Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 6. 11:38 Vállalat

A csőd elől menekül a világ egyik legnagyobb, idehaza is aktív autókölcsönző cége

Csődközeli helyzetbe került a világ egyik legnagyobb autókölcsönzőjeként számon tartott Hertz, a cég már most elmaradásban van az adósságok törlesztésével a Bloomberg cikke szerint. A floridai székhelyű vállalat május 22-ig kapott időt a világjárvány időszakára vonatkozó üzleti terv kidolgozására a hitelezőitől, de már a bírósági csődvédelem kérésére is megkezdte a felkészülést.

A Hertz vezérigazgatója, Kathryn Marinello a Wall Street Journalnek korábban elmondta, hogy a flottájuk szokásos 80 százalékos kihasználtsága 20 százalékra esett vissza március végén, az autók után fizetendő lízingdíjak azonban minden hónapban esedékesek, ahogy a gépkocsik fenntartásának és biztosításának további fix költségei is. A cég pénzügyi helyzetét ráadásul nemcsak a turizmus leállása sújtja, hanem az autópiac összeomlása is, aminek következtében a bevételek elmaradása mellett a telephelyeken álló gépkocsiállomány rohamos értékcsökkenését is kénytelenek elszenvedni.

A veszteségek miatt nemcsak a törlesztőrészletek átütemezésére, hanem költségcsökkentésre és elbocsátásokra is kényszerül a Hertz, és persze az ágazat többi szereplője is. Az ágazat egy másik óriása, az Avis Budget több mint 420 embert bocsát el budapesti szolgáltató központjából.

A rövid távú gépkocsikölcsönzés leállása valószínűleg további magyar munkahelyeket is elsodor. A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége szerint a kereslet elmaradása miatt akár ezer munkahely is megszűnhet, hiába igyekeznek a cégek szigorú fertőtlenítési protokoll követésével a járvány alatt is biztonságos közlekedési megoldást nyújtani, akár a lízing költségeit épp csak fedező bérleti díjakkal.

Vállalat autóbérlés autópiac csőd koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2021. január 23. 17:41 Vállalat

Otthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?

Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

Váczi István
2021. január 22. 17:15 Vállalat

Ötszáz európai boltját zárhatja be egy hazánkban is jelen lévő üzletlánc

A német sajtó szerint akár 500-at is bezárhat mintegy 2400 üzletéből a Douglas kozmetikai lánc a vásárlási szokások átalakulása miatt.

Váczi István
2021. január 21. 12:54 Vállalat

A világ legnagyobb akkumulátorgyárát építik meg Lengyelországban

Az LG Wroclaw mellett évi 100 gigawattórás kapacitású gyárat hoz létre, ahol 10 ezer ember dolgozik majd.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 23. 07:29 Podcast

Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad

A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége.

Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

A brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.