Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 3. 14:47 Adat, Vállalat

Két termék árát bebetonozta idén az Aldi és a Lidl

Január óta minden hónap utolsó napján megnézzük ugyanannak a 42 élelmiszernek az árát az Aldiban és a Lidlben, és összeállítunk belőle egy saját fogyasztói kosarunk szerinti nagybevásárlást.

Ezzel a hosszabb távú, de szubjektív kísérlettel egyrészt megpróbáljuk nyomon követni a két diszkontláncban mérhető élelmiszer-inflációt (vagy éppen deflációt), másrészt arra is kíváncsiak vagyunk, hogy mekkora a különbség a két bolt árazása között. (A termékek listáját és a mennyiségeket erre a csillagra*Burgonya 3 kg
Cukor 0,5 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1 l
Vaj 0,25 kg
Félbarna kenyér 3 kg
Zsemle 0,5 kg
Kifli 0,5 kg
ESL tej 1,5% 1 l
ESL tej 2,8% 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Natúr joghurt 0,5 l
Kefir 0,5 l
Paradicsom 1 kg
TV paprika 0,5 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Fehérrépa 0,2 kg
Alma 1 kg
Banán 0,5 kg
Örölt kávé, 100% Arabica 0,25 kg
Csirkemell 1 kg
Pulykamell 1 kg
Sertés darált hús, 20% zsírtartalom 0,5 kg
Sertéspárizsi 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 2 tekercs
Coca Cola 1 l
Zabital 1 l
Rizs 0,5 kg
Spagetti tészta 0,25 kg
Tojás 10 darab
Vöröshagyma 0,25 kg
Kígyóuborka 1 darab
Szénsavas ásványvíz 3 l
Só 0,05 kg
Rögös túró 0,2 kg
Gouda sajt 0,2 kg
Sertéskaraj 1 kg
Trappista sajt 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga 0,2 kg
Uht tej 1,5% 1 l
Uht tej 2,8% 1 l
kattintva lehet kibontani, a módszertanról pedig sorozatunk első részében írtunk részletesen.)

A kérdést azonban lassan már úgy célszerű feltenni, hogy van-e egyáltalán érdemi különbség a két diszkont árai között. A januári végi induláskor (hangsúlyozzuk, hogy a G7 saját, nem hivatalos, és statisztikailag sem mérvadó bevásárlókosara szerint) a Lidl 0,72 százalékkal volt olcsóbb az Aldinál, a legnagyobb különbséget pedig június végén mértük, akkor 8,2 százalék volt a Lidl árelőnye.

Az Aldi azonban a kosarunk szerint rendre zárja, vagy minimálisra csökkenti a különbséget, így volt ez már rögtön februárban is, és most is hasonló a trend. A júniusi 8 százalékról az Aldi július végére 5 százalékra javított, augusztus végére pedig 4 százalékra csökkentette a rést. Abszolút értékben ezek már nem egetverően nagy összegek, a 16 ezer forint körüli teljes kosárértékhez képest pillanatnyilag 650 forinttól van szó.

 

Az árakat nézve augusztusban a két diszkontban mintha semmi sem történt volna, a Lidl 0,29 százalékkal drágult júliushoz képest, az Aldi pedig 0,77 százalékkal lett olcsóbb, mindkettő elhanyagolható mértékű változást jelent.

A két boltban a 42 terméknek minden hónapban csaknem a fele forintra egyező áron kapható, ha pedig az egy-két százalékos eltérésektől eltekintünk, akkor a kosarunk fele biztosan ugyanannyiba kerül a két helyen.

 

Az érdekesség azonban az, hogy a teljesen egyező árú termékek köre folyamatosan változik. Vagyis a 42 terméken belül minden hónapban találtunk körülbelül 20-at, amelynek az ára az Aldiban és a Lidlben megegyezett, de csak kettő van, amelynél mind a nyolc hónapban ugyanannyit kellett fizetni mindkét boltban:

  • a BL 55-ös fehér liszt kilogrammja január óta mindkét üzletben 109 forint
  • a gouda sajt kilója pedig mindig 1998 forintba került.

A banán és a sertéspárizsi majdnem felkerült erre a listára, ám január óta mindkét terméknél volt egy-egy hónap, amikor az ára nem ugyanaz volt a két diszkontban.

Olyan termék viszont nincs az általunk vizsgáltak között, amelynek az ára január óta megváltozott, de mindig ugyanannyiba került a két üzletben (vagyis egyszerre drágult vagy lett volna olcsóbb).

Mindez azt támasztja alá, hogy

a diszkontok rendszeresen ide-oda mozgatják az árakat, de állandóan igyekeznek egymás lépéseire reagálni.

Ezek a mozgások idén eddig összességében 3-6 százalékos árcsökkenést eredményeztek a kosarunkban, ám amint arról már a júniusi értékeléskor írtunk, ez valószínűleg a nyári idényzöldségek alacsony árának köszönhető. Ez a trend a számok alapján még augusztusban is kitartott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az AldibanA két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Adat Vállalat Aldi ár bevásárlás diszkont élelmiszer fogyasztói kosár Lidl Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Jandó Zoltán
2020. október 20. 12:27 Adat

A román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyar

Először fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.