Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 12. 07:07 Vállalat

Irodákban tenné láthatóvá a raktárakban porosodó festményeket egy magyar vállalkozás

Az irodák falai még a legigényesebb belsőépítészeti tervezés ellenére is gyakran bántóan üresek, miközben a műtárgyakkal dekorált munkahelyi környezet kedvező hatással van a dolgozók hatékonyságára és jóllétére.

Igaz, a nagyobb vállalatok – főleg bankok – időnként festmények és szobrok vásárlásába kezdenek, az ilyen céges gyűjtemények felépítésével azonban jobbára a társadalmi felelősségvállalásukat igyekeznek erősíteni, és nem az irodák szépítése az elsődleges céljuk. A kisebb cégeket pedig nem csak a művészettel és műkereskedelemmel kapcsolatos ismeretek hiánya rettentheti el a képek és szobrok vásárlásától, hanem a rájuk vonatkozó számviteli szabályok is.

A műtárgyak vásárlása nem számolható el költségnek, az alkotások nem amortizálódó tárgyi eszközökként kerülnek a könyvekbe, ami meglehetősen kedvezőtlen

– mesélte Róna András, aki két éve indított projektje, a Fine Art Rent keretében egy Magyarországon új üzleti modellben tesz elérhetővé képzőművészeti alkotásokat a vállalatok számára.

A Fine Art Rent festmények bérbeadásával foglalkozik, amivel a cégek számos műtárgy-vásárlással kapcsolatos buktatót kerülhetnek ki, például az említett könyvelési nehézségeket. A vállalkozás ugyanis az értékük egy százalékát kitevő havi bérleti díjért bocsátja az ügyfelek rendelkezésére a képeket, ami már költségként is leírható.

Fotó: Fine Art Rent

A műtárgyak kölcsönzése mellett szól továbbá, hogy a cégeknél a dolgozók fluktuációja miatt az igények viszonylag gyorsan változhatnak. Elképzelhető, hogy egy új munkatárs már nem szívesen nézi a falon az elődje által kiválasztott képet (és persze az is lehet, hogy valaki egy idő után egyszerűen megunja az irodáját díszítő festményt), és ezen műtárgy-bérléssel sokkal könnyebb segíteni, mintha a festmény a cég tulajdonában állna.

A képek adás-vétele, illetve tárolása időt, szakértelmet és persze anyagi ráfordítást is igényel, de kölcsönzésnél ezzel az alkotások bérbeadója foglakozik.

A koncepció a képzőművészet népszerűsítése szempontjából is figyelemre méltó. Amellett, hogy az irodákban olyanok is megismerkedhetnek a műtárgyakkal, akiknek erre korábban nem volt indíttatásuk vagy módjuk, az egyébként raktárakba száműzött művek is láthatóvá válnak.

Az elmúlt két évben Róna András magángyűjtőkkel és közgyűjtemények vezetőivel is tárgyalni kezdett, hogy a Fine Art Rent közreműködésével a műtárgybérlők falaira kerülhessenek a náluk tárolt darabok. Vagyis a kereslet mellett egyelőre a kínálat is alakulóban van, de az érdeklődők már most is választhatnak mindenféle jellegű és méretű képet a 19. század közepi művektől kezdve egészen az elmúlt pár évben pályára lépő alkotók munkájáig.

A rendelkezésre álló műtárgyak értékét Róna a százezer és húszmillió forint közötti intervallumra becsüli. Ennek ellenére különösebb kockázatot nem lát a bérbeadásukban, ugyanis az ingatlanbiztosítások többnyire fedezik az esetleges károkat, és a képek kihelyezését maguk végzik el, így kiküszöbölhető, hogy például a radiátor fölé akasszák őket.

A festmények sokszor a raktárakban sincsenek jobb helyen, legrosszabb esetben pedig a restaurátorok tulajdonképpen bármit ki tudnak javítani.

– mondja.

Annak ellenére, hogy a Fine Art Rent viszonylag friss kezdeményezés, mára az ügyfelei között van többek között a KPMG és az Accor Hotels magyarországi leányvállalata is, sőt, belsőépítészekkel is van együttműködése, így a cégek akár már az irodájuk vagy az ügyféltereik tervezésével összehangolva is választhatnak műtárgyakat. Amennyiben pedig az aktuális felhozatal nem elégítené ki valakinek az igényeit, Róna akár a vágyott művek felkutatásában, beszerzésében, majd bérbeadásában is partner.

Fotó: Fine Art Rent

A vállalkozás az idei év elejére odáig fejlődött, hogy már saját bemutatóterme is nyílt Budapest belvárosában. A koronavírus következtében ennek a kihasználtsága egyelőre még nem teljes, ráadásul a járvány nyomán elterjedt otthoni munkavégzés és a gazdasági visszaesés sem kecsegtet kedvező kilátásokkal.

Róna András mégis optimista, amire többek között az ad okot, hogy egyrészt Magyarországon az elmúlt években jócskán kibővült a műtárgyak iránt érdeklődők köre, másrészt pedig a cégek egyre inkább növelni szeretnék a munkáltatói vonzerejüket.

Ehhez színvonalas, ám viszonylag olcsó megoldást nyújt a Fine Art Rent: például egy sok résztvevős csapatépítő lézerharc árából akár egy évre is ki lehet bérelni jelentősebb alkotásokat, amelyek kiválasztása egy munkacsoport közös irodájába izgalmas közösségépítő elfoglaltság is lehet.

Vállalat Fine Art Rent képzőművészet művészet Róna András Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2020. szeptember 23. 17:01 Élet, Vállalat

Átveszik az emberi munkát a robotok a magyar és román autóiparban, még sincs elbocsátás

A kolozsvári egyetem egyik kutatócsoportja azt vizsgálja, hogy milyen hatásai vannak az Ipar 4.0 alkalmazásának az emberi erőforrásra, és már az első eredmények azt mutatják, hogy a nem félni kell az újítástól, hanem alkalmazkodni hozzá.

Hajdu Miklós
2020. szeptember 22. 16:29 Élet, Vállalat

A dolgozó nem szereti, a főnök már nem hisz benne, mégis vannak még vállalati kérdőívek

Ha a cégek a munkaerőpiaci vonzerejüket szeretnék javítani, ma már sokkal inkább a róluk szóló értékeléseket figyelik a közösségi médiában, az őskövületnek tartott belső kérdőívek mégsem akarnak kihalni.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 22. 06:11 Adat, Vállalat

A járvány miatti kényszerű otthonlét megemelte a rezsit, amit utólag kell kifizetni

A szolgáltatók úgy kalkulálnak, hogy egy átlagos háztartás néhány ezer forinttal fizethet többet a kényszerű otthonlét miatt.

Fontos

Váczi István
2020. szeptember 23. 06:29 Közélet

Simicska ment, Szíjj László jött, közel háromszorosára drágult az autópálya-építés

Az évtized elején még nagyjából egymilliárd forintból is ki lehetett hozni egy kilométer olyan sztrádát, ami manapság már több mint három milliárdba kerül.

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.