Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. február 5. 06:28 Vállalat

Egy dokumentumból kiderül, hogy nem csak az államnak dolgoznak a NER-cégek: más NER-cégeknek is

Nem csak állami megbízásokkal van kitömve, lényegében a Fidesz teljes gazdasági holdudvara foglalkoztatja a kormány kedvenc biztonsági cégét, a Valton Sec-et. Ez egy olyan dokumentumból derül ki, amit egy cégformaváltás miatt adott le a társaság az illetékes hatóságoknak, és amelyben a 2018 végén meglévő vevőiket is felsorolták.

A Valton Varga Lajos és Bessenyei István cége, akik külön-külön szoros kapcsolatban vannak a kormányzat legfontosabb szereplőivel.

A cég nagyobb része (egészen pontosan 89 százaléka) Varga Lajos tulajdonában van, róla az Index egy portréban azt írta, hogy bár saját bevallása szerint egy jókor, jó helyen átadott névjegynek köszönheti az állami megbízásait, valójában ennél szorosabb a kapcsolata a Fidesz vezetésével. A lap úgy fogalmazott, hogy állítólag bármikor bárkit felhívhat az Orbán, Lázár, Rogán hármasból.

Utóbbihoz Bessenyei Istvánnak is van, vagy legalábbis a propaganda-miniszter válásáig biztosan volt kapcsolata: feleségeik rendszeresen mutatkoztak együtt, együtt laknak, és közös cégük is van. Utóbbi vállalat az a bizonyos Nakama & Partners, amely Rogán Antal állítása szerint a házaspár emlékezetes helikopterezését finanszírozta. A társaságnak Rogán Cecília nem is volt alapítója, részben épp Bessenyeit vásárolta ki, hogy beszálljon annak felesége, Sarka Kata mellé. 

Persze ezeknek a kapcsolatoknak önmagában semmi jelentősége nem lenne,

ha az állam nem tömné évek óta megrendelésekkel a Valtont.

A biztonsági cég azok között a vállalatok között van, amelyeknek a 2010-es kormányváltás hozta el a kánaánt. A vállalat árbevétele – különösen az utóbbi évek robbanásszerű növekedésének köszönhetően – nyolc év alatt több mint tízszeresére nőtt, és nyereségben is milliárdokat hozott tulajdonosainak.

 

Mindez nagyrészt jól kimutatható módon az állami megrendeléseknek köszönhető. A Bisnode gyűjtése szerint csak 2016 eleje óta 4 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el egyedül és további több mint 30 milliárdnyit más cégekkel közösen konzorciumban. Ők biztosították például több mint 1 milliárdért a 2017-es vizes világbajnokságot, illetve további 244 millióért a Duna Arénát, de két részletben majdnem 1,1 milliárd forintot kaptak a Liget projekt területének és objektumainak védelméért is, a Müpának pedig hostess szolgáltatást nyújtanak 420 millióért.

A legnagyobb megrendelésük azonban ezeket is messze túlszárnyalja. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kezelésében álló ingatlanok őrzésére kiírt, gigantikus, 26 milliárdos közbeszerzést nyerték el a belügyminiszter, Pintér Sándor köréhez köthető cégekkel közösen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKormányközeli vállalkozók védhetik a teljes állami szektort 26 milliárdértA kormány kedvenc biztonsági cége és Pintér Sándor belügyminiszter egykori vállalata is részesülhet az állami milliárdokból.

A vállalatnak ennek megfelelően a legnagyobb megrendelője egyértelműen a KEF, legalábbis a cégbírósághoz beküldött vagyonleltárból ez látszik. A cég azért adott le ilyet, mert cégformát váltott: eddig kft-ként működött, nagyjából két hete viszont már zártkörű részvénytársaság, azaz Zrt.

A dokumentumokból pedig az derül ki, hogy 2018 végén a vállalatnak nagyjából 5,4 milliárd forintnyi vagyona volt. Ennek nagyjából harmadát tette ki a bankszámlákon pihenő összeg, negyedmilliárd volt ingatlanokban, 470 millió különböző gépekben és egyéb berendezésekben (például autókban), és százmilliókat adott kölcsön a cég Varga és Bessenyei egyéb érdekeltségeinek. A bankbetétek mellett a legjelentősebb tétel viszont a vevőkkel szembeni követelés volt, tehát az a pénz, amit a Valton az ügyfeleitől várt a már teljesített szolgáltatásért.

Ezek között szerepel a legnagyobb – 1,27 milliárdos – összeg a KEF neve mellett. Természetesen nem ők voltak az egyetlen fontos állami partnere a Valtonnak. A tíz legnagyobb, kivétel nélkül 20 millió feletti összeggel feltüntetett vevőből hét volt állami, olyanok, mint az Hungexpo Zrt, az Erzsébet Gyerek és Ifjúsági Táborok Kft., vagy éppen a különböző állami ingatlanokat kezelő Kiving Kft., de kisebb összeggel tartozott a Valtonnak a Külügyminisztérium protokoll főosztálya és a 11. kerületi önkormányzat is.

A sporteseményeknél pedig tényleg úgy tűnik, hogy más nem is jöhet szóba.

A már említett milliárdos közbeszerzés miatt az nem meglepő, hogy a vizes vb szervezőcége, a Bp2017 Kft. a legnagyobb vevők között volt, ahogy hasonló okból a Nemzeti Sportközpontokra is lehetett számítani a listán (igaz, utóbbinál a 100 millió feletti követelés már elég sokatmondó). Ez azonban csak a jéghegy csúcsa: a Valton dolgozott a Hungaroring Sport Zrt-nek, a Maccabi Játékokat szervező EMG 2019 Kft-nek, és egy rakat sportszövetségnek is. A sporthoz köthető magáncégekről nem is beszélve. A élvonalbeli labdarúgócsapatok például előszeretettel bízzák meg őket (minden bizonnyal a meccsek biztosításával), így volt követelésük az MTK és a Honvéd csapatát fenntartó céggel, illetve a Fradi stadionjának üzemeltetőjével szemben is.

Utóbbiak elvileg már nem állami, hanem piaci, valójában azonban sokkal inkább Fidesz-közeli megbízások. A Honvéd nemrégiben került kormány-közeli kézbe, az MTK pedig már jó ideje abban van, hiszen végső soron Deutsch Tamás testvére, Deutsch Péter tulajdonában áll.

A Valton vevőinek jelentős részére pedig épp ez jellemző: valamilyen módon kötődnek a NER-hez. A teljesség igénye nélkül a cégnek vevője volt 2018 végén

  • Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cégei a BDPST Zrt. és a TRA Real Estate Kft.,
  • A Pakor Gasztronómiai Kft., amit egy időben szintén Tiborcz Istvánhoz és Orbán Ráhelhez kötöttek,
  • A kormányzati plakátokon tízmilliárdokat kereső Balásy Gyula vállalatai, a Moonlight Event és a New Land Media,
  • A B+N Zrt., amely egy ideig a legtöbbször csak Habony Árpád hitelezőjeként emlegetett Tombor Andrásé volt, de azóta is főleg állami takarítómunkákon dolgozik,
  • Orbán Viktor túravezetője, Garancsi István építőipari cége, a Market Zrt.,
  • A már említett Rogán Ceciliához köthető Nakama & Partners Kft.,
  • A fél kormányzati sajtó, így például az akkor még létező Magyar Idők, a Karc FM, a Hír TV vagy éppen a Pesti Srácokat jegyző Gerilla Press,
  • Mészáros Lőrinc építőipari érdekeltségei, a V-Híd és a Záév Zrt., továbbá
  • A Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért.

A kapcsolatok azért érdekesek, mert a fenti cégek egy jelentős része a Valtonhoz hasonlóan nagyrészt állami megrendelésekből él, méghozzá nem is rosszul. Korábban írtunk már róla, hogyan csinálnak hatalmas nyereséget néhány munkással például Mészáros Lőrinc építőipari cégei, ahogy arról is, hogyan kebelezte be a teljes állami hirdetési piacot Balásy Gyula vállalatcsoportja. De szép számmal kap tízmilliárdos megrendeléseket állami szereplőktől a Market, és több tucat közbeszerzésen futott be a B+N Zrt. is, amely egyébként az MNB kötvényprogramjából is jókora pénz infúzióhoz jutott a közelmúltban. Ebben a körben elég gyakran előfordul, hogy úgy csinálnak milliárdos profitot a cégek, hogy állami megbízásaikat valójában jórészt továbbpasszolják alvállalkozóknak, vagy ahogy egy korábbi cikkünkben fogalmaztunk,

úgy tűnik, hogy ezeknek a cégeknek az az utánozhatatlan versenyelőnyük, hogy hihetetlen hatékonysággal osztják tovább az állami munkát.

A Valton vagyonleltárából viszont az is látszik, hogy az állami bevételeknek nem csak az a része gazdagít kormány-közeli vállalkozókat, amely a költségek felett megmarad (tehát a nyereség), még az elköltött pénz egy része is NER-hez köthető vállalatokhoz folyik be. Ez a folyamat egyfajta multiplikátor*Vagy inkább NERtiplikátor? hatásként csak tovább növeli a kormányhoz kötődő cégek súlyát a magyar gazdaságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Bessenyei István Valton Sec Varga Lajos Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.