Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. november 28. 16:53 Élet, Vállalat

Elvesztheti a parkolási előnyét a megosztható e-autó Budapesten

A fővárosi közgyűlés előtt lévő, a parkolási rendet átalakító módosító javaslatcsomagnak van egy eddig kevésbé ismert rendelkezése, amely felkéri a főpolgármestert, hogy

“vizsgáltassa meg a közösségi autóbérleti rendszerben üzemelő gépjárművekkel való várakozások tekintetében a személygépkocsihasználat e formájának elterjedését segítő kedvezményrendszer versenysemleges módon való megteremtésének, valamint parkolási rendszerbe történő illesztésének lehetőségeit”.

Ez a nyakatekert mondat egy javaslatot takar, amely arra vonatkozik, hogy Budapesten a jövőben minden autómegosztó szolgáltatásban résztvevő autó egyforma kedvezményt kapjon a parkolási díjakból. Jelenleg csak a zöld rendszámos, elektromos és hibrid autók parkolhatnak díjmentesen Budapesten, a benzinesek és a dízelek nem. Utóbbiaknál az autómegosztás szolgáltatója fizeti ki a parkolási díjat.

A javaslat a versenysemlegességre hivatkozva eltörölné az autók hajtás szerinti megkülönböztetését a kedvezményeknél, ami a gyakorlatban leginkább csak úgy képzelhető el, hogy a benzinesek és a dízelek is ingyen parkolhatnának. Elvi lehetőségként felmerülhet ugyan egy mindkét konstrukcióra érvényes, egyforma összegű kedvezményes díj bevezetése, de ez azért nem valószínű, mert az elektromos autók esetében egyenesen hátrányba hozná a megosztókat a lakossági e-autók tulajdonosaival szemben. Márpedig ez nem lehet a főváros érdeke.

Mindez persze jó hír azoknak a cégeknek, amelyek nem csak zöld rendszámos autókkal töltötték fel a flottájukat (ezek legnagyobbika a Mol-hoz tartozó Limo), és elég rossz hír a kizárólag e-autókkal operálóknak (ezek vezető képviselője a GreenGo). 

A versenysemlegesség elsősorban gazdasági fogalomként értelmezhető, miközben az e-autók parkolási kedvezménye sokkal inkább környezetvédelmi kérdés. Az ingyenes parkolás a zöldebb technológia szándékos előnyben részesítése, annak terjedését hivatott ösztönözni. A Főpolgármesteri Hivatalt ezért megkérdeztük, hogy szerintük nem jelent-e környezetvédelmi megközelítésből problémát a javaslat, amint kérdésünkre válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

A javaslat szövege szerint egyébként a megosztásos rendszerben futó autók fele nem elektromos/hibrid, vagyis elég jelentős arányról van szó.

A GreenGo azt mondta nekünk, cégük indulásakor egyetértettek az akkori városvezetéssel abban, hogy az autómegosztást elektromos flottával kell csinálni Budapesten, mert így lehet a legtöbb előnyt elérni.

Mint a legrégebbi szolgáltató Magyarországon – és közben az egyetlen, ami csak elektromos flottával üzemel – bizonyítottuk, hogy megvalósítható és fenntartható az e-carsharing. Sajnos a carsharing szabályozási keretrendszer még nem készült el, pedig már 2 éve elindult törvényi szinten, és várjuk a kormányrendeletet, amely kijelöli majd az önkormányzati rendeletek kereteit. A most elindult fővárosi szabályozási folyamat nem transzparens, esetleges visszaélésekre alkalmas helyzetet teremthet, hiszen sem a jogszabályi, sem a technikai feltételei nem adottak egyelőre a carsharing autók megkülönböztetésére

– írták.

Szerintük visszalépés a robbanómotoros autóknak kedvezményt nyújtani, inkább a carsharing elektromos autókra való ösztönzésére kellene szabályokat alkotni.

A Molnál ugyanakkor érthető módon pártolják és támogatják a javaslatot.

A közösségi autózásban élenjáró európai városok tapasztalatai szerint egyetlen megosztott autó képes öt vagy akár tíz saját gépkocsit kiváltani. Ez a megoldás tökéletes eszköz a forgalom, a városokra jellemző zsúfoltság enyhítésére, ezzel párhuzamosan pedig a környezetre is jótékony hatással van. Éppen ezért a közösségi autózást támogató kezdeményezések rendkívül fontosak

– mondták nekünk a cégnél.

A Mol Limo flottájában jelenleg 150 elektromos és 300 benzines jármű van, az azonban üzleti titoknak minősül, hogy a benzines autók után összesen mennyi parkolási díjat fizetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat Budapest díjmenetesség e-autó GreenGo Mol Mol Limo parkolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.