Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 2. 10:14 Vállalat, Világ

Az önvezető kamion hátrányba hozza a családi vállalkozásokat és a környezetbarát vasutat

A DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) német kutatóközpont és a Hamburgi Egyetem felmérést végzett a Berlin környéki német fuvarozók körében arról, hogy milyen várakozásaik vannak az önvezető kamionokkal szemben.

Az önvezető képességnek számos gazdasági és környezetvédelmi előnyét szokták hangsúlyozni, automata üzemmódban a kamionok kevesebb üzemanyag felhasználásával, adott esetben rövidebb útvonalon, megbízhatóbban érnek célba, és a sofőrökkel szemben soha nem fáradnak el, nem kell kötelező pihenőidőket tartaniuk.

A felmérés azonban három fontos, eddig sokkal kevésbé hangsúlyozott tényezőre világít rá.

  1. A fuvarozócégek az önvezetést szinte kizárólag azért tartják előnyösnek, mert évek óta súlyos sofőrhiány van, és az előrejelzések szerint ez így is marad. Az önvezető kamion nemcsak a sofőrök keresésének állandó terhét veszi le a cégek válláról, hanem hosszabb távon a teljes költség 30-40 százalékának megtakarítását is jelenti. Az adókkal és járulékokkal számolt személyi költség ugyanis a közúti árufuvarozás egyik legnagyobb költségeleme. Az önvezetés többi aspektusa azonban a cégeket nem nagyon hozza lázba.
  2. A vállalkozások nagy része (uniós mértékkel mérve) kis és közepes, jellemzően családi tulajdonban lévő cég, és ezek többsége nem tudja finanszírozni az önvezető technológiát. A piacon egyértelműen attól tartanak, hogy az önvezetéshez szükséges beruházásokat csak a nagy szereplők engedhetik meg maguknak, és a hosszú megtérülési idő miatt csak nekik éri meg belevágni. A német gazdaság gerincét adó kkv-szektorban nagyon erős a félelem attól, hogy az önvezetés tönkreteszi a kisebb cégeket, és olyan konszolidációt vált ki, amelynek végén csak nagy csoportok maradnak talpon. A fuvarozók már most jelezték, hogy ha a német állam meg akarja tartania a szektor jelenlegi szerkezetét, akkor erősen támogatni kell majd a családi vállalkozásokat.
  3. Az önvezetés (a nagy kezdeti befektetések megtérülése után) olcsóbbá teszi a kamionos fuvarozást, ezzel viszont elég nagy versenyelőnybe kerül a vasúttal szemben. Az önvezetés így a vasút jelentős visszaszorulását vetíti előre, ami azt jelenti, hogy az iparág a környezetszennyezőbb irányba mozdul el. Hiába fogyaszt kevesebb gázolajat egy önvezető kamion, mint egy ember által vezetett, ha piacot rabol a vasúttól, akkor összességében a károsanyag-kibocsátás nőni fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítaniA technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ áruszállítás felmérés fuvarozás kamion közút önvezetés vasút Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.