Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 3. 11:27 Vállalat, Világ

A Lidl Csehországban elkezdte kivonni az üzleteiből a zöldséges és péksüteményes nejlonzacskókat

A cseh TN.cz arról számolt be, hogy olvasói március első napján meglepődve tapasztalták, hogy a helyi Lidl üzletekből mind egy szálig eltűntek azok a vékony, átlátszó nejlonzacskók, amelyekbe általában a péksüteményeket és a zöldség-gyümölcsöket szokták pakolni. Amikor rákérdeztek, hogy hova lettek a szokásos nejlon gurigák, azt mondták nekik, hogy a lánc megszüntette a használatukat.

Az eladók azt tanácsolták a vevőknek, hogy ha nincs náluk saját szövetzsák, akkor vegyenek helyben a boltban. Az újrahasznosított anyagból készült, mosható zsákokat kettesével árulják, összesen 19,9 koronáért (260 forintért).

Szövetzsák a Lidl csehországi üzletében. Fotó: TN.cz

A lap megkérdezte a Lidl csehországi központját, annál is inkább, mert úgy tűnt, hogy nem minden boltban szűnt meg egyszerre a nejlonzacskó.

A Lidl szóvivője, Michal Farnik hivatalosan csak annyit mondott, hogy “a nejlonnak alternatívát kínáló újrahasználható zsákok a cég Reset-Plastic kampányába illeszkednek, amelynek elsődleges célja a saját márkás termékek műanyag csomagolásának visszafogása, és ezen nagyon keményen dolgozik a társaság”.

A lap emlékeztet arra, hogy a Lidl már tavaly beszüntette az olyan egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, mint a szívószál, az eldobható pohár vagy a fülpiszkáló.

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy a Süddeutsche Zeitung értesülései szerint akkoriban az Aldi azt fontolgatta, hogy a műanyagzacskók után Németországban jelképes 1 eurócentért kezd számlázni, arra ösztönözve a vásárlókat, hogy ne használják azokat. Akkor úgy tűnt, hogy a döntés a lépésről megszületett, de a bevezetés időpontja bizonytalan volt.

Az egyszer használatos műanyagot kiváltó, akár más anyagból zacskókat következetesen és nagyon sokszor kell használni ahhoz, hogy valóban környezettudatos legyen a lépés. Az eddigi kutatások szerint azonban ezen a téren még van mit tanulnia a vásárlóknak, mert az újrahasználható zsákokból is túl sokat vesznek, gyakran hetente cserélik le őket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden héten újat vesznek a többször használható műanyag szatyorbólHiába a műanyagellenes propaganda, Nagy-Britanniában egyre több szatyor fogy. Különösen a többször használatosnak szánt fajtákból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor lehetsz környezettudatos, ha egy organikus szövetszatyrot legalább 20 ezerszer használszMegy a harc a hagyományos nejlonszatyrok ellen, de nem könnyű eldönteni, hogy mit lenne jó használni helyettük.

Vállalat Világ Csehország hulladék Lidl műanyag nejlon zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Stubnya Bence
2021. június 16. 13:06 Vállalat, Világ

Szeretik zöldnek beállítani magukat, de az autógyártók többségének még tisztességes terve sincs a zöld átállásra

Az EU-ban gyártó cégek közül csak a Volvo és Volkswagen áll készen arra, hogy az uniós klímacéloknak megfelelő tempóban álljon át elektromos autók gyártására.

Fontos

Fabók Bálint
2021. június 18. 06:21 Élet

Egészen dermesztő, ahogy a rovarvilág észrevétlenül kipusztul körülöttünk

Sokan már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek a földi élet szempontjából alapvető fontosságú jelenségre, amit az elmúlt években számos kutatással alátámasztották.

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.

Mészáros R. Tamás
2021. június 16. 05:55 Világ

A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

Bár a Huawei, a kínai űrprogram vagy a digitális jüan világszínvonalú technológiát sejtet, mélyebb elemzések szerint a kínai termelékenységnövekedés megtorpant - pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.