Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 18. 12:33 Vállalat

Új modell az Alzánál, másokkal összeállva jóval olcsóbban lehet vásárolni

A hirdetési politikáját egy idegesítően rikácsoló zöld UFO-figurára alapozó cseh gyökerű webshop, az Alza új üzleti modellt vezet be. Mostantól ismerősökkel összeállva, azaz csoportosan vásárolva jóval olcsóbban meg lehet vásárolni egyes termékeiket.

Az új modellt egyelőre Szlovákiában és Csehországban vezetik be tesztüzemben, és a cseh anyacég közleménye szerint „hamarosan” Magyarországra és Ausztriára is kiterjesztik a rendszert. Az Alza szerint akár több tízszázalékos kedvezményt is el lehet érni a csoportos vásárlással. A kedvezmény mértéke a termék típusától és a csoport létszámától is függ.

A közleményben szereplő példa alapján az Alza egyik powerbankjének (külső akkumulátorának) ára 30 százalékkal lesz olcsóbb, ha tíz ember áll össze, és 15 százalékkal, ha öt. A vásárlás menete így néz ki:

  • A csoportosan megvásárolható termékeket egy piktogram fogja jelezni.
  • A termékre kattintva jelezni kell a csoport létszámát, majd ezután online kell fizetni a termékért (csak azért az egyért, amelyet saját magunknak veszünk).
  • A rendszer automatikusan megőrzi a termékeket a kért mennyiségben, a foglalásról pedig egy linket generál.
  • A linket kell megosztani a közösségi oldalakon vagy például e-mailben, csak ezen keresztül lehet csatlakozni a csoporthoz.
  • Minden csatlakozó egyesével utalja át a termék árát, amelyet az Alza akkor postáz, amikor a csoport utolsó tagja fizet (egy csoportban legfeljebb húsz ember lehet).

Ha nem jön össze a megjelölt határidőig a teljes csoport, a tagok vagy kipótolják az eredeti és a csoportos ár közötti különbséget, vagy visszakapják az elutalt pénzt.

A social shoppingnak (azaz közösségi vásárlásnak) nevezett modell az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert az e-kereskedelemben. Ez az ismerősökkel való online plázázás élményét és kedvezőbb árakat kínálva számos vásárló számára lehet vonzó.

A közösségi vásárlás azonban a kereskedők számára is több szempontból előnyös. Elsősorban nagyon értékes erőforrásokhoz juthatnak hozzá: adatokhoz a vásárlási szokásokról, preferenciákról, valamint a vásárlók környezetéről, ismerősi köréről. 

Emellett azért is érheti meg egy kereskedőnek a közösségi vásárlás, mert az ár-összehasonlító oldalakat böngésző, legolcsóbb helyeket megcélzó emberek egy részét lojálisabb vevővé teheti a csoportos kedvezmények miatt nehezen verhető árak révén. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkora lett az Alza, mint a magyar Auchan, és nálunk nő a leggyorsabbanA tavalyi bevétel megközelítette a 30 milliárd cseh koronát, vagyis a 400 milliárd forintot, és még mindig kétszámjegyű a növekedés.

A közösségi oldalakon vagy e-mailekben terjedő partnerkeresések emellett komoly ingyen marketinget jelenthetnek egy oldalnak. A webshopok magasabb látogatószáma pedig értékesebb reklámfelületet ad az e-kereskedőnek.

Az online ajánlások révén tehát a kereskedő olyan információkat szerezhet meg, amelyekre esélye sem lenne a bolti eladások esetén. Lényegében online és a kereskedők számára lekövethetően megvalósul az egyik legértékesebb marketingeszköz, a szájról szájra terjedő hír.

Az 1994-ben alapított Alza a legnagyobb e-kereskedő Közép-Európában. Tavaly 29,3 milliárd cseh korona (375 milliárd forint) bevételt ért. Tavaly 17,6 százalékos volt a bővülése, ezen belül Magyarországon 69 százalékos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Alza Csehország e-kereskedelem közösségi vásárlás Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.