Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 12. 07:07 Vállalat

Irodákban tenné láthatóvá a raktárakban porosodó festményeket egy magyar vállalkozás

Az irodák falai még a legigényesebb belsőépítészeti tervezés ellenére is gyakran bántóan üresek, miközben a műtárgyakkal dekorált munkahelyi környezet kedvező hatással van a dolgozók hatékonyságára és jóllétére.

Igaz, a nagyobb vállalatok – főleg bankok – időnként festmények és szobrok vásárlásába kezdenek, az ilyen céges gyűjtemények felépítésével azonban jobbára a társadalmi felelősségvállalásukat igyekeznek erősíteni, és nem az irodák szépítése az elsődleges céljuk. A kisebb cégeket pedig nem csak a művészettel és műkereskedelemmel kapcsolatos ismeretek hiánya rettentheti el a képek és szobrok vásárlásától, hanem a rájuk vonatkozó számviteli szabályok is.

A műtárgyak vásárlása nem számolható el költségnek, az alkotások nem amortizálódó tárgyi eszközökként kerülnek a könyvekbe, ami meglehetősen kedvezőtlen

– mesélte Róna András, aki két éve indított projektje, a Fine Art Rent keretében egy Magyarországon új üzleti modellben tesz elérhetővé képzőművészeti alkotásokat a vállalatok számára.

A Fine Art Rent festmények bérbeadásával foglalkozik, amivel a cégek számos műtárgy-vásárlással kapcsolatos buktatót kerülhetnek ki, például az említett könyvelési nehézségeket. A vállalkozás ugyanis az értékük egy százalékát kitevő havi bérleti díjért bocsátja az ügyfelek rendelkezésére a képeket, ami már költségként is leírható.

Fotó: Fine Art Rent

A műtárgyak kölcsönzése mellett szól továbbá, hogy a cégeknél a dolgozók fluktuációja miatt az igények viszonylag gyorsan változhatnak. Elképzelhető, hogy egy új munkatárs már nem szívesen nézi a falon az elődje által kiválasztott képet (és persze az is lehet, hogy valaki egy idő után egyszerűen megunja az irodáját díszítő festményt), és ezen műtárgy-bérléssel sokkal könnyebb segíteni, mintha a festmény a cég tulajdonában állna.

A képek adás-vétele, illetve tárolása időt, szakértelmet és persze anyagi ráfordítást is igényel, de kölcsönzésnél ezzel az alkotások bérbeadója foglakozik.

A koncepció a képzőművészet népszerűsítése szempontjából is figyelemre méltó. Amellett, hogy az irodákban olyanok is megismerkedhetnek a műtárgyakkal, akiknek erre korábban nem volt indíttatásuk vagy módjuk, az egyébként raktárakba száműzött művek is láthatóvá válnak.

Az elmúlt két évben Róna András magángyűjtőkkel és közgyűjtemények vezetőivel is tárgyalni kezdett, hogy a Fine Art Rent közreműködésével a műtárgybérlők falaira kerülhessenek a náluk tárolt darabok. Vagyis a kereslet mellett egyelőre a kínálat is alakulóban van, de az érdeklődők már most is választhatnak mindenféle jellegű és méretű képet a 19. század közepi művektől kezdve egészen az elmúlt pár évben pályára lépő alkotók munkájáig.

A rendelkezésre álló műtárgyak értékét Róna a százezer és húszmillió forint közötti intervallumra becsüli. Ennek ellenére különösebb kockázatot nem lát a bérbeadásukban, ugyanis az ingatlanbiztosítások többnyire fedezik az esetleges károkat, és a képek kihelyezését maguk végzik el, így kiküszöbölhető, hogy például a radiátor fölé akasszák őket.

A festmények sokszor a raktárakban sincsenek jobb helyen, legrosszabb esetben pedig a restaurátorok tulajdonképpen bármit ki tudnak javítani.

– mondja.

Annak ellenére, hogy a Fine Art Rent viszonylag friss kezdeményezés, mára az ügyfelei között van többek között a KPMG és az Accor Hotels magyarországi leányvállalata is, sőt, belsőépítészekkel is van együttműködése, így a cégek akár már az irodájuk vagy az ügyféltereik tervezésével összehangolva is választhatnak műtárgyakat. Amennyiben pedig az aktuális felhozatal nem elégítené ki valakinek az igényeit, Róna akár a vágyott művek felkutatásában, beszerzésében, majd bérbeadásában is partner.

Fotó: Fine Art Rent

A vállalkozás az idei év elejére odáig fejlődött, hogy már saját bemutatóterme is nyílt Budapest belvárosában. A koronavírus következtében ennek a kihasználtsága egyelőre még nem teljes, ráadásul a járvány nyomán elterjedt otthoni munkavégzés és a gazdasági visszaesés sem kecsegtet kedvező kilátásokkal.

Róna András mégis optimista, amire többek között az ad okot, hogy egyrészt Magyarországon az elmúlt években jócskán kibővült a műtárgyak iránt érdeklődők köre, másrészt pedig a cégek egyre inkább növelni szeretnék a munkáltatói vonzerejüket.

Ehhez színvonalas, ám viszonylag olcsó megoldást nyújt a Fine Art Rent: például egy sok résztvevős csapatépítő lézerharc árából akár egy évre is ki lehet bérelni jelentősebb alkotásokat, amelyek kiválasztása egy munkacsoport közös irodájába izgalmas közösségépítő elfoglaltság is lehet.

Vállalat Fine Art Rent képzőművészet művészet Róna András Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.

Váczi István
2021. április 14. 06:46 Vállalat

A pékség, amely akkor is több kenyeret adott el, amikor mindenki otthon sütött

Ludwig Klára, a Jókenyér tulajdonosa már nagyon várja a járvány végét, azt viszont nem bánja, hogy egyre több a kézműves konkurens.

Fabók Bálint
2021. április 13. 06:54 Élet, Vállalat

„Nem oltatjuk be magunkat, kerüljön ez bármibe” – erős az oltásellenesség a fizikai dolgozóknál

Húsz kétkezi dolgozóval beszéltünk, ami alapján egész áruházakban, gyárrészlegekben nincs egyetlen beoltott sem. A kollégák jelentős része nem is kér az oltásból.

Fontos

Bucsky Péter
2021. április 16. 06:49 Közélet

Pénzeső hullhat Budapestre, de nem Karácsonyék fogják elkölteni

Budapestnek és vonzáskörzetének 3000 milliárd forint juthat az európai újjáépítési pénzekből, a főváros 600 milliárdot kér, de valószínűleg csak a hetedét kapja meg.

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.