Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 19. 09:49 Vállalat

Haldokló iparágat élesztett újra a járvány

A többek között plexilapokat gyártó német Röhm GmbH-nak nem volt jó tele: az építőipar és az autóipar sem igazán ment jól, ezért a kereslet sem volt óriási a vállalat termékeire. A cég új tulajdonosainak nyomására a vezérigazgató a termelés és a munkaidő csökkentésébe kezdett a leginkább érintett üzemekben. Aztán márciusban hirtelen ömleni kezdtek a megrendelések az – egyébként Magyarországon is forgalmazott – Plexiglas nevű termékükre.

A plexiüveg a kézfertőtlenítőhöz és a lélegeztetőgéphez hasonlóan a járvány slágertermékévé vált, és a kiskereskedők, irodák, közlekedési cégek és a kórházak sorban álltak a termékért, ami hirtelen alapszükséglet lett a munkaállomások vírusvédettségének megteremtéséhez.

A cég vezérigazgatója, Michael Pack a Bloombergnek azt nyilatkozta, eleinte úgy voltak vele, hogy csak egy fellángolásról van szó, de a kereslet szinte felrobbant, és ez azóta sem változott meg. A Plexiglas akrillapjaira Pack elmondása alapján annyi megrendelés érkezett, hogy októberig le vannak kötve a kapacitásaik, de a cégnél ezután is arra számítanak, hogy fennmarad a magas kereslet az eddig leginkább stagnáló népszerűségű termékre. A megrendelések Pack szerint bőven ellensúlyozzák az autóiparból kieső keresletet, ahol egyébként a lámpákhoz és a műszerfalban használják fel ezt az anyagot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadigazdaságra vált a világ a járvány elleni háború miattParfüm helyett kézfertőtlenítő, telefon helyett orvosi maszk, autó helyett lélegeztetőgép: egyre több vállalat kapcsolódik be a koronavírus elleni küzdelembe.

A plexi felfutása egyébként azért is érdekes, mert ez a műanyagfajta már erősen a termékéletciklusának vége fele tartott. Erre utal, hogy a General Electric 2007-ben eladta a műanyag üzletágát a szaúdi Saudi Basic Industriesnak, a Honeywell International pedig befejezte ennek a termékcsoportnak a gyártását.

A plexit egy német vegyész, Otto Röhm találta fel az 1900-as évek elején, a cége pedig az 1920-as évek végén már nagy autógyáraknak szállította be az átlátszó műanyagot, amit akkoriban elsősorban az ablaküveg helyettesítőjeként hasznosítottak. Később aztán számos új területen is használták az anyagot, például bútorokban és használati tárgyakban is. Tavaly az összes legyártott plexi nagyjából kétharmadából készült olyan öntött vagy extrudált akrillap, ami iránt a járvány miatt megugrott a kereslet.

A koronavírus hatására a Röhmön belül gyorsan átszervezték a visszahívott munkásokat a plexit készítő részlegekre a cég német és amerikai gyáraiban is, és a termelés megugrása miatt még kölcsönzött munkaerőt is felvettek. A kereslet növekedését a Bloombergnek iparági elemzők is megerősítették; van, aki rekordbevételre és profitra számít idén iparági szinten, jövőre pedig egyes becslések szerint 15-20 százalékos növekedés várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljöhet a plexifalak közötti napozás korszakaAz utazás és a vendéglátás az egyik legjelentősebb szektor a világgazdaságban, a politika ezért igyekszik megmenteni az idei nyaralást.

Vállalat járvány koronavírus műanyag plexi röhm Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Váczi István
2021. december 7. 12:55 Vállalat

Saját konténereket gyártat az Amazon, hogy ne szívja be a logisztikai káosz

A cég már évek óta dolgozik azon, hogy a logisztikai és szállítási feladatok egy részét saját maga végezze el, de az idén nagyobb sebességre kapcsolta ezt a törekvést.

Bucsky Péter
2021. december 7. 10:09 Támogatói tartalom, Vállalat

Autómegosztásra váltanának a munkavállalók, amit adómentesen támogathatnak a cégek

Környezetkímélőbb, rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldás lehet az autómegosztás. A SHARE NOW és a HR Fest felméréséből az is kiderült, hogy a munkavállalók kifejezetten szeretik ezt a juttatást.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.