Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 25. 10:39 Vállalat

Akciós a gyémánt, csak legyen, aki megveszi

A koronavírus-járvány a gyémántpiacot is befagyasztotta, a világ két vezető bányászati és kereskedőcége, a De Beers és az Alrosa a második negyedévben együtt is csak 130 millió dolláros forgalmat bonyolított le, míg 2019 hasonló időszakában még 2,1 milliárd volt ez a szám.

Az ágazat óriásai eddig ellenálltak annak a csábításnak, hogy olcsóbban próbáljanak túladni készleteiken, részben azért, mert rövid távon leginkább a bezárt ékszerüzletek miatt nem volt kereslet, nem pedig a túl magas árak következtében. A kínai vásárlási kedv visszatértével, illetve más gazdaságok fokozatos újraindulásával ez a helyzet megváltozott, ráadásul a kisebb kereskedők akár 25 százalékkal is olcsóbban kínálják a gyémántokat, mint a járvány előtt, így elkezdtek piacot szerezni a nagyok rovására.

A De Beers korábban csak abban engedett, hogy lehetővé tette ügyfelei számára bizonyos szerződések felmondását, illetve a korábbitól eltérő helyszíneken is meg lehetett tekinteni az árut. Most azonban a Bloomberg De Beers-ügyfelektől származó értesülései alapján arról ír, hogy a vállalat ezen a héten közel 10 százalékkal olcsóbban kínálja az egykarátosnál nagyobb nyers gyémántokat. (Egy egykarátos nyers gyémántból átlagosan 0,3 karátos csiszolt kő készíthető.) A kisebbeket azért nem, mert ott továbbra sem érzékel keresletet, így nem lenne értelme az árleszállításnak.

Úgy tűnik, hogy a nagyobb kövek készletei mostanra nagyjából elfogytak a gyémántok vágásával és csiszolásával foglalkozó cégeknél, így már hajlandók bizonyos mennyiséget venni, legalábbis némi árkedvezménnyel rávehetők erre. A korábbi szintű kereslet visszatérésével azonban nem lehet számolni addig, míg az amerikai gazdaság nem tér magához, a járvány előtt ugyanis világszinten a gyémántok majdnem fele az Egyesült Államokban talált gazdára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVennél olyan olcsó gyémántot, ami laborban készült?A világpiaci vezető elindul a mesterséges gyémántokkal. Negyed karát 50 ezer forint lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat de beers gyémánt Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.