Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 5. 14:06 Vállalat

Még támogatás nélkül is hatmillió forint alá mehet a Dacia elektromos autójának ára

Pár napja mutatta be a Dacia az első tisztán elektromos modelljét – egyelőre csak virtuálisan, hiszen az újdonságot a Genfi Autószalonra időzítették, de az a koronavírus miatt idén elmaradt. A francia Renault kezében lévő romániai gyökerű márka újdonságait különösen Kelet-Európában várják nagyon a vevők, az utóbbi években ebben a régióban a Dacia népszerűsége a jól eltalált ár-érték arányoknak köszönhetően nagyon megugrott.

A gyártót azonban nagyon nehéz helyzetbe hozzák az Európai Unió egyre szigorodó környezetvédelmi előírásai. Amint arról mi is írtunk korábban, a szabályok egyértelműen a hibrid és/vagy tisztán elektromos hajtás felé kényszerítik az autógyártókat, ám az alacsonyabb árkategóriákra koncentráló márkáknak ez óriási nehézséget okoz, mert az ehhez szükséges technológia ma még drága, és használatával nehezen lehet megtartani a Kelet-Európában annyira fontos alacsonyabb árszintet.

A német Focus elemzése alapján a piac azt valószínűsítette, hogy csak a Renault csoport Kínában gyártott, K-ZE nevű elektromos kisautóját fogják a Dacia logóval felmatricázni, és ezen kívül “igazi” Európában készülő tisztán elektromos modell rövid távon nem lesz.

A Genfi Autószalonra időzített elektromos Dacia képében lényegében a K-ZE meg is érkezett, a neve Spring, és mindenki azt találgatja, hogy mennyi lehet majd az ára.

A Dacia árazására és üzletpolitikájára közelebbről rálátó román sajtó most azt írja, hogy szerintük 15-20 ezer euró közé jöhet ki Romániában az új autó ára, ami átszámolva durván 5-6,7 millió forintnak felel meg.

Az eltérő adók és egyéb kapcsolódó díjak országonkénti különbözősége miatt a román-magyar árak némileg eltérhetnek, de nagyságrendi különbség általában nincs. A Dacia Sandero induló listaára például jelenleg átszámolva 2,6 millió forint Romániában, és 2,45 millió forint Magyarországon. Ezek alapján nem lenne meglepő, ha a kis kínai e-Daciát megpróbálnák 6 millió forint alá tolni.

A tisztán elektromos autók vásárlását jelenleg az állam legfeljebb 1,5 millió forinttal vagy az ár 21 százalékával támogatja, az viszont egyelőre megjósolhatatlan, hogy ez a rendszer életben marad-e, mire a Dacia megérkezik a magyar piacra. Ha viszont most lehetne megvenni 6 millió forintért, akkor 1,26 millió forint támogatást lehetne igényelni érte, így a tényleges vételára csak 4,74 millió forint lenne.

A Dacia azt ígéri, hogy egy töltéssel több mint 200 kilométert lehet majd megtenni a 3,73 méter hosszú modellel, több adatot azonban eddig nem hozott nyilvánosságra.

Vállalat ár autó Dacia elektromos autó Románia támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.

Torontáli Zoltán
2020. július 7. 11:09 Vállalat, Világ

Megy ez, csak akarni kell, a vonat máris kiváltotta a repülőt

Az Austrian Airlines ezentúl nem repülőjegyet ad el Bécs és Salzburg között az átszálló utasoknak, hanem azzal egyenértékű vonatjegyet. Budapestre ugyanez elvileg lehetséges lenne.

Stubnya Bence
2020. július 7. 06:29 Közélet, Vállalat

Huszárvágással kedvetlenítenék el a katáztatókat, de ennek sokan nem örülnek

Az adónem létrehozása óta benne volt a pakliban, hogy visszaélnek majd vele. A kormány most lépne, de könnyen lehet, hogy a változtatással valódi vállalkozók is rosszul járnának.

Fontos

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Fabók Bálint
2020. július 6. 06:49 Közélet, Vállalat

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást

A kormányzat a fővárossal egyetértésben dolgozik az Airbnb-modell korlátozásán, ami mögött - Európában egyedülálló módon - a túlturizmus helyett egy iparági lobbi áll.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.