Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 24. 11:08 Vállalat

Véget érhet a mindent beborító Swarovski kristályok kora

A Swarovski idén 125 éves, de különösebb ok nincs az ünneplésre. Az üvegkristályokról ismert cég forgalma várhatóan harmadával, nagyjából kétmilliárd euróra csökken, és hatezer embert, az alkalmazottak ötödét kell elbocsátani.

Legalábbis ezt tervezi a vezérigazgató, Robert Buchbauer, ám mivel a tulajdonos szerteágazó családnak több mint 200 tagja van, nem lesz egyszerű keresztülvinni a döntéseket. Ez a tulajdonosi szerkezet évek óta megbénítja a társaságot, miközben a problémák már látszanak egy ideje: a korábban exkluzív kiegészítőnek számító Swarovski kristályok, illetve ékszerek szinte kommersszé váltak, az előbbiek sok helyen megtalálhatók a pólóktól a telefontokokig.

Ezzel a tulajdonosoknak nem volt bajuk, amíg szépen hozta a nyereséget, és a tömegtermelés is sok embernek ad munkát az ausztriai, tiroli Wattensben. A luxusiparnak az a középső szegmense azonban, ahova a cég pozicionálta magát, egyre túlzsúfoltabbá vált, és miközben az online értékesítésben lemaradt a Swarovski, a fizikai üzletek már nem hasítottak annyira.

Ebben a helyzetben érte a vállalatot a koronavírus-járvány, alaposan felerősítve a már meglévő problémákat. A vezérigazgató pedig valószínűleg elérkezettnek látja az időt arra, hogy keresztülvigye a terveit, amelyeket eddig nem sikerült keresztülverni a családon.

Ahogy a Bloomberg írja, még így sem lesz könnyű dolga. Paul Swarovski például arról beszélt egy interjúban, hogy a családot sokkolták – az ugyancsak családtag – vezérigazgató tervei. Szerinte a világban még sok milliárd minőségi kristályt lehet eladni, és Buchbauernek olyan tervekkel kellene előállnia, hogy ezt a piacot elérjék, nem pedig bezárási és elbocsátási elképzelésekkel.

A vezérigazgató ugyanis azt mondja, hogy a 10 eurós pólókhoz szállított kristályok nem hoznak nyereséget, csak rombolják a márka értékét, szerinte feljebb kellene pozicionálni a brandet. Ő teljesen felszámolná az alacsony nyereségtartalmú nagykereskedelmi üzletágat, vagyis Swarovski kristályok alapvetően csak Swarovski termékeket díszítenének. Emellett jó párat bezárna a háromezer saját üzlet közül. Az átalakításhoz szükséges forrást pedig vagy szakmai befektető bevonásával, vagy a tőzsdére lépéssel kellene előteremteni, ami nyilván csökkentené a családtagok részesedését.

Buchbauer azt állítja, hogy terveit támogatják a kulcsfontosságú részvényesek, de egyelőre csak az újabb összetűzések látszanak biztosnak a kiterjedt családban, ahol korábban sem ment ritkaságszámba, hogy a bíróság döntötte el, beülhet-e egy-egy családtag valamelyik vezető testületbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántjátHa épp gyémántberakásos Louis Vuitton nyakláncot vagy fülbevalót készültél vásárolni, érdemes várnod egy kicsit.

Vállalat ausztria családi vállalkozás ékszerek járvány swarovski Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2021. augusztus 2. 11:15 Vállalat

Kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a Mercedesnek a jövőben

Nem újdonság, hogy az elektromos autók összeszereléséhez kevesebb ember is elég, de most a Daimler vezérigazgatója nyíltan is beszélt erről.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.

Torontáli Zoltán
2021. július 27. 16:36 Közélet, Vállalat

Miért kell a kasszánál a papírnyugtát átvenni, ha legtöbbször azonnal kidobjuk?

Ma már elég egyszerű megoldani, hogy digitálisan kapja meg a vásárló a bizonylat hű másolatát, ám ennek ellenére is nyomtatunk ezerrel.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.