államoktól kezdve Nagy-Britannián át Ázsiáig világszerte megfigyelhető. Sőt, igazán új keletűnek sem nevezhető, a diszkontláncok népszerűvé válása már tíz-tizenkét éve, az előző gazdasági válság időszakában elkezdődött, most azonban újabb löketet kapott.

A Magyarországon is ismert Pepco vezetője, Andy Bond várakozása szerint

A vásárlók egyre szélesebb csoportjait látjuk majd az üzleteinkben. Sokak számára félelmekkel teli időszakot élünk át, de mi jól fogunk járni, mert alacsonyak az áraink és jó ár-érték arányt kínálunk.

Vagyis nem csak az alapvetően élelmiszert árusító diszkontok, mint az Aldi és a Lidl, hanem az összes hasonló jellegű bolt is részesülhet a növekvő keresletből, aminek egyre nagyobb része ered a középosztálybeli fogyasztói körből.

A diszkontok sikeréről árulkodik például, hogy a háztartási cikkeket árusító, egyébként alig ismert brit B&M raktáráruház tőzsdei értéke mostanra már a duplája, mint a patinás hírnevű Marks & Spenceré. Szintén egyértelmű bizonyítéka a diszkontláncok térnyerésének, hogy a B&M több száz új áruházat nyithat a közeljövőben, egy másik nagy és ismert, de Magyarországon egyelőre még nem jelen lévő lánc, a Primark pedig például Párizsban még a járvány közepette is úgy nyitotta meg az egyik üzletét, hogy több mint ezer vásárlója volt az első napon.

Az amerikai lapban bemutatott elemzés szerint

a járvány második hulláma miatt lassan újra életbe lépő korlátozások is a diszkontok malmára hajtják majd a vizet.

A fogyasztók ugyanis, miközben már jelentős részben elfordultak a hagyományos áruházaktól, a szabadidővel, szórakozással kapcsolatos költéseiket átcsoportosíthatják a bevásárlásokra.

A diszkontláncok a nyomott áraikat egyrészt annak köszönhetik, hogy a beszerzési-ellátási láncokban jól pozicionálják magukat, és hatalmas tételekben rendelnek jobbára olcsó árukat előállító ázsiai vállalatoktól. Másrészt keveset költenek a reklámra (inkább jól megválasztott helyszíneken nyitnak boltot), és kerülik az olyan árnövelő tényezőket, mint például a kiszállítási költségek, mert ezek az olcsó termékeknél aránytalanul megnövelhetik a számla végösszegét. Akik tehát szeretnének igazán sokat spórolni a bevásárlás során, azok kénytelenek lemenni otthonról a boltok valamelyikébe.

A jelenlegi helyzet vesztesei az ágazatban a klasszikus áruházak, amelyek a spórolni kényszerülő és a társadalmi távolságtartásra adó vásárlók igényeinek sem tudnak ennyire megfelelni. Ugyan vannak olyan márkás termékek, amelyek népszerűsége töretlennek tűnik még a válság idején is, az ezeket forgalmazó boltok, amelyek bevásárlóközpontokban vagy elegáns üzletekben a kiadásaik miatt jókora árréssel működnek, mégis hoppon maradhatnak. A náluk árusított portéka jelentős részét ugyanis a gyártóik már közvetlenül is értékesítik az interneten keresztül, a kiskereskedőknél valamivel kedvezőbb áron.

Vállalat diszkont internetes kereskedelem kereskedelem kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Torontáli Zoltán
2020. október 22. 14:55 Vállalat

A Procter&Gamble elkezdi kivezetni a samponos műanyag flakonokat

Helyette jön a sokkal kevesebb anyagból készült tasak, és az újrahasznosítható alumínium adagoló kombója.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?