Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. szeptember 7. 14:59 Vállalat

Újabb gyárat építhet Magyarországon az egyik legjelentősebb beruházó

Újabb jelentős beruházásra készül Magyarországon az SK Innovation, amely az egyik legnagyobb magyarországi befektető. A dél-koreai állami hírügynökség a döntésre rálátó forrásokra hivatkozva jelentette hétfőn, hogy az SK Innovation a harmadik magyarországi gyára felépítését készíti elő.

A Yonhap szerint a kivitelezők kiválasztása is elindult már, de az SK Innovation ezt cáfolta, hozzátéve, hogy nincs még végleges döntés az újabb magyarországi gyárról. Közleményében azt írta az SK Innovation, hogy valóban bővíteni tervezik az európai kapacitásukat, és egyelőre helyszínt keresnek az új beruházáshoz. A Yonhap nem írt arról, hogy mikor vagy mennyi pénzből valósulhat meg a beruházás. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz év múlva eltűnhetnek a benzines és dízelautók a szalonokból?Az üzemanyagcella megoldhatja azt a problémát, amit az akkumulátorok nem tudnak, de még várni kell rá legalább egy évtizedet. Ez volt a negyedik G7 Podcast Live.

Az SK Innovation egy koreai olajipari vállalatból nőtt ki, mára a legnagyobb koreai vegyipari és energetikai vállalatcsoporttá vált. A Fortune Global 500 szerint az SK Holding a harmadik legnagyobb koreai cégcsoport a Samsung és a Hyundai után, összességében a világ 97. legnagyobb konglomerátuma.

Az SK 2018-ban kezdte el építeni első komáromi gyárát 98 milliárd forintból, amely az első akkumulátorgyártó üzeme Európában. Egy évvel később jelentették be egy második gyáregység megépítését, 239 milliárd forintos beruházással. Az elektromos autókba akkumulátorokat gyártó komáromi fejlesztés összértéke így közel 340 milliárd forint lesz.

Ez alapján már eddig is jelentősebb beruházásnak számított, mint a 2018-ban bejelentett debreceni BMW-gyár, amelynek csúszik az indulása. Az MNB akkori elemzése szerint a BMW beruházása több mint 0,5 százalékkal növelheti a magyar GDP-t, az SK Innovation beruházásai így akár ennél is jelentősebb mértékben növelhetik a gazdaságot.

Az első komáromi gyárban idén indult el a termelés, a másikban 2021 és 2022 fordulójára tervezték az indulást a bejelentés idején. A két gyárban összesen közel 1500 ember fog majd dolgozni.

Az első komáromi gyár alapkőletétele 2018-ban, amelyen többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Csej Dzse Von, az SK Battery elnök-vezérigazgatója. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Az SK Innovation célja, hogy öt éven belül ötszörösére növelje a kapacitását, és a világ legnagyobb akkumulátorgyártójává váljon. Ahogy korábban írtunk róla, az addig beinduló két magyar gyáregység, valamint két amerikai gyár beindításával az SK kapacitása 2023-ra 71 gigawattórára nő.

2025-re a 100 gigawattórás kapacitás a cél, de ennek a menetrendjét még nem véglegesítették, ehhez kereshetnek újabb európai gyárhelyszínt. Az első két komáromi gyáregység összkapacitása a tervezett 100 gigawattóra közel ötöde lesz.

Az SK szállít többek között a Mercedeseket gyártó Daimlernek és az Audit is gyártó Volkswagen csoportnak. Komáromra azért eshetett a választásuk, mert viszonylag közel van a győri Audi- és a pozsonyi Volkswagen-gyár.

A járvány miatt az SK csoport forgalma is jelentősen visszaesett, a második negyedévben közel 45 százalékkal volt kevesebb a bevétele az előző év azonos időszakához képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegötszörözi termelését egy Magyarországon is jelen lévő akkumulátorgyártóA magyar gazdaság szempontjából is érdekes információkat ismertetett a második negyedéves jelentése közzétételekor az SK Innovation.

Vállalat autóipar autóipari beszállító Komárom SK Innovation Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.