Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. december 12. 11:17 Tech, Vállalat

Az 5G annyira zabálni fogja az energiát, mintha egy nagyvárossal bővülne az ország

Ha azzal számolunk, hogy egy átlagos német háztartás évente 3000 kWh elektromos áramot fogyaszt, akkor az 5G mobilhálózatok működéséhez 2025-re annyi plusz energiára lesz szükség, mintha egy 850 ezer – 1,25 millió lakosú várossal bővülne az ország. Egy másik összehasonlítás szerint a többlet egyenlő lesz Düsseldorf, Köln és Dortmund együttes éves áramfogyasztásával.

Az eredmények az Aacheni Egyetem kutatásából derültek ki, amit az EON áram- és gázszolgáltató megbízásából készítettek. Az óriási többlet energia nem a hálózati elemek, az átjátszótornyok és a bázisállomások, hanem az adatközpontok működéséhez kell majd. Ezekben a tanulmány szerint olyan mennyiségű hő keletkezhet, amit mindenképpen érdemes lenne felhasználni, például lakossági távfűtésre.

Közben kiderült az is, hogy a Telefonica német leánya a Huawei-Nokia páros eszközeiből építené meg az 5G hálózatát. A választást még jóvá kell hagynia a német kormánynak, de a vétó nem valószínű azok után, hogy októberben szabad utat engedtek a kínai technológia alkalmazásának.

A Huawei térnyerése ellen az Egyesült Államok próbált fellépni világszerte, biztonsági okokra, a kínai kémkedés lehetőségére hivatkozva, valójában a Kínával folytatott kereskedelmi háború szerves részeként. Japán és Ausztrália megtiltotta a Huawei eszközök használatát a jövőben épülő 5G hálózatokban, az Egyesült Királyságban még nincs meg a döntés, Németország (és Magyarország) viszont nem állt be a sorba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem akarunk többet fizetni az 5G-ért, pedig muszáj leszDrága lesz kiépíteni az infrastruktúrát, és a fogyasztóknak előbb-utóbb ki kell fizetniük ezt. 5G-s telefont viszont egy jó darabig nem érdemes még venni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan helyzetbe került a mobilszektor, amilyenben még sosem voltSenki nem tudja, kinek lehet majd eladni az 5G-t, amire már a következő években dollármilliárdokat, de inkább tízmilliárdokat költenek el a szolgáltatók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat 5G adatközpont áram energia Eon huawei németország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.