Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 4. 15:31 Vállalat

Százmilliós üzletet építenek Szegeden arra, hogy jól érzik-e magukat a növények

Mintegy hat-hét évvel ezelőtt Újszászi András és Lóczi János kertészeti szakemberek találkoztak néhány lelkes és fiatal szegedi informatikussal, akik az egyetemet pár éve fejezték be és szoftverfejlesztéssel foglalkoztak. A csapat célul tűzte ki, hogy digitalizálni szeretnék a kertészeteket olyan termékek kifejlesztésével, amelyek még nem léteztek a piacon, vagy nagyon gyerekcipőben jártak. Agrártechnológiával ekkor főleg holland cégek foglalkoztak, amelyek a fejlesztéseiket viszonylag lassan és drágán tudták a piacra vinni – velük szemben szerettek volna alternatívákat mutatni az agrárium szereplőinek a Gremon Systems alapítói.

A kertészetek ugyanis annak ellenére, hogy viszonylag sok technológiát használnak, még a 2010-es évek elején is csak kezdetleges, ugyanakkor meglehetősen költséges informatikai termékek közül válogathattak.

A csapat egy munkaerő-monitorozó rendszerrel lépett a piacra. Irodai és ipari környezetben már évek óta megvolt a lehetőség arra, hogy a dolgozók számítógépen regisztrálják, mivel mennyit foglalkoznak, azonban a kertészetekben a szélsőséges környezeti viszonyok miatt csak drága és nehézkesen használható megoldások léteztek erre. Amikor a Gremon Terminálnak nevezett saját gyártású tableteken futó rendszert kitelepítették az első helyszínekre, akkor már látszódott, hogy ezt a terméket külföldön is el lehet adni.

Nemzetközi értékesítés

Lóczi János, a Gremon ügyvezetője korábban értékesítőként dolgozott nemzetközi kertészeti vállalatoknál, így jól ismerte az agráriumban elérhető informatikai megoldások piacát. Az ő tanácsára kezdődött a gondolkodás a nemzetközi növekedésről és az ahhoz szükséges tőkebevonásról, mert az már a kezdetekben világossá vált, hogy pusztán a magyarországi piacra alapozva nem lehet fenntartani egy innovatív kertészeti termékportfóliót.

Bár az első vevők Szeged-környéki kertészetek voltak, kisvártatva a Gremon vezetői az iparág nagy nemzetközi szereplőinél mutatták be a megoldásaikat. 2015-ben pedig egy új termékkoncepción kezdtek dolgozni, ami már nemcsak egy több más iparágban bevezetett innováció átültetése volt a kertészeti felhasználásra, hanem valódi újdonság. A Trutinának nevezett termék jóvoltából a kertészek folyamatosan megfigyelhetik, hogyan érzik magukat a növények, megfelelők-e a fényviszonyok, a hőmérséklet és a vízellátás.

Mindez azért fontos, mert ha a növényt valamilyen stresszhatás éri – például túl sok vagy éppen kevés vizet, fényt vagy meleget kap -, akkor nem gyarapszik megfelelően. Az elmaradt növekedést pedig később nem lehet bepótolni, vagyis a gyarapodás nélkül eltelt idő elvész a terméshozam szempontjából. Az ilyen elvesztegetett időszakok elkerülésében segíti a termelőket a Trutina, sőt, vizet és energiát is spórolnak, ha a mért adatok alapján optimalizálják az öntözőrendszerek és a légkondicionálók működését.

A kertészet azonban világszerte meglehetősen konzervatív szakmának számít, sokszor nehéz meggyőzni a gazdákat, hogy érdemes használni egy új terméket.

A mára több mint 20 országban értékesítő Gremon Systems tapasztalatai szerint a legintenzívebb termelést folytató régiókban mindezek mellett az éghajlati és a talajviszonyok sem sürgetik a kertészeket a digitalizált működés bevezetésére. Hiába tehát az innovatív és viszonylag olcsó termék, amivel a gazdák növelhetik és kiszámíthatóbbá tehetik a terméshozamaikat, csökkenthetik a rezsiköltségeiket, az eladás komoly kihívás.

Finanszírozás tőkebevonásból

Giller Tamás

Visszatérve az indulás időszakára, az alapítók tehát hamar belátták, hogy a cég árbevételére nem lehet komolyabb növekedést alapozni. Több hazai és nemzetközi befektetővel is tárgyaltak, mire 2015 elején megállapodtak a Perion kockázati tőkealappal egy 400 millió forintos befektetésről.

Ennek első következményeképp sikerült a gyakorlatban is kialakítani a cég működését, állásba venni a korábban alvállalkozóként bedolgozó szerelőket, fejlesztőket és felállítani a menedzsmentet – ekkor egészült ki a cégvezetés a beszélgetőpartneremmel, Giller Tamással, aki évtizedes vállalatirányítási tapasztalattal a háta mögött a pénzügyekkel és más operatív vezetési feladatokkal kezdett foglalkozni a Gremon Systemsnél.

A befektetést a Perion szakaszosan, két részletben folyósította 2015-ben és 2016-ban, ami nem ritka a magyarországi startupok életében, viszont megnehezíti a működésüket.

Például, ha kell két értékesítő, óriási teher egy kis cégnek kiválasztani a megfelelő jelentkezőket, akár hónapokba telhet. Ha a bankszámláján elérhető egyben a befektetés teljes összege, akkor viszont veheti a bátorságot, hogy felvegyen egy rövid próbaidőre minden ígéretes jelentkezőt, és ennek leteltével hozzon egy sokkal megalapozottabb és stresszmentesebb döntést. A nagy sikertörténetet leíró külföldi startupok mind így működnek.

– mondta el Giller.

A Gremon Systems második körben az állami hátterű Hiventures befektetési programban is kapott további 400 millió forintnyi tőkeemelést, szintén két egyenlő részletben, 2017-ben és 18-ban. Giller becslése szerint egy startupnál az ügyvezetés harmadát a tőkebevonás szervezése teszi ki, és nincs ez másként a náluk sem: a szegedi cég most a harmadik befektetőjét keresi, ezúttal már a nemzetközi porondon.

Mostanra olyan érett lett a termékünk és a cég, hogy mindenképpen nemzetközi befektetőt szeretnénk. Ez nagyon nehéz, mert a külföldi tőke nem szívesen jön ide, a hazai befektetők ugyanis gyakran többséget követelnek a cégekben.

Ha egy befektető túl nagy súlyt kap egy cégben, az előbb-utóbb a menedzsment döntéseire is hatással lesz, ami sokszor nem szerencsés. Több befektető esetében pedig az ő taktikázásuk, egymással való összefogásuk vagy konfliktusaik nyomhatják rá a cég életére a bélyegüket, ami egyrészt a működés szempontjából meglehetősen hátrányos, másrészt elriaszthatja az újabb befektetőket.

Mindenki sikerre akarja vinni a projektet, de nem mindegy, milyen módon és milyen áron. Ebből rengeteg stressz adódik a munkatársak között is, mert a startupok nem működő vállalkozások, nem triviális, hogy egy év múlva is létezni fognak.

 

A nyereségesség vagy a növekedés döntés kérdése, a Gremon Systems a jelenlegi piacát jóval kisebb költségek mellett is biztosan el tudná látni nullás vagy akár pozitív üzleti eredménnyel. Most Szegedről szolgálják ki az ügyfeleket, a megrendelt árut a legtöbb esetben legyártják és postázzák, a szereléshez és üzemeltetéshez pedig a videóktól kezdve a részletes leírásokon át az angol nyelvű ügyfélszolgálat működtetéséig mindenféle segítséget igyekeznek megadni. A modell egyelőre működik, az egyébként többszörösen díjnyertes termékeket Kanadától Dél-Koreáig világszerte megvásárolták kertészetek.

Az alapítók azonban a további növekedésben hisznek, amihez több hozzáértő szakember és még több utazás szükséges, persze komoly pénzek árán. Az elsődleges értékesítési módszer ugyanis a cégek személyes felkeresése, illetve a kiállításokon és konferenciákon való megjelenés, amiben csak olyan kollégák tudnak hatékonyan közreműködni, akik kertészeti és technológiai szaktudással is fel vannak vértezve. Mindemellett a befektetők sem azt várják, hogy a cégnél üljenek a tőlük kapott pénzen, hanem hogy jól költsék el azt, és évek múltán, amikor elkezd bevételt termelni a vállalkozás, osztalékokat tudjanak majd kivenni, vagy éppen teljesüljenek a kilépéssel kapcsolatos elvárásaik.

Technológia helyett a megoldást kell eladni

Giller szerint a legtöbb startup nehézsége, hogy a fejlesztésre koncentrál, mert az alapítók többnyire abban jártasak, miközben az igazi nehézséget az eladás és a cég működtetése jelenti. Egy tipikus startupper rengeteg időt öl az egyébként nagyon költséges fejlesztési munkálatokba, akár anélkül, hogy egyértelmű lenne a probléma, amire megoldást keres, és hogy egyáltalán van-e rá piaci igény – nem véletlen, hogy nagyon alacsony az első pár évet túlélő cégek aránya.

A Gremon Systems ebből a szempontból valamelyest rendhagyó a startupok között: bár technológiai tudással felvértezett fiatal informatikusok segítségével jött létre, a cég alapítói és vezetői a kertészeti iparágat jól ismerő és vállalatvezetési tapasztalattal rendelkező rutinos szakemberek, így a fejlesztéssel kapcsolatos felkészültség mellett adott volt a piacismeret és a menedzseri tapasztalat is. Könnyű helyzetben még így sincsenek Giller szerint, hiszen Magyarország „nincs rajta a kertészeti világtérképen”.

Ez nem kritika, hanem tény: nincs akkora számú és méretű kertészet, ami indokolná, hogy itt nagy kertészeti tudás legyen. Emiatt nehéz meggyőzni a termékeink minőségéről és hasznáról az iparág élvonalába tartozó országokban működő cégek vezetőit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar mezőgazdaságot az elsők között száríthatja el a klímaváltozásA déli országok mellett a Kárpát-medence van leginkább kitéve a klímaváltozásnak Európában. A szárazság várhatóan harmadával csökkenti a termésátlagokat. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat agrárium digitalizáció gremon systems kertészet Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.