Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 19. 09:49 Vállalat

Haldokló iparágat élesztett újra a járvány

A többek között plexilapokat gyártó német Röhm GmbH-nak nem volt jó tele: az építőipar és az autóipar sem igazán ment jól, ezért a kereslet sem volt óriási a vállalat termékeire. A cég új tulajdonosainak nyomására a vezérigazgató a termelés és a munkaidő csökkentésébe kezdett a leginkább érintett üzemekben. Aztán márciusban hirtelen ömleni kezdtek a megrendelések az – egyébként Magyarországon is forgalmazott – Plexiglas nevű termékükre.

A plexiüveg a kézfertőtlenítőhöz és a lélegeztetőgéphez hasonlóan a járvány slágertermékévé vált, és a kiskereskedők, irodák, közlekedési cégek és a kórházak sorban álltak a termékért, ami hirtelen alapszükséglet lett a munkaállomások vírusvédettségének megteremtéséhez.

A cég vezérigazgatója, Michael Pack a Bloombergnek azt nyilatkozta, eleinte úgy voltak vele, hogy csak egy fellángolásról van szó, de a kereslet szinte felrobbant, és ez azóta sem változott meg. A Plexiglas akrillapjaira Pack elmondása alapján annyi megrendelés érkezett, hogy októberig le vannak kötve a kapacitásaik, de a cégnél ezután is arra számítanak, hogy fennmarad a magas kereslet az eddig leginkább stagnáló népszerűségű termékre. A megrendelések Pack szerint bőven ellensúlyozzák az autóiparból kieső keresletet, ahol egyébként a lámpákhoz és a műszerfalban használják fel ezt az anyagot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadigazdaságra vált a világ a járvány elleni háború miattParfüm helyett kézfertőtlenítő, telefon helyett orvosi maszk, autó helyett lélegeztetőgép: egyre több vállalat kapcsolódik be a koronavírus elleni küzdelembe.

A plexi felfutása egyébként azért is érdekes, mert ez a műanyagfajta már erősen a termékéletciklusának vége fele tartott. Erre utal, hogy a General Electric 2007-ben eladta a műanyag üzletágát a szaúdi Saudi Basic Industriesnak, a Honeywell International pedig befejezte ennek a termékcsoportnak a gyártását.

A plexit egy német vegyész, Otto Röhm találta fel az 1900-as évek elején, a cége pedig az 1920-as évek végén már nagy autógyáraknak szállította be az átlátszó műanyagot, amit akkoriban elsősorban az ablaküveg helyettesítőjeként hasznosítottak. Később aztán számos új területen is használták az anyagot, például bútorokban és használati tárgyakban is. Tavaly az összes legyártott plexi nagyjából kétharmadából készült olyan öntött vagy extrudált akrillap, ami iránt a járvány miatt megugrott a kereslet.

A koronavírus hatására a Röhmön belül gyorsan átszervezték a visszahívott munkásokat a plexit készítő részlegekre a cég német és amerikai gyáraiban is, és a termelés megugrása miatt még kölcsönzött munkaerőt is felvettek. A kereslet növekedését a Bloombergnek iparági elemzők is megerősítették; van, aki rekordbevételre és profitra számít idén iparági szinten, jövőre pedig egyes becslések szerint 15-20 százalékos növekedés várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljöhet a plexifalak közötti napozás korszakaAz utazás és a vendéglátás az egyik legjelentősebb szektor a világgazdaságban, a politika ezért igyekszik megmenteni az idei nyaralást.

Vállalat járvány koronavírus műanyag plexi röhm Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.