Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. szeptember 7. 14:59 Vállalat

Újabb gyárat építhet Magyarországon az egyik legjelentősebb beruházó

Újabb jelentős beruházásra készül Magyarországon az SK Innovation, amely az egyik legnagyobb magyarországi befektető. A dél-koreai állami hírügynökség a döntésre rálátó forrásokra hivatkozva jelentette hétfőn, hogy az SK Innovation a harmadik magyarországi gyára felépítését készíti elő.

A Yonhap szerint a kivitelezők kiválasztása is elindult már, de az SK Innovation ezt cáfolta, hozzátéve, hogy nincs még végleges döntés az újabb magyarországi gyárról. Közleményében azt írta az SK Innovation, hogy valóban bővíteni tervezik az európai kapacitásukat, és egyelőre helyszínt keresnek az új beruházáshoz. A Yonhap nem írt arról, hogy mikor vagy mennyi pénzből valósulhat meg a beruházás. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz év múlva eltűnhetnek a benzines és dízelautók a szalonokból?Az üzemanyagcella megoldhatja azt a problémát, amit az akkumulátorok nem tudnak, de még várni kell rá legalább egy évtizedet. Ez volt a negyedik G7 Podcast Live.

Az SK Innovation egy koreai olajipari vállalatból nőtt ki, mára a legnagyobb koreai vegyipari és energetikai vállalatcsoporttá vált. A Fortune Global 500 szerint az SK Holding a harmadik legnagyobb koreai cégcsoport a Samsung és a Hyundai után, összességében a világ 97. legnagyobb konglomerátuma.

Az SK 2018-ban kezdte el építeni első komáromi gyárát 98 milliárd forintból, amely az első akkumulátorgyártó üzeme Európában. Egy évvel később jelentették be egy második gyáregység megépítését, 239 milliárd forintos beruházással. Az elektromos autókba akkumulátorokat gyártó komáromi fejlesztés összértéke így közel 340 milliárd forint lesz.

Ez alapján már eddig is jelentősebb beruházásnak számított, mint a 2018-ban bejelentett debreceni BMW-gyár, amelynek csúszik az indulása. Az MNB akkori elemzése szerint a BMW beruházása több mint 0,5 százalékkal növelheti a magyar GDP-t, az SK Innovation beruházásai így akár ennél is jelentősebb mértékben növelhetik a gazdaságot.

Az első komáromi gyárban idén indult el a termelés, a másikban 2021 és 2022 fordulójára tervezték az indulást a bejelentés idején. A két gyárban összesen közel 1500 ember fog majd dolgozni.

Az első komáromi gyár alapkőletétele 2018-ban, amelyen többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Csej Dzse Von, az SK Battery elnök-vezérigazgatója. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Az SK Innovation célja, hogy öt éven belül ötszörösére növelje a kapacitását, és a világ legnagyobb akkumulátorgyártójává váljon. Ahogy korábban írtunk róla, az addig beinduló két magyar gyáregység, valamint két amerikai gyár beindításával az SK kapacitása 2023-ra 71 gigawattórára nő.

2025-re a 100 gigawattórás kapacitás a cél, de ennek a menetrendjét még nem véglegesítették, ehhez kereshetnek újabb európai gyárhelyszínt. Az első két komáromi gyáregység összkapacitása a tervezett 100 gigawattóra közel ötöde lesz.

Az SK szállít többek között a Mercedeseket gyártó Daimlernek és az Audit is gyártó Volkswagen csoportnak. Komáromra azért eshetett a választásuk, mert viszonylag közel van a győri Audi- és a pozsonyi Volkswagen-gyár.

A járvány miatt az SK csoport forgalma is jelentősen visszaesett, a második negyedévben közel 45 százalékkal volt kevesebb a bevétele az előző év azonos időszakához képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegötszörözi termelését egy Magyarországon is jelen lévő akkumulátorgyártóA magyar gazdaság szempontjából is érdekes információkat ismertetett a második negyedéves jelentése közzétételekor az SK Innovation.

Vállalat autóipar autóipari beszállító Komárom SK Innovation Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 11:37 Vállalat

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A német cégek még soha nem érdeklődtek akkora mértékben lengyelországi beruházások iránt, mint most.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 19. 12:32 Vállalat, Világ

Megvan a Nutella-prémium, októberben 750 ezer forinttal többet kapnak a dolgozók

A Ferrero gyárai a járvány első hulláma alatt sem zártak be, a cég nagyrészt elérte a céljait, ezért idén is magas prémiumot fizet az alkalmazottainak.

Torontáli Zoltán
2020. szeptember 18. 12:38 Vállalat

Nagyon pörög a három legígéretesebb koronavírus-vakcina fejlesztése

Rohannak előre a fejlesztéssel, ahogy csak tudnak. Októberre-novemberre lehetnek először komoly eredmények, a tömeges oltással onnantól számítva még hónapokat kell várni.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?