Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. december 13. 06:57 Vállalat

Vajna Tímea túl akart adni öröksége egy fontos részén, de a bíróság közbelépett

Két új tulajdonost engedett volna be a Vajna-örökség jelentős részét összefogó cégbe Andy Vajna özvegye, de a cégbíróság formai okokból elutasította az eladást. Bár a hagyaték-vagyonkezelő cég ügyvédje még próbálta meggyőzni a bíróságot, de nem járt sikerrel, így Vajna Tímea maradt a nem sokkal férje halála előtt alapított, közel 40 milliárdot érő AV Perfect Kft. egyetlen tulajdonosa.

Andy Vajna özvegye hivatalosan csak október eleje óta van döntési pozícióban a cégnél, ekkor derült ugyanis ki, hogy ő örököli a néhai filmmogul vagyonát. Bár – amint erről a HVG két hónapja beszámolt – Vajna 2018. március 7-én végrendeletet írt, a dokumentum eredeti példánya  azonban eltűnt, így Vajna Tímeára szállt minden, beleértve az AV Perfect Kft-t is, ami a legmeghatározóbb vagyonelem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerintEgy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.

Osztatlan közös tulajdon lett volna a Vajna-örökség

A vállalat azért fontos, mert Andy Vajna tavaly év végén, néhány héttel a halála előtt a teljes cégbirodalmát átszervezte, és némileg leegyszerűsítve ebbe a társaságba pakolta bele minden céges érdekeltségét. Ezt akkor valamivel több mint 130 millió dollárra értékelték fel. Bár a hagyatéki papírokban ennél némileg alacsonyabb, 123,4 millió dolláros összeg szerepel, de

a vállalat forintban kifejezve így is 36-39 milliárd forintot ér.

 

Vajna Tímea bár kizárólagos tulajdonos lett, a cég vezetését nem vállalta egyedül: néhai férje üzlettársával és bizalmasával, Samuel R. Falconelloval közösen lettek ügyvezetők. Nem egész három héttel később az örökös pedig úgy döntött, hogy tulajdonosként is beengedi Falconellót a cégbe. Illetve nem csak őt, hanem egy Las Vegas-i bejegyzésű vagyonkezelőt, a Premier Trust Inc-t is.

A két új tulajdonos tényleg csak minimális részesedést szerzett volna, mindössze 0,001 százalékot. Ez annyira kicsi hányad, hogy forintban kifejezve is csak néhány százezret ér.

Már ez a megosztás is kissé furcsa, ennél is érdekesebb azonban, hogy pontosan milyen formában is képzelték el az új struktúrát, és miért dobta ezt helyből vissza a bíróság. A cégiratok szerint ugyanis Vajna Tímea nem egyszerűen el akart adni egy minimális részesedést két partnerének, hanem

a vállalat teljes, 100 százalékos üzletrészét osztatlan közös tulajdonná alakították volna, és ezen osztoztak volna a megadott arányban.

A gond csak azt, hogy az AV Perfect egy egyszemélyes társaság, azaz definíció szerint egy tulajdonosa van, és ezen az átalakítás során sem változtattak. A cégbíróság pedig úgy ítélte meg, hogy ha egy vállalat mögött több tulajdonos áll, akkor az abban az esetben sem egyszemélyes, ha egyébként az üzletrészt osztatlan közös tulajdonba adják. Ezt vitatta a cég jogásza, de végül az AV Perfect elfogadta, hogy a próbálkozást visszadobták.

Ezzel egyébként nem biztos, hogy Vajna Tímea rosszul járt. Bár üzletrésznél ez a megoldás nem túl általános, nem kell azért sokat keresgetni a neten ahhoz, hogy találjunk olyan bírósági döntést, amikor egy perben az osztatlan közös tulajdont végül nem abban az arányban szedték ketté, ahogy azt eredetileg megosztották. Sőt, egy ilyen esetben a Kúria elvi határozatot is hozott.

Törölhetik a céget

Bár a tulajdonosi viszonyok végül nem változtak, így is maradtak még kérdések az AV Perfect Kft-vel kapcsolatban. A legfontosabb ezek közül talán az, hogy megmarad-e egyáltalán a cég, mivel

a hatályos jogszabályok szerint valószínűleg már régen el kellett volna rendelni a kényszertörlését.

A társaság ugyanis még mindig nem adott le beszámolót a 2018-as üzleti évéről, pedig ennek a határideje május vége volt. Ilyen esetben az adóhatóság kétszer felszólítja az érintett céget, hogy pótolja az elmaradását, ám ha az ennek így sem tesz eleget, akkor bírság kiszabása mellett a NAV törli a vállalat adószámát és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

A folyamat összes lépésének van természetesen törvényi határideje, de ha minden felszólítás időben kimegy, akkor valószínűleg már a végére kellett volna érni a történetnek. Ez minden bizonnyal csak az adóhatóság leterheltsége miatt nem történt meg. A cégek közül ugyanis elég sok csúszik meg a beszámolóval, így nyilván nem tud minden felszólítás azonnal kimenni.

Ennek ellenére valószínűleg az AV Perfectnek pótolnia kellene azt a bizonyos beszámolót, ha szeretnék elkerülni a kellemetlenségeket. De nem biztos, hogy erre szükség van, hiszen Vajna Tímea akkor is megkapná az örökségét, ha a vállalatot végül mégis törölnék, hiszen az alapítói okirat szerint

a társaság jogutód nélküli megszűnése esetében a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyon az alapítót illeti meg.

Ez azt jelenti, Vajna Tímea kapná a vagyon, hiszen most már ő az alapító.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna AV Perfect örökség Vajna Tímea Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.