Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. december 13. 06:57 Vállalat

Vajna Tímea túl akart adni öröksége egy fontos részén, de a bíróság közbelépett

Két új tulajdonost engedett volna be a Vajna-örökség jelentős részét összefogó cégbe Andy Vajna özvegye, de a cégbíróság formai okokból elutasította az eladást. Bár a hagyaték-vagyonkezelő cég ügyvédje még próbálta meggyőzni a bíróságot, de nem járt sikerrel, így Vajna Tímea maradt a nem sokkal férje halála előtt alapított, közel 40 milliárdot érő AV Perfect Kft. egyetlen tulajdonosa.

Andy Vajna özvegye hivatalosan csak október eleje óta van döntési pozícióban a cégnél, ekkor derült ugyanis ki, hogy ő örököli a néhai filmmogul vagyonát. Bár – amint erről a HVG két hónapja beszámolt – Vajna 2018. március 7-én végrendeletet írt, a dokumentum eredeti példánya  azonban eltűnt, így Vajna Tímeára szállt minden, beleértve az AV Perfect Kft-t is, ami a legmeghatározóbb vagyonelem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerintEgy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.

Osztatlan közös tulajdon lett volna a Vajna-örökség

A vállalat azért fontos, mert Andy Vajna tavaly év végén, néhány héttel a halála előtt a teljes cégbirodalmát átszervezte, és némileg leegyszerűsítve ebbe a társaságba pakolta bele minden céges érdekeltségét. Ezt akkor valamivel több mint 130 millió dollárra értékelték fel. Bár a hagyatéki papírokban ennél némileg alacsonyabb, 123,4 millió dolláros összeg szerepel, de

a vállalat forintban kifejezve így is 36-39 milliárd forintot ér.

 

Vajna Tímea bár kizárólagos tulajdonos lett, a cég vezetését nem vállalta egyedül: néhai férje üzlettársával és bizalmasával, Samuel R. Falconelloval közösen lettek ügyvezetők. Nem egész három héttel később az örökös pedig úgy döntött, hogy tulajdonosként is beengedi Falconellót a cégbe. Illetve nem csak őt, hanem egy Las Vegas-i bejegyzésű vagyonkezelőt, a Premier Trust Inc-t is.

A két új tulajdonos tényleg csak minimális részesedést szerzett volna, mindössze 0,001 százalékot. Ez annyira kicsi hányad, hogy forintban kifejezve is csak néhány százezret ér.

Már ez a megosztás is kissé furcsa, ennél is érdekesebb azonban, hogy pontosan milyen formában is képzelték el az új struktúrát, és miért dobta ezt helyből vissza a bíróság. A cégiratok szerint ugyanis Vajna Tímea nem egyszerűen el akart adni egy minimális részesedést két partnerének, hanem

a vállalat teljes, 100 százalékos üzletrészét osztatlan közös tulajdonná alakították volna, és ezen osztoztak volna a megadott arányban.

A gond csak azt, hogy az AV Perfect egy egyszemélyes társaság, azaz definíció szerint egy tulajdonosa van, és ezen az átalakítás során sem változtattak. A cégbíróság pedig úgy ítélte meg, hogy ha egy vállalat mögött több tulajdonos áll, akkor az abban az esetben sem egyszemélyes, ha egyébként az üzletrészt osztatlan közös tulajdonba adják. Ezt vitatta a cég jogásza, de végül az AV Perfect elfogadta, hogy a próbálkozást visszadobták.

Ezzel egyébként nem biztos, hogy Vajna Tímea rosszul járt. Bár üzletrésznél ez a megoldás nem túl általános, nem kell azért sokat keresgetni a neten ahhoz, hogy találjunk olyan bírósági döntést, amikor egy perben az osztatlan közös tulajdont végül nem abban az arányban szedték ketté, ahogy azt eredetileg megosztották. Sőt, egy ilyen esetben a Kúria elvi határozatot is hozott.

Törölhetik a céget

Bár a tulajdonosi viszonyok végül nem változtak, így is maradtak még kérdések az AV Perfect Kft-vel kapcsolatban. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy megmarad-e egyáltalán a cég, mivel

a hatályos jogszabályok szerint valószínűleg már régen el kellett volna rendelni a kényszertörlését.

A társaság ugyanis még mindig nem adott le beszámolót a 2018-as üzleti évéről, pedig ennek a határideje május vége volt. Ilyen esetben az adóhatóság kétszer felszólítja az érintett céget, hogy pótolja az elmaradását, ám ha az ennek így sem tesz eleget, akkor bírság kiszabása mellett a NAV törli a vállalat adószámát és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

A folyamat összes lépésének van természetesen törvényi határideje, de ha minden felszólítás időben kimegy, akkor valószínűleg már a végére kellett volna érni a történetnek. Ez minden bizonnyal csak az adóhatóság leterheltsége miatt nem történt meg. A cégek közül ugyanis elég sok csúszik meg a beszámolóval, így nyilván nem tud minden felszólítás azonnal kimenni.

Ennek ellenére valószínűleg az AV Perfectnek pótolnia kellene azt a bizonyos beszámolót, ha szeretnék elkerülni a kellemetlenségeket. De nem biztos, hogy erre szükség van, hiszen Vajna Tímea akkor is megkapná az örökségét, ha a vállalatot végül mégis törölnék, hiszen az alapítói okirat szerint

a társaság jogutód nélküli megszűnése esetében a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyon az alapítót illeti meg.

Ez azt jelenti, Vajna Tímea kapná a vagyon, hiszen most már ő az alapító.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna AV Perfect örökség Vajna Tímea Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.