Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 30. 13:03 Vállalat

Megötszörözi termelését egy Magyarországon is jelen lévő akkumulátorgyártó

A magyar gazdaság szempontjából is érdekes információkat ismertetett a második negyedéves jelentése közzétételekor az SK Innovation. A kőolaj-finomítással, petrolkémiával és akkumulátorgyártással foglalkozó dél-koreai vállalatcsoport beszámolt arról, hogy az utóbbi ágazatában idén elkezdődött a termelés a magyarországi (komáromi), valamint a kínai (csangcsoui) üzemében, így idén az akkumulátorgyártó kapacitása már eléri a 20 gigawattórát.

Összehasonlításként, amikor 2019 februárjában a cég bejelentette a komáromi beruházás második ütemét, akkumulátorgyártó kapacitása még csak 4,7 gigawattóra volt. Már akkor azt a célt tűzték ki, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártói legyenek, 2022-ra 60 gigawattóra kapacitás elérése volt a terv.

Ennél most még tovább mentek. Ahogy a Korea Times idézi az elhangzottakat, a második magyar egység, valamint két egyesült államokbeli gyár beindításával a kapacitás 2023-ra 71 gigawattórára nő. 2025-re pedig 100 gigawattóra az új cél. Ennek menetrendjét még nem véglegesítették, és nyilván az is kell a megvalósulásához, hogy az elektromos autók térnyerése abban az ütemben folytatódjon, ahogy arra az SK Innovation vezetése számít.

Így néz majd ki az üzem a második ütem elkészülte után. Forrás: SK Innovation

Ezekhez a számokhoz képest a vállalat jelenlegi helyzete kevésbé fényes, bár ez a koronavírus-járvány közepette annyira nem meglepő. A csoport forgalma a második negyedévben közel 45 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, 7200 milliárd vonra (nagyjából 1800 milliárd forint). Ami az eredményt illeti, üzemi szinten közel 440 milliárd vonos veszteséget könyvelt el, igaz, ez már jóval kedvezőbb, mint az első negyedéves 1775 milliárdos mínusz. (Tavaly a második negyedévet 498 milliárdos nyereséggel zárták.)

Az akkumulátorgyártó ágazat az első negyedévben 114, a másodikban 105 milliárdos veszteséget hozott össze. Az utóbbiban az eladások a cég szerint már jobban alakultak, de sok egyszeri kiadás volt a külföldi gyárakhoz kapcsolódóan. Az eredmény javulására a negyedik negyedévben számítanak, amikor elkezdik szállítani az akkumulátorokat a Hyundai új elektromos autóihoz.

Az SK Innovation első komáromi beruházását 2018-ban jelentették be, a másodikat egy évre rá. A kettő együtt közel 340 milliárd forintos fejlesztés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA BMW debreceni gyáránál is nagyobb a most bejelentett komáromi beruházásA dél-koreai SK Innovation szerint kulcsszerepe lesz a komáromi gyárnak abban, hogy piacvezető legyen az elektromos autókba való akkumulátorok gyártásában.

Vállalat akkumulátor akkumulátorgyártás elektromos autó SK Innovation Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Torontáli Zoltán
2020. október 22. 14:55 Vállalat

A Procter&Gamble elkezdi kivezetni a samponos műanyag flakonokat

Helyette jön a sokkal kevesebb anyagból készült tasak, és az újrahasznosítható alumínium adagoló kombója.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?