Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 19. 09:49 Vállalat

Haldokló iparágat élesztett újra a járvány

A többek között plexilapokat gyártó német Röhm GmbH-nak nem volt jó tele: az építőipar és az autóipar sem igazán ment jól, ezért a kereslet sem volt óriási a vállalat termékeire. A cég új tulajdonosainak nyomására a vezérigazgató a termelés és a munkaidő csökkentésébe kezdett a leginkább érintett üzemekben. Aztán márciusban hirtelen ömleni kezdtek a megrendelések az – egyébként Magyarországon is forgalmazott – Plexiglas nevű termékükre.

A plexiüveg a kézfertőtlenítőhöz és a lélegeztetőgéphez hasonlóan a járvány slágertermékévé vált, és a kiskereskedők, irodák, közlekedési cégek és a kórházak sorban álltak a termékért, ami hirtelen alapszükséglet lett a munkaállomások vírusvédettségének megteremtéséhez.

A cég vezérigazgatója, Michael Pack a Bloombergnek azt nyilatkozta, eleinte úgy voltak vele, hogy csak egy fellángolásról van szó, de a kereslet szinte felrobbant, és ez azóta sem változott meg. A Plexiglas akrillapjaira Pack elmondása alapján annyi megrendelés érkezett, hogy októberig le vannak kötve a kapacitásaik, de a cégnél ezután is arra számítanak, hogy fennmarad a magas kereslet az eddig leginkább stagnáló népszerűségű termékre. A megrendelések Pack szerint bőven ellensúlyozzák az autóiparból kieső keresletet, ahol egyébként a lámpákhoz és a műszerfalban használják fel ezt az anyagot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadigazdaságra vált a világ a járvány elleni háború miattParfüm helyett kézfertőtlenítő, telefon helyett orvosi maszk, autó helyett lélegeztetőgép: egyre több vállalat kapcsolódik be a koronavírus elleni küzdelembe.

A plexi felfutása egyébként azért is érdekes, mert ez a műanyagfajta már erősen a termékéletciklusának vége fele tartott. Erre utal, hogy a General Electric 2007-ben eladta a műanyag üzletágát a szaúdi Saudi Basic Industriesnak, a Honeywell International pedig befejezte ennek a termékcsoportnak a gyártását.

A plexit egy német vegyész, Otto Röhm találta fel az 1900-as évek elején, a cége pedig az 1920-as évek végén már nagy autógyáraknak szállította be az átlátszó műanyagot, amit akkoriban elsősorban az ablaküveg helyettesítőjeként hasznosítottak. Később aztán számos új területen is használták az anyagot, például bútorokban és használati tárgyakban is. Tavaly az összes legyártott plexi nagyjából kétharmadából készült olyan öntött vagy extrudált akrillap, ami iránt a járvány miatt megugrott a kereslet.

A koronavírus hatására a Röhmön belül gyorsan átszervezték a visszahívott munkásokat a plexit készítő részlegekre a cég német és amerikai gyáraiban is, és a termelés megugrása miatt még kölcsönzött munkaerőt is felvettek. A kereslet növekedését a Bloombergnek iparági elemzők is megerősítették; van, aki rekordbevételre és profitra számít idén iparági szinten, jövőre pedig egyes becslések szerint 15-20 százalékos növekedés várható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljöhet a plexifalak közötti napozás korszakaAz utazás és a vendéglátás az egyik legjelentősebb szektor a világgazdaságban, a politika ezért igyekszik megmenteni az idei nyaralást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat járvány koronavírus műanyag plexi röhm Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.