Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. március 24. 16:31 Élet, Vállalat

Hirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból, de sok idős még mindig nem állt le

Nagyjából múlt hét közepén elkezdett apadni a nagyobb áruházláncokat heteken át ostromló vásárlók rohama, majd az elmúlt napokban jelentősen visszaesett a forgalom – számolt be erről egybehangzóan számos áruházi dolgozó az ország különböző pontjairól. Ahogy egy hete megírtuk, az élelmiszert áruló üzletláncoknál heteken át kétszeres-háromszoros volt a forgalom a tervezetthez képest a koronavírus miatt, ami folyamatosan kiürülő polcokhoz, a bolti dolgozók túlterheléséhez és rengeteg feszültséghez vezetett.

„Lassan visszaállunk a rendes kerékvágásba” – mondta a Penny egyik munkatársa, aki szerint az elmúlt két-három napban kifejezetten gyenge volt a forgalom náluk. Az Aldi több munkatársa is azt mondta, hogy jelentősen csökkent a forgalom az elmúlt napokban, volt olyan bolt, ahol a roham előtti időszakhoz képest is némileg alacsonyabb volt a napi bevétel. Különösen a délutáni időszakok üresek az elmúlt időszakhoz képest, mivel a többség igyekszik reggel vásárolni az elmúlt hetek hiányos árukészlete miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz iskolák bezárása sokkolhatja az online élelmiszer-rendeléstTűrőképességük határán vannak a nagy élelmiszerláncok házhoz szállítási rendszerei, és a kapacitást nem lehet gyorsan növelni. Ha sokan maradnak otthon, nehezen lesznek kezelhetőek a megrendelések.

A roham enyhülését az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György is megerősítette nekünk, aki a válsághelyzet alatt az üzletláncok nevében kommunikál. Vámos azt mondta, hogy a csúcshoz képest érezhetően lejjebb ment a kiskereskedelmi forgalom, amely azonban némileg még mindig a járvány előtti szint fölött hullámzik. Szintén azt mondta, hogy a csökkenés kifejezetten gyorsan következett be, a legtöbb helyen az előző két-három napban.

A megkérdezett áruházi dolgozók szerint érezhető változás, hogy egyre többen veszik komolyan az otthon maradást, valamint többen járnak kesztyűben és maszkban. „Sok ember nem jön, mert vagy elfogyott a pénz, vagy félnek a vírustól” – mondta egy bolti alkalmazott. Egyre több olyan esettel találkoznak, amikor egy vásárló nemcsak magának, hanem akár két-három családnak is vásárol egyszerre.

Polgárőr vásárol be időseknek egy XIII. kerületi áruházban. Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Egy dolgozó arról beszélt, hogy gyerekeket lényegében már egyáltalán nem visznek el a boltokba, a vásárlásokat jellemzően apák bonyolítják „lista vagy telefon segítségével”. Több boltos is kiemelte azonban, hogy a vírus miatt leginkább veszélyeztetett idősebb korosztály még mindig jelentős számban jár vásárolni. „Sok az idős vásárló, sajnos sokszor védekezés nélkül” – mondta egy boltos.

„Nem is érdekli őket a vírus. Azt mondják, még Budapestre is hajlandóak felmenni egy akciós termékért, ha nálunk nincsen” – mondta egy boltos, aki a fővárosi agglomerációban dolgozik.

Bár még mindig vannak olyan termékek, amelyeket a megszokottnál nagyobb mennyiségben keresnek a vásárlók, a kereskedők erről hivatalosan nem akarnak kommunikálni. Ezzel ugyanis csak fokoznák az amúgy is megnövekedett keresletet, hiszen a hiánytól tartó vevők jó eséllyel ismét megrohannák az üzleteket.

Vámos György szerint ugyanakkor néhány extrém kivételtől eltekintve – mint amilyen mondjuk a kézfertőtlenítők esete – nem kell termékhiányra számítani. Hiányos választék boltonként, földrajzi régiónként bizonyos termékköröknél továbbra is lehet, de idővel ezt is mindenhol pótolják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat kiskereskedelem koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.