Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 3. 11:27 Vállalat, Világ

A Lidl Csehországban elkezdte kivonni az üzleteiből a zöldséges és péksüteményes nejlonzacskókat

A cseh TN.cz arról számolt be, hogy olvasói március első napján meglepődve tapasztalták, hogy a helyi Lidl üzletekből mind egy szálig eltűntek azok a vékony, átlátszó nejlonzacskók, amelyekbe általában a péksüteményeket és a zöldség-gyümölcsöket szokták pakolni. Amikor rákérdeztek, hogy hova lettek a szokásos nejlon gurigák, azt mondták nekik, hogy a lánc megszüntette a használatukat.

Az eladók azt tanácsolták a vevőknek, hogy ha nincs náluk saját szövetzsák, akkor vegyenek helyben a boltban. Az újrahasznosított anyagból készült, mosható zsákokat kettesével árulják, összesen 19,9 koronáért (260 forintért).

Szövetzsák a Lidl csehországi üzletében. Fotó: TN.cz

A lap megkérdezte a Lidl csehországi központját, annál is inkább, mert úgy tűnt, hogy nem minden boltban szűnt meg egyszerre a nejlonzacskó.

A Lidl szóvivője, Michal Farnik hivatalosan csak annyit mondott, hogy “a nejlonnak alternatívát kínáló újrahasználható zsákok a cég Reset-Plastic kampányába illeszkednek, amelynek elsődleges célja a saját márkás termékek műanyag csomagolásának visszafogása, és ezen nagyon keményen dolgozik a társaság”.

A lap emlékeztet arra, hogy a Lidl már tavaly beszüntette az olyan egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, mint a szívószál, az eldobható pohár vagy a fülpiszkáló.

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint akkoriban az Aldi azt fontolgatta, hogy a műanyagzacskók után Németországban jelképes 1 eurócentért kezd számlázni, arra ösztönözve a vásárlókat, hogy ne használják azokat. Akkor úgy tűnt, hogy a döntés a lépésről megszületett, de a bevezetés időpontja bizonytalan volt.

Az egyszer használatos műanyagot kiváltó, akár más anyagból zacskókat következetesen és nagyon sokszor kell használni ahhoz, hogy valóban környezettudatos legyen a lépés. Az eddigi kutatások szerint azonban ezen a téren még van mit tanulnia a vásárlóknak, mert az újrahasználható zsákokból is túl sokat vesznek, gyakran hetente cserélik le őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden héten újat vesznek a többször használható műanyag szatyorbólHiába a műanyagellenes propaganda, Nagy-Britanniában egyre több szatyor fogy. Különösen a többször használatosnak szánt fajtákból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

Vállalat Világ Csehország hulladék Lidl műanyag nejlon zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. október 29. 10:10 Vállalat

Rekordokat dönt a teherhajók új királya

Szerencsés időben állt szolgálatba a francia CMA CGM új zászlóshajója, a konténerhajós cégek alig bírják kapacitással a fuvarfeladatokat.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 30. 06:57 Közélet

A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől

Seszták Miklós lánya épp annál az ügyvédi irodánál gyakornokoskodott 2017-ben, amely a miniszer által felügyelt vizes vb szervezőcégének közbeszerzéseit szervezte, jóval a piaci ár fölött.

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.