Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 30. 10:19 Vállalat

Akkora lett az Alza, mint a magyar Auchan, és nálunk nő a leggyorsabban

Bármennyire is megosztóak az Alza reklámjai, a fejhangon nyüszítő UFO mögött álló kereskedelmi modell működik: a cseh gyökerű regionális multi tavaly 29,3 milliárd cseh korona bevételt ért. A cseh Forbes kiemeli, hogy a társaság növekedése ismét kétjegyű volt, ezúttal 17,6 százalékos, ám Magyarországon 69 százalékos volt a bővülés.

A konkrét számokat a cég nem árulta el, de nyilvánvaló, hogy Magyarországon alacsony értékről nőtt nagyot, és összességében még így sem nálunk szerzi bevételének jelentős részét. Ez abból is látszik, hogy a csoportszintű növekedés úgy jött össze, hogy a 69 százalékos magyar ugráshoz 16 százalék alatti cseh és szlovák bővülés párosult (vagyis a növekményhez a magyar egység abszolút értékben csak kevéssel járult hozzá).

Az Alza egyébként nagy előnnyel vezet a cseh online piacon. Úgy számolnak, hogy az ottani második helyezett CZC éves forgalma egyenlő volt az Alza növekedésének értékével, vagyis csak 5 milliárd korona körül lehetett.

A magyar kiskereskedelmi piacot a Trademagazin legutóbbi, 2018-as adatai szerint a Tesco vezette 769 milliárd forinttal, az Alza átszámolva közel 400 milliárdnál jár, ami több, mint a magyarországi Auchan (7. helyre elég) 2018-as bevétele.

A GKI Digital és az Árukereső felmérése szerint a teljes magyar online kiskereskedelmi piac összesített forgalma nettó 425 milliárd forint volt 2018-ban, vagyis alig több, mint az Alza 2019-es csoportszintű bevétele.

Egy másik cseh e-kereskedő január közepén indította el szolgáltatását élesben Magyarországon, róluk még decemberben írtunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

Vállalat Alza kiskereskedelem online kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2020. október 21. 10:09 Vállalat

Több mint százmilliárd forintért vette meg az állam a Telenor negyedét

Petr Kellner többségi tulajdonos, a leggazdagabb cseh üzletember valószínűleg forintmilliárdokat keresett az ügyleten.

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Avatar Avatar
2020. október 19. 16:52 Adat, Vállalat

Együtt váltottunk rendszert a csehekkel, de hol tartanak most a magánvállalataink?

A csehek egy lépéssel előrébb járnak, a magyar cégeknek aktívan kell gondolkodniuk arról, hogyan fogják a működésüket a jövőben is fenntartani.

Fontos

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.