Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 6. 11:38 Vállalat

A csőd elől menekül a világ egyik legnagyobb, idehaza is aktív autókölcsönző cége

Csődközeli helyzetbe került a világ egyik legnagyobb autókölcsönzőjeként számon tartott Hertz, a cég már most elmaradásban van az adósságok törlesztésével a Bloomberg cikke szerint. A floridai székhelyű vállalat május 22-ig kapott időt a világjárvány időszakára vonatkozó üzleti terv kidolgozására a hitelezőitől, de már a bírósági csődvédelem kérésére is megkezdte a felkészülést.

A Hertz vezérigazgatója, Kathryn Marinello a Wall Street Journalnek korábban elmondta, hogy a flottájuk szokásos 80 százalékos kihasználtsága 20 százalékra esett vissza március végén, az autók után fizetendő lízingdíjak azonban minden hónapban esedékesek, ahogy a gépkocsik fenntartásának és biztosításának további fix költségei is. A cég pénzügyi helyzetét ráadásul nemcsak a turizmus leállása sújtja, hanem az autópiac összeomlása is, aminek következtében a bevételek elmaradása mellett a telephelyeken álló gépkocsiállomány rohamos értékcsökkenését is kénytelenek elszenvedni.

A veszteségek miatt nemcsak a törlesztőrészletek átütemezésére, hanem költségcsökkentésre és elbocsátásokra is kényszerül a Hertz, és persze az ágazat többi szereplője is. Az ágazat egy másik óriása, az Avis Budget több mint 420 embert bocsát el budapesti szolgáltató központjából.

A rövid távú gépkocsikölcsönzés leállása valószínűleg további magyar munkahelyeket is elsodor. A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége szerint a kereslet elmaradása miatt akár ezer munkahely is megszűnhet, hiába igyekeznek a cégek szigorú fertőtlenítési protokoll követésével a járvány alatt is biztonságos közlekedési megoldást nyújtani, akár a lízing költségeit épp csak fedező bérleti díjakkal.

Vállalat autóbérlés autópiac csőd koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2020. augusztus 4. 18:28 Vállalat

A járványt kihasználva hárommilliárdért vesz hálókocsikat a MÁV

A régi kocsik cseréje mellett új éjszakai járatokat is tervez a MÁV-Start. A hárommilliárdos beszerzés azonban mostanában aprópénznek számít náluk.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 4. 16:12 Vállalat, Világ

Lakókocsi-hajó hibridet kezdett árulni a Tchibo, a németek megőrülnek érte

Két legyet egy csapásra, a karavánhajó egy trélerre felrakva hirtelen sima lakókocsivá változtatható.

Tóth István János
2020. augusztus 4. 06:30 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első rész

Ganz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Fontos

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 3. 15:55 Vállalat

Aktualizálni kellene a paksi atomerőmű leszerelési tervét, de elsőre nem sikerült

Százmilliárdokba kerül majd a leszerelés, aminek a tervét most aktualizálták volna. A munkára azonban nem jelentkezett az egyetlen cég, amely elvégezhetné.

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.