Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 15. 11:09 Vállalat

Felpörgött a leköszönt OTP-vezérhelyettes magánbiznisze

Tavaly is kétharmadával tudta növelni árbevételét a távvezeték-építésekre és kapcsolódó munkákra szakosodott Forest-Vill Kft. A kitűnő időzítéssel alapított, alig ötéves cég történetét nyáron mutattuk be részletesen, és bár a 2019-es adatok akkor még nem voltak ismertek, így is sejteni lehetett, hogy – jórészt állami megrendeléseinek köszönhetően – tavaly tovább gyarapodott a társaság. A vállalat a 2019-es zárás óta gazdát cserélt, de a korábbi tulajdonosok még a váltás előtt kivették a nyereséget a cégből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tízmilliárdos üzlet Mészáros és Csányi árnyékábanAz OTP múlt héten távozó vezérigazgató-helyettesének jó időzítéssel alapított cége tavaly három, összesen 80 milliárd forint értékű állami keretszerződésbe került bele.

A Forest-Vill 2019-ben elért 5,8 milliárdos árbevétele nem is feltétlenül az egy évvel korábbi teljesítményéhez viszonyítva komoly előrelépés, hanem ahhoz képest, hogy három éve alig 85 millió forintos forgalma volt a cégnek. Ezúttal azonban az adózott eredmény is több mint ötszörösére rúgott ez utóbbi összegnek, a vállalatnak pedig a további növekedési kilátásai sem rosszak.

 

A dinamikus bővülés elsősorban annak köszönhető, hogy a még mindig kifejezetten fiatal vállalkozás folyamatosan kapja az állami megbízásokat. Ilyenekből már 2018-ban sem szenvedett hiányt, de 2019 májusa és decembere között három olyan állami keretmegállapodásba került be, amelyek összértéke meghaladta a 80 milliárd forintot. Az előző évi 5,8 milliárd forint pedig úgy jött össze, hogy ez utóbbiakból túl sokat tavaly még nem is tudott pénzre váltani. A keretszerződések ugyanis még nem jelentenek automatikusan állami munkákat, a konkrét feladatokra egy következő körben választják ki a kivitelezőt a keretszerződésbe bevont néhány vállalat közül. Az első ilyen konkrét megbízásokat pedig tavaly decemberben kapta a Forest-Vill. Az idén azonban ezeket már szép számmal követték további megrendelések.

A cég alapításának időzítése – ahogy a nyári cikkünkben erről részletesen írtunk – pont ezért volt kitűnő:

a vállalatot nem sokkal azelőtt hozták létre, hogy elkezdtek volna felpörögni a nagy állami vezetéképítő projektek.

Az ilyen megbízások hasznából pedig – hiába volt a Forest-Villnek két tulajdonosa – csak egy ember, a céget többségében kezében tartó, egykori OTP-vezérhelyettes, de most már a Mészáros-csoportnak dolgozó Barna Zsolt részesült. A társaság alapszabályában ugyanis azt rögzítették, hogy a két fő üzletág közül a nagyobb hasznot hajtó távvezeték-építési kizárólag a bankár érdekeltségébe tartozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogy kerül valaki az OTP csúcsvezetéséből Mészárosék épülő gigabankjához?Már pár nappal OTP-s távozása után szinte biztos volt, hogy Mészáros Lőrincék bankholdingjához kerülhet Barna Zsolt, aki végül ennél is nagyobb szerepet kapott.

Ennek az eredménye pedig a vállalat 2019-es osztalékfizetésén is meglátszott. A cég az áprilisi közgyűlés határozata értelmében 450 millió forintot fizetett ki tulajdonosainak. Ebből 413 millió jutott Barna Zsoltra, sokkal több, mintha a tulajdoni viszonyok arányában osztoztak volna a tagok, hiszen a vállalkozó-bankár a cég kétharmadát tartotta kézben.

A kifizetés után szűk két héttel aztán a Forest-Vill gazdát cserélt: Barna Zsolt és üzlettársa, Adorján István eladta a vállalatot, amely így közvetve egy svájci társaságé lett. Több jel is utal azonban arra, hogy a társaság nagyon távol azért most sem került a bankártól. Ahogy korábban ezt megírtuk, Barna Zsolt már tavaly alapított egy vállalatot Forest-Vill Plus Zrt. néven, amelynek papíron ugyanúgy elektromos, híradás-technikai célú közmű építése a főtevékenysége, mint testvércégének, ez pedig még most is az övé. Emellett júliusban egy újabb céget is bejegyeztetett Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. néven. A két új vállalat pedig ugyanabban az ügyvédi irodává alakított belvárosi társasházi lakásban székel, ahol a Forest-Vill új svájci tulajdonosának magyar leánya is. Ráadásul az új vállalatok vezetői is a Forest-Vill menedzsmentjéből kerültek ki*A Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft.-t Adorján István vezeti, a Forest-Vill Plust pedig a Forest-Vill másik két ügyvezetője..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első részGanz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második részVajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Barna Zsolt Forest-Vill Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.