Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 13. 12:47 Vállalat

Csányi cégei közel 6, a Hell 4 milliárdot kapott az államtól év végén

Több mint 16 milliárd forintnyi támogatást osztott szét 2019 utolsó napjaiban másfél tucat cég között a Pénzügyminisztérium. A vállalatok többsége néhány százmilliót kapott, többnyire kapacitásbővítésre, termelőgépek beszerzésére vagy éppen termékfejlesztésre, de akadtak milliárdos tételek is. A szórásból pedig nem maradtak ki a kormányközeli cégek sem.

A tárca két ütemben, egy nappal karácsony, illetve egy nappal szilveszter előtt írta alá a szerződéseket az érintettekkel.

A legnagyobb támogatást, közel 4,4 milliárd forintnyit Csányi Sándor baromfifeldolgozója, a Hungerit Zrt. kapta új panírüzem építésére.

Nem marad azonban el ettől sokkal a Hell energiaital-gyártó sem, ők szinte pontosan 4 milliárdot nyertek a szikszói üzem kapacitásának bővítésére. A Béres a szolnoki gyárát fejlesztheti 3 milliárdból, míg a Hungerithez hasonlóan Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Csányi Pincészetnek kevés híján 1,3 milliárdot ítélt meg Varga Mihály minisztériuma.

Jutott az év utolsó napjaiban kiszórt pénzből néhány kormányközeli vállalatnak is. A jelentős részben Mészáros Lőrinc gyermekeinek tulajdonában lévő, de főleg Mészáros Lőrincnek osztalékot fizető Fejér B.Á.L. építőipari cég például közel 290 millió forintot kapott, hogy versenyképességét növelje. A társaságnál azonban nem csak ennek örülhettek, hanem a Fenstherm Future Zrt. szintén versenyképesség-növelésre kapott 230 milliójának is, hiszen utóbbi cég felett épp tavaly év végén szerzett egyedüli irányítást a Fejér B.Á.L. A Széles Gáborhoz köthető AE-Plasztik Zrt. 85 milliója az eddigiekhez képest már csak aprópénz.

 

Bár 2019 utolsó bő egy hetében kifejezetten aktívan osztotta a pénzt a Pénzügyminisztérium, az előtte lévő hetekben is kiszórt néhány cégnek támogatást. A legfontosabb ezek közül az állami tulajdonban lévő, kis- és középvállalkozásoknak tőkét biztosító Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek adott 7 milliárd forint volt, a többiek jellemzően néhány millióhoz jutottak csak.

A most megítélt támogatások mellett néhány korábbi szerződést is módosítottak. Ilyen például a szintén Mészáros Lőrinchez, illetve barátjához, Szíjj Lászlóhoz köthető Viresol Kft.-vel még 2018 áprilisában kötött 1,5 milliárdos támogatásról szóló megállapodás, amin valamiért már másodszor kellett változtatni. Emellett módosítottak a legtöbbször csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetett Garancsi István résztulajdonában álló Prebeton Zrt. szerződésén is. Nekik 2018 végén ítéltek meg közel 2,7 milliárd forintot, és bár az összeg nem változott, a szerződésen valamit alakítottak tavaly novemberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsányi Sándor birodalma bevásárolta magát a Mészáros Lőrinc-birodalombaNem nehéz szimbolikus lépésnek látni ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Csányi Sándor Fejér B.Á.L. Mészáros Lőrinc Pénzügyminisztérium támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.