Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 29. 10:50 Vállalat

Vevőszámláló és beléptető automatát szerel fel az Aldi a német boltjaiban

Magyarországon is több helyen előforduló gyakorlat lett az elmúlt hetekben, hogy az élelmiszerboltok korlátozzák az egy időben benn tartózkodó vevők számát, kint pedig sorban állnak a bejutásra váró vásárlók. Németországban általános, de tartományonként változó szabályok szerint mindenhol meghatározták az egy négyzetméterre megengedett maximális vevősűrűséget. Az Aldi Süd (ehhez az ághoz tartoznak a magyar boltok is) pedig úgy döntött, hogy automatizált megoldással tesz eleget a jogszabályoknak.

Ahogy a Welt írja, a kétezer német Aldi Süd üzlet felében rögtön be is vezetik a rendszert. A technológiát egy stuttgarti startup vállalkozás, a Sensalytics fejlesztette, és arra képes, hogy valós időben számon tartsa a boltban tartózkodó vásárlók számát. Amennyiben a létszám eléri a megengedett maximumot, a bejáratnál elhelyezett piros lámpa kigyullad, vagy egy kijelző tájékoztatja a vevőket arról, hogy várakozniuk kell. Ezzel egy időben a kaput is lezárja a szoftver.

Ha a benn lévő vevők létszáma kezd közelíteni a maximumhoz, a rendszer értesíteni is tudja erről az alkalmazottakat, így adott esetben lehetőségük nyílhat felgyorsítani a kiszolgálást, például a pénztáraknál.

A szoftveres megoldás a Welt beszámolója szerint olcsóbb, mintha emberekkel végeztetnék el a feladatot, ráadásul pontosabb is, ami azért fontos, mert a vevőforgalomról adatokat kell szolgáltatnia a cégnek. További előny, hogy a kinn rekedt vásárlók nem fognak a géppel konfliktusba keveredni, ez az alkalmazottak vagy a biztonsági őrök esetében elkerülhetetlen lenne. A Welt szerint a megoldás megfelel a szigorú európai adatvédelmi szabályoknak, vagyis a GDPR-nak.

Az Aldi másik ága, az Aldi Nord, illetve a német Lidl is gondolkodik hasonló megoldásban.

Vállalat Aldi automata beléptető kiskereskedelem koronavírus számláló Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.