Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 30. 13:03 Vállalat

Megötszörözi termelését egy Magyarországon is jelen lévő akkumulátorgyártó

A magyar gazdaság szempontjából is érdekes információkat ismertetett a második negyedéves jelentése közzétételekor az SK Innovation. A kőolaj-finomítással, petrolkémiával és akkumulátorgyártással foglalkozó dél-koreai vállalatcsoport beszámolt arról, hogy az utóbbi ágazatában idén elkezdődött a termelés a magyarországi (komáromi), valamint a kínai (csangcsoui) üzemében, így idén az akkumulátorgyártó kapacitása már eléri a 20 gigawattórát.

Összehasonlításként, amikor 2019 februárjában a cég bejelentette a komáromi beruházás második ütemét, akkumulátorgyártó kapacitása még csak 4,7 gigawattóra volt. Már akkor azt a célt tűzték ki, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártói legyenek, 2022-ra 60 gigawattóra kapacitás elérése volt a terv.

Ennél most még tovább mentek. Ahogy a Korea Times idézi az elhangzottakat, a második magyar egység, valamint két egyesült államokbeli gyár beindításával a kapacitás 2023-ra 71 gigawattórára nő. 2025-re pedig 100 gigawattóra az új cél. Ennek menetrendjét még nem véglegesítették, és nyilván az is kell a megvalósulásához, hogy az elektromos autók térnyerése abban az ütemben folytatódjon, ahogy arra az SK Innovation vezetése számít.

Így néz majd ki az üzem a második ütem elkészülte után. Forrás: SK Innovation

Ezekhez a számokhoz képest a vállalat jelenlegi helyzete kevésbé fényes, bár ez a koronavírus-járvány közepette annyira nem meglepő. A csoport forgalma a második negyedévben közel 45 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, 7200 milliárd vonra (nagyjából 1800 milliárd forint). Ami az eredményt illeti, üzemi szinten közel 440 milliárd vonos veszteséget könyvelt el, igaz, ez már jóval kedvezőbb, mint az első negyedéves 1775 milliárdos mínusz. (Tavaly a második negyedévet 498 milliárdos nyereséggel zárták.)

Az akkumulátorgyártó ágazat az első negyedévben 114, a másodikban 105 milliárdos veszteséget hozott össze. Az utóbbiban az eladások a cég szerint már jobban alakultak, de sok egyszeri kiadás volt a külföldi gyárakhoz kapcsolódóan. Az eredmény javulására a negyedik negyedévben számítanak, amikor elkezdik szállítani az akkumulátorokat a Hyundai új elektromos autóihoz.

Az SK Innovation első komáromi beruházását 2018-ban jelentették be, a másodikat egy évre rá. A kettő együtt közel 340 milliárd forintos fejlesztés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA BMW debreceni gyáránál is nagyobb a most bejelentett komáromi beruházásA dél-koreai SK Innovation szerint kulcsszerepe lesz a komáromi gyárnak abban, hogy piacvezető legyen az elektromos autókba való akkumulátorok gyártásában.

Vállalat akkumulátor akkumulátorgyártás elektromos autó SK Innovation Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. július 31. 17:06 Élet, Vállalat

Egy éve csak az OTP pénze parkol a József Nádor téri mélygarázsban

A felújított tér tele van autókkal, a háromszintes, 525 férőhelyes mélygarázs rejtélyes okokból zárva.

Torontáli Zoltán
2020. július 31. 15:07 Vállalat

Nem fejleszt többé benzines autókhoz alkatrészt a harmadik legnagyobb német beszállító

A Magyarországon is fontos szerepet játszó ZF átszervezi magát, és csak az elektromos hajtásra koncentrál.

Hajdu Miklós
2020. július 29. 18:15 Vállalat

Úgy beütött a válság, hogy egyre egyszerűbbek a hirdetések az Egyesült Államokban

A vállalatok kevesebb pénzt és hatékonyabban szeretnének elkölteni a reklámügynökségeknél.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.