Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 12. 07:07 Vállalat

Irodákban tenné láthatóvá a raktárakban porosodó festményeket egy magyar vállalkozás

Az irodák falai még a legigényesebb belsőépítészeti tervezés ellenére is gyakran bántóan üresek, miközben a műtárgyakkal dekorált munkahelyi környezet kedvező hatással van a dolgozók hatékonyságára és jóllétére.

Igaz, a nagyobb vállalatok – főleg bankok – időnként festmények és szobrok vásárlásába kezdenek, az ilyen céges gyűjtemények felépítésével azonban jobbára a társadalmi felelősségvállalásukat igyekeznek erősíteni, és nem az irodák szépítése az elsődleges céljuk. A kisebb cégeket pedig nem csak a művészettel és műkereskedelemmel kapcsolatos ismeretek hiánya rettentheti el a képek és szobrok vásárlásától, hanem a rájuk vonatkozó számviteli szabályok is.

A műtárgyak vásárlása nem számolható el költségnek, az alkotások nem amortizálódó tárgyi eszközökként kerülnek a könyvekbe, ami meglehetősen kedvezőtlen

– mesélte Róna András, aki két éve indított projektje, a Fine Art Rent keretében egy Magyarországon új üzleti modellben tesz elérhetővé képzőművészeti alkotásokat a vállalatok számára.

A Fine Art Rent festmények bérbeadásával foglalkozik, amivel a cégek számos műtárgy-vásárlással kapcsolatos buktatót kerülhetnek ki, például az említett könyvelési nehézségeket. A vállalkozás ugyanis az értékük egy százalékát kitevő havi bérleti díjért bocsátja az ügyfelek rendelkezésére a képeket, ami már költségként is leírható.

Fotó: Fine Art Rent

A műtárgyak kölcsönzése mellett szól továbbá, hogy a cégeknél a dolgozók fluktuációja miatt az igények viszonylag gyorsan változhatnak. Elképzelhető, hogy egy új munkatárs már nem szívesen nézi a falon az elődje által kiválasztott képet (és persze az is lehet, hogy valaki egy idő után egyszerűen megunja az irodáját díszítő festményt), és ezen műtárgy-bérléssel sokkal könnyebb segíteni, mintha a festmény a cég tulajdonában állna.

A képek adás-vétele, illetve tárolása időt, szakértelmet és persze anyagi ráfordítást is igényel, de kölcsönzésnél ezzel az alkotások bérbeadója foglakozik.

A koncepció a képzőművészet népszerűsítése szempontjából is figyelemre méltó. Amellett, hogy az irodákban olyanok is megismerkedhetnek a műtárgyakkal, akiknek erre korábban nem volt indíttatásuk vagy módjuk, az egyébként raktárakba száműzött művek is láthatóvá válnak.

Az elmúlt két évben Róna András magángyűjtőkkel és közgyűjtemények vezetőivel is tárgyalni kezdett, hogy a Fine Art Rent közreműködésével a műtárgybérlők falaira kerülhessenek a náluk tárolt darabok. Vagyis a kereslet mellett egyelőre a kínálat is alakulóban van, de az érdeklődők már most is választhatnak mindenféle jellegű és méretű képet a 19. század közepi művektől kezdve egészen az elmúlt pár évben pályára lépő alkotók munkájáig.

A rendelkezésre álló műtárgyak értékét Róna a százezer és húszmillió forint közötti intervallumra becsüli. Ennek ellenére különösebb kockázatot nem lát a bérbeadásukban, ugyanis az ingatlanbiztosítások többnyire fedezik az esetleges károkat, és a képek kihelyezését maguk végzik el, így kiküszöbölhető, hogy például a radiátor fölé akasszák őket.

A festmények sokszor a raktárakban sincsenek jobb helyen, legrosszabb esetben pedig a restaurátorok tulajdonképpen bármit ki tudnak javítani.

– mondja.

Annak ellenére, hogy a Fine Art Rent viszonylag friss kezdeményezés, mára az ügyfelei között van többek között a KPMG és az Accor Hotels magyarországi leányvállalata is, sőt, belsőépítészekkel is van együttműködése, így a cégek akár már az irodájuk vagy az ügyféltereik tervezésével összehangolva is választhatnak műtárgyakat. Amennyiben pedig az aktuális felhozatal nem elégítené ki valakinek az igényeit, Róna akár a vágyott művek felkutatásában, beszerzésében, majd bérbeadásában is partner.

Fotó: Fine Art Rent

A vállalkozás az idei év elejére odáig fejlődött, hogy már saját bemutatóterme is nyílt Budapest belvárosában. A koronavírus következtében ennek a kihasználtsága egyelőre még nem teljes, ráadásul a járvány nyomán elterjedt otthoni munkavégzés és a gazdasági visszaesés sem kecsegtet kedvező kilátásokkal.

Róna András mégis optimista, amire többek között az ad okot, hogy egyrészt Magyarországon az elmúlt években jócskán kibővült a műtárgyak iránt érdeklődők köre, másrészt pedig a cégek egyre inkább növelni szeretnék a munkáltatói vonzerejüket.

Ehhez színvonalas, ám viszonylag olcsó megoldást nyújt a Fine Art Rent: például egy sok résztvevős csapatépítő lézerharc árából akár egy évre is ki lehet bérelni jelentősebb alkotásokat, amelyek kiválasztása egy munkacsoport közös irodájába izgalmas közösségépítő elfoglaltság is lehet.

Vállalat Fine Art Rent képzőművészet művészet Róna András Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.