Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 6. 11:38 Vállalat

A csőd elől menekül a világ egyik legnagyobb, idehaza is aktív autókölcsönző cége

Csődközeli helyzetbe került a világ egyik legnagyobb autókölcsönzőjeként számon tartott Hertz, a cég már most elmaradásban van az adósságok törlesztésével a Bloomberg cikke szerint. A floridai székhelyű vállalat május 22-ig kapott időt a világjárvány időszakára vonatkozó üzleti terv kidolgozására a hitelezőitől, de már a bírósági csődvédelem kérésére is megkezdte a felkészülést.

A Hertz vezérigazgatója, Kathryn Marinello a Wall Street Journalnek korábban elmondta, hogy a flottájuk szokásos 80 százalékos kihasználtsága 20 százalékra esett vissza március végén, az autók után fizetendő lízingdíjak azonban minden hónapban esedékesek, ahogy a gépkocsik fenntartásának és biztosításának további fix költségei is. A cég pénzügyi helyzetét ráadásul nemcsak a turizmus leállása sújtja, hanem az autópiac összeomlása is, aminek következtében a bevételek elmaradása mellett a telephelyeken álló gépkocsiállomány rohamos értékcsökkenését is kénytelenek elszenvedni.

A veszteségek miatt nemcsak a törlesztőrészletek átütemezésére, hanem költségcsökkentésre és elbocsátásokra is kényszerül a Hertz, és persze az ágazat többi szereplője is. Az ágazat egy másik óriása, az Avis Budget több mint 420 embert bocsát el budapesti szolgáltató központjából.

A rövid távú gépkocsikölcsönzés leállása valószínűleg további magyar munkahelyeket is elsodor. A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége szerint a kereslet elmaradása miatt akár ezer munkahely is megszűnhet, hiába igyekeznek a cégek szigorú fertőtlenítési protokoll követésével a járvány alatt is biztonságos közlekedési megoldást nyújtani, akár a lízing költségeit épp csak fedező bérleti díjakkal.

Vállalat autóbérlés autópiac csőd koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2020. május 27. 16:48 Vállalat

Korai még temetni az autóipart

Magyarország szempontjából különösen fontos, hogy mi lesz az autóiparral, ami az utóbbi hónapokban nagy bajba került, és egyébként is több nagy trend is ellene halad.

Jandó Zoltán
2020. május 27. 13:14 Vállalat

Virtuális futóversenyeken kárpótolják magukat a magyar futók és versenyszervezők

A járványhelyzet hatalmas lökést adott egy piac fejlődésének, ami a teljes iparág alakulására is hatással lehet.

Fabók Bálint
2020. május 26. 12:22 Vállalat

Utolsókat rúgja a nagy múltú Ajka Kristály, bontani kezdték az üveggyárat

A rendszerváltás idején még 1300 embert alkalmazó gyár fénykorában szinte kizárólag gazdag országokba exportált, mostanra azonban nagyjából 15 embernek ad munkát.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. május 27. 08:23 Közélet

Kilencvenmilliárdért építi meg az új Duna-hidat Paksnál a kormány kedvenc útépítője

A hídra főleg a paksi atomerőmű bővítése miatt van szükség, és 25 kilométernyi utat is építhet hozzá a Duna Aszfalt a következő három évben.

Váczi István
2020. május 27. 06:29 Közélet

Mire vége a járványnak, nagyon felkészültek leszünk rá

Az egészségügyi felszerelések terén önellátásra törekszik a kormány, sőt, mintha ezt más ágazatokra is ki akarná terjeszteni, ami furcsa egy nyitott gazdaságban.

Bucsky Péter
2020. május 26. 06:31 Vállalat

Egy állami program, amit nem az oligarchákra szabtak, és rögtön jobbak is az eredmények

6 milliárd forint állami támogatással 11 inkubátorcég eddig 139 startupot segített elindulni, a kétes hírű Jeremie programhoz képest sokkal nagyobb sikerrel.