Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 29. 10:50 Vállalat

Vevőszámláló és beléptető automatát szerel fel az Aldi a német boltjaiban

Magyarországon is több helyen előforduló gyakorlat lett az elmúlt hetekben, hogy az élelmiszerboltok korlátozzák az egy időben benn tartózkodó vevők számát, kint pedig sorban állnak a bejutásra váró vásárlók. Németországban általános, de tartományonként változó szabályok szerint mindenhol meghatározták az egy négyzetméterre megengedett maximális vevősűrűséget. Az Aldi Süd (ehhez az ághoz tartoznak a magyar boltok is) pedig úgy döntött, hogy automatizált megoldással tesz eleget a jogszabályoknak.

Ahogy a Welt írja, a kétezer német Aldi Süd üzlet felében rögtön be is vezetik a rendszert. A technológiát egy stuttgarti startup vállalkozás, a Sensalytics fejlesztette, és arra képes, hogy valós időben számon tartsa a boltban tartózkodó vásárlók számát. Amennyiben a létszám eléri a megengedett maximumot, a bejáratnál elhelyezett piros lámpa kigyullad, vagy egy kijelző tájékoztatja a vevőket arról, hogy várakozniuk kell. Ezzel egy időben a kaput is lezárja a szoftver.

Ha a benn lévő vevők létszáma kezd közelíteni a maximumhoz, a rendszer értesíteni is tudja erről az alkalmazottakat, így adott esetben lehetőségük nyílhat felgyorsítani a kiszolgálást, például a pénztáraknál.

A szoftveres megoldás a Welt beszámolója szerint olcsóbb, mintha emberekkel végeztetnék el a feladatot, ráadásul pontosabb is, ami azért fontos, mert a vevőforgalomról adatokat kell szolgáltatnia a cégnek. További előny, hogy a kinn rekedt vásárlók nem fognak a géppel konfliktusba keveredni, ez az alkalmazottak vagy a biztonsági őrök esetében elkerülhetetlen lenne. A Welt szerint a megoldás megfelel a szigorú európai adatvédelmi szabályoknak, vagyis a GDPR-nak.

Az Aldi másik ága, az Aldi Nord, illetve a német Lidl is gondolkodik hasonló megoldásban.

Vállalat Aldi automata beléptető kiskereskedelem koronavírus számláló Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fontos

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.