Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 17. 15:04 Vállalat

Alapítója már nem hisz az Uber sikerében

Amióta csak november 6-án lejárt a bennfentes részvényesekre vonatkozó értékesítési tilalom, hatalmas ütemben szórja ki Uber-részvényeit a vállalat ismertebb alapítója, Travis Kalanick.

A Bloomberg tegnapi cikke szerint a 43 éves vállalkozó csak ebben a hónapban 350 millió dollárért adott el Uber-papírokat, a teljes általa értékesített mennyiség pedig már a 2,1 milliárd dollárt is meghaladta. Az amerikai hírügynökség számításai szerint ezzel a volt vezérigazgató 3 milliárd dollárosra becsült vagyonának már csak nagyjából az ötöde van Uber-részvényekben, míg november 6. előtt még a háromnegyede volt.

Az egyebek mellett fuvarmegosztó platformot üzemeltető vállalkozás másik alapítója, Garrett Camp is csökkentette részesedését, de nagyságrendekkel kisebb mértékben. Ő nagyjából 35 millió dollárhoz jutott a részvények eladásával, és még mintegy 2,1 milliárd dollárt ér az Uber-részesedése.

Az egymást érő – főként szexuális zaklatási és diszkriminációs – céges botrányok miatt elzavart Kalanickkel ellentétben a mostani vezérigazgató, Dara Khosrowshahi a jelek szerint hisz a vállalat jövőjében, mert november 18-án körülbelül 7 millió dollárért vett Uber-részvényeket. Persze tőle el is várható az optimizmus, de az is lehet, hogy jó lehetőségnek tartja a beszállást, miután a májusi bevezetés óta harmadával zuhant a vállalat a tőzsdén.

Az biztos, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban sok negatív hír jelent meg a céggel kapcsolatban. Leginkább a rendre egymilliárd dollár fölötti veszteséget mutató negyedéves jelentések kapcsán, amelyek alapján nem világos, hogyan jut el egyszer a nyereséghez a vállalat. Főleg úgy, hogy Kaliforniában egy új törvény szerint az Uber-sofőrök is jogosultak lennének a minimálbérre.

Mint emlékezetes, az Uber magyarországi jelenléte rövidre sikeredett, a szabályozókkal vívott csatákat követően 2016 nyarán megszűnt a szolgáltatás Budapesten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Uber kivonulása után az egész magyar taxispiac eluberesedettMagyarország feltalálta az applikáció nélküli platform alapú gazdaságot. 12 milliárdot hagy a magyar állam az egyéni vállalkozós megoldást választó taxisoknál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat amerikai tőzsde Travis Kalanick uber veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.