Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 25. 10:39 Vállalat

Akciós a gyémánt, csak legyen, aki megveszi

A koronavírus-járvány a gyémántpiacot is befagyasztotta, a világ két vezető bányászati és kereskedőcége, a De Beers és az Alrosa a második negyedévben együtt is csak 130 millió dolláros forgalmat bonyolított le, míg 2019 hasonló időszakában még 2,1 milliárd volt ez a szám.

Az ágazat óriásai eddig ellenálltak annak a csábításnak, hogy olcsóbban próbáljanak túladni készleteiken, részben azért, mert rövid távon leginkább a bezárt ékszerüzletek miatt nem volt kereslet, nem pedig a túl magas árak következtében. A kínai vásárlási kedv visszatértével, illetve más gazdaságok fokozatos újraindulásával ez a helyzet megváltozott, ráadásul a kisebb kereskedők akár 25 százalékkal is olcsóbban kínálják a gyémántokat, mint a járvány előtt, így elkezdtek piacot szerezni a nagyok rovására.

A De Beers korábban csak abban engedett, hogy lehetővé tette ügyfelei számára bizonyos szerződések felmondását, illetve a korábbitól eltérő helyszíneken is meg lehetett tekinteni az árut. Most azonban a Bloomberg De Beers-ügyfelektől származó értesülései alapján arról ír, hogy a vállalat ezen a héten közel 10 százalékkal olcsóbban kínálja az egykarátosnál nagyobb nyers gyémántokat. (Egy egykarátos nyers gyémántból átlagosan 0,3 karátos csiszolt kő készíthető.) A kisebbeket azért nem, mert ott továbbra sem érzékel keresletet, így nem lenne értelme az árleszállításnak.

Úgy tűnik, hogy a nagyobb kövek készletei mostanra nagyjából elfogytak a gyémántok vágásával és csiszolásával foglalkozó cégeknél, így már hajlandók bizonyos mennyiséget venni, legalábbis némi árkedvezménnyel rávehetők erre. A korábbi szintű kereslet visszatérésével azonban nem lehet számolni addig, míg az amerikai gazdaság nem tér magához, a járvány előtt ugyanis világszinten a gyémántok majdnem fele az Egyesült Államokban talált gazdára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVennél olyan olcsó gyémántot, ami laborban készült?A világpiaci vezető elindul a mesterséges gyémántokkal. Negyed karát 50 ezer forint lesz.

Vállalat de beers gyémánt Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.