Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. szeptember 3. 17:47 Vállalat, Világ

Utasok helyett tonhallal és kütyükkel a fedélzeten igyekeznek túlélni a légitársaságok

A teherszállítás fellendülése a járvány miatt szenvedő légi közlekedési iparág vigasza, a hatalmas veszteségeket elkönyvelő légitársaságok egyre gyakrabban indítják el utasszállító járataikat emberek helyett hatalmas rakományokkal a fedélzetükön.

A járvány kezdeti szakaszában főleg egészségügyi kellékek, például maszkok, kesztyűk, védőfelszerelések, gyógyszerek és lélegeztetőgépek növelték a légi szállítás keresletét. A kijárási korlátozások elrendelését követően viszont egy sor új termékre lett nagyobb igény, többek között például olyan elektronikai eszközökre, amik az otthoni munkavégzést tették lehetővé, mindez pedig szintén növelte a légitársaságok forgalmát.

A járvány előtt a globális légi szállítmányozás 60 százalékát bonyolították utasszállító gépekkel, azonban a járványügy intézkedések miatt korlátozott nemzetközi utasforgalom közepette az ilyen járatok közül sok el sem indult, ami viszont jelentősen megdrágította a légi teherszállítást. A Bloomberg cikke szerint a Qantas például 70 százalékkal drágábban szállít Észak-Amerikából Hongkongba, mint januárban.

Az alábbi – Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség által Twitteren megosztott – ábrán az látszik, hogy miközben a légitársaságok részvényárfolyamai gyakorlatilag alig mozdultak el arról a mélypontról, ahova márciusban kerültek, a teherszállítmányozási cégek részvényei nemrég visszatértek a járvány előtti szintre.

Az ausztrál Qantas májusban és júniusban főleg egészségügyi felszereléseket szállított, azóta viszont friss árut, például tonhalat is visz Japánba, a visszaúton pedig egészségügyi felszerelések mellett autóalkatrészek, elektronikai eszközök és helyi friss áru, például tenger gyümölcsei kerül a fedélzetre. Az indonéz PT Lion Mentari Airlines viszont már nemcsak friss árut, hanem például konzerveket is szállít az ország szigetei között.

Nem minden légitársaság képes egyik pillanatról a másikra átállni teherszállításra, de számos légitársaság kapcsolt rá erre az üzletágára az elmúlt hónapokban: az amerikai United Airlines bevételei például 36 százalékkal ugrottak meg ezen a területen. A Lufthansa 1,7 milliárd eurós második negyedéves veszteségét a teherszállítási üzletág 299 millió eurós nyeresége enyhítette.

A világ negyedik legnagyobb teherszállító légitársasága, az Emirates április óta 50-ről 115 desztinációra növelte a teherszállítási kapacitásait, részben szintén az utasszállítók üléseinek eltávolításával. Ugyanezt a stratégiát követte a Singapore Airlines leányvállalata, a Scoot és a Korean Air Lines is. Más társaságok újraindították korábban leállított járataikat, az American Airlines például 35 év után kezdett újra teherszállításba.

A légi szállítás felfutásának trendje iparági elemzők szerint még jó ideig kitart majd, többek között például azért is, mert a várhatóan hónapokon belül elkészülő vakcinákat is ilyen módon fogják szállítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTökélyre vitték a zsúfoltságot a Wizz Air gépein, és ez most jó hírMár több mint ötvenszer fordultak a társaság gépei Kína és Magyarország között utasok nélkül, egészségügyi felszereléseket szállítva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ járvány légiközlekedés légitársaság teherszállítás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.