Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. május 6. 11:38 Vállalat

A csőd elől menekül a világ egyik legnagyobb, idehaza is aktív autókölcsönző cége

Csődközeli helyzetbe került a világ egyik legnagyobb autókölcsönzőjeként számon tartott Hertz, a cég már most elmaradásban van az adósságok törlesztésével a Bloomberg cikke szerint. A floridai székhelyű vállalat május 22-ig kapott időt a világjárvány időszakára vonatkozó üzleti terv kidolgozására a hitelezőitől, de már a bírósági csődvédelem kérésére is megkezdte a felkészülést.

A Hertz vezérigazgatója, Kathryn Marinello a Wall Street Journalnek korábban elmondta, hogy a flottájuk szokásos 80 százalékos kihasználtsága 20 százalékra esett vissza március végén, az autók után fizetendő lízingdíjak azonban minden hónapban esedékesek, ahogy a gépkocsik fenntartásának és biztosításának további fix költségei is. A cég pénzügyi helyzetét ráadásul nemcsak a turizmus leállása sújtja, hanem az autópiac összeomlása is, aminek következtében a bevételek elmaradása mellett a telephelyeken álló gépkocsiállomány rohamos értékcsökkenését is kénytelenek elszenvedni.

A veszteségek miatt nemcsak a törlesztőrészletek átütemezésére, hanem költségcsökkentésre és elbocsátásokra is kényszerül a Hertz, és persze az ágazat többi szereplője is. Az ágazat egy másik óriása, az Avis Budget több mint 420 embert bocsát el budapesti szolgáltató központjából.

A rövid távú gépkocsikölcsönzés leállása valószínűleg további magyar munkahelyeket is elsodor. A Magyar Autókölcsönzők Szövetsége szerint a kereslet elmaradása miatt akár ezer munkahely is megszűnhet, hiába igyekeznek a cégek szigorú fertőtlenítési protokoll követésével a járvány alatt is biztonságos közlekedési megoldást nyújtani, akár a lízing költségeit épp csak fedező bérleti díjakkal.

Vállalat autóbérlés autópiac csőd koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.