Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. augusztus 24. 11:08 Vállalat

Véget érhet a mindent beborító Swarovski kristályok kora

A Swarovski idén 125 éves, de különösebb ok nincs az ünneplésre. Az üvegkristályokról ismert cég forgalma várhatóan harmadával, nagyjából kétmilliárd euróra csökken, és hatezer embert, az alkalmazottak ötödét kell elbocsátani.

Legalábbis ezt tervezi a vezérigazgató, Robert Buchbauer, ám mivel a tulajdonos szerteágazó családnak több mint 200 tagja van, nem lesz egyszerű keresztülvinni a döntéseket. Ez a tulajdonosi szerkezet évek óta megbénítja a társaságot, miközben a problémák már látszanak egy ideje: a korábban exkluzív kiegészítőnek számító Swarovski kristályok, illetve ékszerek szinte kommersszé váltak, az előbbiek sok helyen megtalálhatók a pólóktól a telefontokokig.

Ezzel a tulajdonosoknak nem volt bajuk, amíg szépen hozta a nyereséget, és a tömegtermelés is sok embernek ad munkát az ausztriai, tiroli Wattensben. A luxusiparnak az a középső szegmense azonban, ahova a cég pozicionálta magát, egyre túlzsúfoltabbá vált, és miközben az online értékesítésben lemaradt a Swarovski, a fizikai üzletek már nem hasítottak annyira.

Ebben a helyzetben érte a vállalatot a koronavírus-járvány, alaposan felerősítve a már meglévő problémákat. A vezérigazgató pedig valószínűleg elérkezettnek látja az időt arra, hogy keresztülvigye a terveit, amelyeket eddig nem sikerült keresztülverni a családon.

Ahogy a Bloomberg írja, még így sem lesz könnyű dolga. Paul Swarovski például arról beszélt egy interjúban, hogy a családot sokkolták – az ugyancsak családtag – vezérigazgató tervei. Szerinte a világban még sok milliárd minőségi kristályt lehet eladni, és Buchbauernek olyan tervekkel kellene előállnia, hogy ezt a piacot elérjék, nem pedig bezárási és elbocsátási elképzelésekkel.

A vezérigazgató ugyanis azt mondja, hogy a 10 eurós pólókhoz szállított kristályok nem hoznak nyereséget, csak rombolják a márka értékét, szerinte feljebb kellene pozicionálni a brandet. Ő teljesen felszámolná az alacsony nyereségtartalmú nagykereskedelmi üzletágat, vagyis Swarovski kristályok alapvetően csak Swarovski termékeket díszítenének. Emellett jó párat bezárna a háromezer saját üzlet közül. Az átalakításhoz szükséges forrást pedig vagy szakmai befektető bevonásával, vagy a tőzsdére lépéssel kellene előteremteni, ami nyilván csökkentené a családtagok részesedését.

Buchbauer azt állítja, hogy terveit támogatják a kulcsfontosságú részvényesek, de egyelőre csak az újabb összetűzések látszanak biztosnak a kiterjedt családban, ahol korábban sem ment ritkaságszámba, hogy a bíróság döntötte el, beülhet-e egy-egy családtag valamelyik vezető testületbe.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEladták és feldarabolják a világ második legnagyobb gyémántjátHa épp gyémántberakásos Louis Vuitton nyakláncot vagy fülbevalót készültél vásárolni, érdemes várnod egy kicsit.

Vállalat ausztria családi vállalkozás ékszerek járvány swarovski Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.