Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 15. 11:09 Vállalat

Felpörgött a leköszönt OTP-vezérhelyettes magánbiznisze

Tavaly is kétharmadával tudta növelni árbevételét a távvezeték-építésekre és kapcsolódó munkákra szakosodott Forest-Vill Kft. A kitűnő időzítéssel alapított, alig ötéves cég történetét nyáron mutattuk be részletesen, és bár a 2019-es adatok akkor még nem voltak ismertek, így is sejteni lehetett, hogy – jórészt állami megrendeléseinek köszönhetően – tavaly tovább gyarapodott a társaság. A vállalat a 2019-es zárás óta gazdát cserélt, de a korábbi tulajdonosok még a váltás előtt kivették a nyereséget a cégből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tízmilliárdos üzlet Mészáros és Csányi árnyékábanAz OTP múlt héten távozó vezérigazgató-helyettesének jó időzítéssel alapított cége tavaly három, összesen 80 milliárd forint értékű állami keretszerződésbe került bele.

A Forest-Vill 2019-ben elért 5,8 milliárdos árbevétele nem is feltétlenül az egy évvel korábbi teljesítményéhez viszonyítva komoly előrelépés, hanem ahhoz képest, hogy három éve alig 85 millió forintos forgalma volt a cégnek. Ezúttal azonban az adózott eredmény is több mint ötszörösére rúgott ez utóbbi összegnek, a vállalatnak pedig a további növekedési kilátásai sem rosszak.

 

A dinamikus bővülés elsősorban annak köszönhető, hogy a még mindig kifejezetten fiatal vállalkozás folyamatosan kapja az állami megbízásokat. Ilyenekből már 2018-ban sem szenvedett hiányt, de 2019 májusa és decembere között három olyan állami keretmegállapodásba került be, amelyek összértéke meghaladta a 80 milliárd forintot. Az előző évi 5,8 milliárd forint pedig úgy jött össze, hogy ez utóbbiakból túl sokat tavaly még nem is tudott pénzre váltani. A keretszerződések ugyanis még nem jelentenek automatikusan állami munkákat, a konkrét feladatokra egy következő körben választják ki a kivitelezőt a keretszerződésbe bevont néhány vállalat közül. Az első ilyen konkrét megbízásokat pedig tavaly decemberben kapta a Forest-Vill. Az idén azonban ezeket már szép számmal követték további megrendelések.

A cég alapításának időzítése – ahogy a nyári cikkünkben erről részletesen írtunk – pont ezért volt kitűnő:

a vállalatot nem sokkal azelőtt hozták létre, hogy elkezdtek volna felpörögni a nagy állami vezetéképítő projektek.

Az ilyen megbízások hasznából pedig – hiába volt a Forest-Villnek két tulajdonosa – csak egy ember, a céget többségében kezében tartó, egykori OTP-vezérhelyettes, de most már a Mészáros-csoportnak dolgozó Barna Zsolt részesült. A társaság alapszabályában ugyanis azt rögzítették, hogy a két fő üzletág közül a nagyobb hasznot hajtó távvezeték-építési kizárólag a bankár érdekeltségébe tartozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogy kerül valaki az OTP csúcsvezetéséből Mészárosék épülő gigabankjához?Már pár nappal OTP-s távozása után szinte biztos volt, hogy Mészáros Lőrincék bankholdingjához kerülhet Barna Zsolt, aki végül ennél is nagyobb szerepet kapott.

Ennek az eredménye pedig a vállalat 2019-es osztalékfizetésén is meglátszott. A cég az áprilisi közgyűlés határozata értelmében 450 millió forintot fizetett ki tulajdonosainak. Ebből 413 millió jutott Barna Zsoltra, sokkal több, mintha a tulajdoni viszonyok arányában osztoztak volna a tagok, hiszen a vállalkozó-bankár a cég kétharmadát tartotta kézben.

A kifizetés után szűk két héttel aztán a Forest-Vill gazdát cserélt: Barna Zsolt és üzlettársa, Adorján István eladta a vállalatot, amely így közvetve egy svájci társaságé lett. Több jel is utal azonban arra, hogy a társaság nagyon távol azért most sem került a bankártól. Ahogy korábban ezt megírtuk, Barna Zsolt már tavaly alapított egy vállalatot Forest-Vill Plus Zrt. néven, amelynek papíron ugyanúgy elektromos, híradás-technikai célú közmű építése a főtevékenysége, mint testvércégének, ez pedig még most is az övé. Emellett júliusban egy újabb céget is bejegyeztetett Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. néven. A két új vállalat pedig ugyanabban az ügyvédi irodává alakított belvárosi társasházi lakásban székel, ahol a Forest-Vill új svájci tulajdonosának magyar leánya is. Ráadásul az új vállalatok vezetői is a Forest-Vill menedzsmentjéből kerültek ki*A Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft.-t Adorján István vezeti, a Forest-Vill Plust pedig a Forest-Vill másik két ügyvezetője..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első részGanz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második részVajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?

Vállalat Barna Zsolt Forest-Vill Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2020. szeptember 23. 17:01 Élet, Vállalat

Átveszik az emberi munkát a robotok a magyar és román autóiparban, még sincs elbocsátás

A kolozsvári egyetem egyik kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy milyen hatásai vannak az Ipar 4.0 alkalmazásának az emberi erőforrásra, és már az első eredmények azt mutatják, hogy a nem félni kell az újítástól, hanem alkalmazkodni hozzá.

Hajdu Miklós
2020. szeptember 22. 16:29 Élet, Vállalat

A dolgozó nem szereti, a főnök már nem hisz benne, mégis vannak még vállalati kérdőívek

Ha a cégek a munkaerőpiaci vonzerejüket szeretnék javítani, ma már sokkal inkább a róluk szóló értékeléseket figyelik a közösségi médiában, az őskövületnek tartott belső kérdőívek mégsem akarnak kihalni.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 22. 06:11 Adat, Vállalat

A járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetni

A szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.