Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. november 28. 16:53 Élet, Vállalat

Elvesztheti a parkolási előnyét a megosztható e-autó Budapesten

A fővárosi közgyűlés előtt lévő, a parkolási rendet átalakító módosító javaslatcsomagnak van egy eddig kevésbé ismert rendelkezése, amely felkéri a főpolgármestert, hogy

“vizsgáltassa meg a közösségi autóbérleti rendszerben üzemelő gépjárművekkel való várakozások tekintetében a személygépkocsihasználat e formájának elterjedését segítő kedvezményrendszer versenysemleges módon való megteremtésének, valamint parkolási rendszerbe történő illesztésének lehetőségeit”.

Ez a nyakatekert mondat egy javaslatot takar, amely arra vonatkozik, hogy Budapesten a jövőben minden autómegosztó szolgáltatásban résztvevő autó egyforma kedvezményt kapjon a parkolási díjakból. Jelenleg csak a zöld rendszámos, elektromos és hibrid autók parkolhatnak díjmentesen Budapesten, a benzinesek és a dízelek nem. Utóbbiaknál az autómegosztás szolgáltatója fizeti ki a parkolási díjat.

A javaslat a versenysemlegességre hivatkozva eltörölné az autók hajtás szerinti megkülönböztetését a kedvezményeknél, ami a gyakorlatban leginkább csak úgy képzelhető el, hogy a benzinesek és a dízelek is ingyen parkolhatnának. Elvi lehetőségként felmerülhet ugyan egy mindkét konstrukcióra érvényes, egyforma összegű kedvezményes díj bevezetése, de ez azért nem valószínű, mert az elektromos autók esetében egyenesen hátrányba hozná a megosztókat a lakossági e-autók tulajdonosaival szemben. Márpedig ez nem lehet a főváros érdeke.

Mindez persze jó hír azoknak a cégeknek, amelyek nem csak zöld rendszámos autókkal töltötték fel a flottájukat (ezek legnagyobbika a Mol-hoz tartozó Limo), és elég rossz hír a kizárólag e-autókkal operálóknak (ezek vezető képviselője a GreenGo). 

A versenysemlegesség elsősorban gazdasági fogalomként értelmezhető, miközben az e-autók parkolási kedvezménye sokkal inkább környezetvédelmi kérdés. Az ingyenes parkolás a zöldebb technológia szándékos előnyben részesítése, annak terjedését hivatott ösztönözni. A Főpolgármesteri Hivatalt ezért megkérdeztük, hogy szerintük nem jelent-e környezetvédelmi megközelítésből problémát a javaslat, amint kérdésünkre válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

A javaslat szövege szerint egyébként a megosztásos rendszerben futó autók fele nem elektromos/hibrid, vagyis elég jelentős arányról van szó.

A GreenGo azt mondta nekünk, cégük indulásakor egyetértettek az akkori városvezetéssel abban, hogy az autómegosztást elektromos flottával kell csinálni Budapesten, mert így lehet a legtöbb előnyt elérni.

Mint a legrégebbi szolgáltató Magyarországon – és közben az egyetlen, ami csak elektromos flottával üzemel – bizonyítottuk, hogy megvalósítható és fenntartható az e-carsharing. Sajnos a carsharing szabályozási keretrendszer még nem készült el, pedig már 2 éve elindult törvényi szinten, és várjuk a kormányrendeletet, amely kijelöli majd az önkormányzati rendeletek kereteit. A most elindult fővárosi szabályozási folyamat nem transzparens, esetleges visszaélésekre alkalmas helyzetet teremthet, hiszen sem a jogszabályi, sem a technikai feltételei nem adottak egyelőre a carsharing autók megkülönböztetésére

– írták.

Szerintük visszalépés a robbanómotoros autóknak kedvezményt nyújtani, inkább a carsharing elektromos autókra való ösztönzésére kellene szabályokat alkotni.

A Molnál ugyanakkor érthető módon pártolják és támogatják a javaslatot.

A közösségi autózásban élenjáró európai városok tapasztalatai szerint egyetlen megosztott autó képes öt vagy akár tíz saját gépkocsit kiváltani. Ez a megoldás tökéletes eszköz a forgalom, a városokra jellemző zsúfoltság enyhítésére, ezzel párhuzamosan pedig a környezetre is jótékony hatással van. Éppen ezért a közösségi autózást támogató kezdeményezések rendkívül fontosak

– mondták nekünk a cégnél.

A Mol Limo flottájában jelenleg 150 elektromos és 300 benzines jármű van, az azonban üzleti titoknak minősül, hogy a benzines autók után összesen mennyi parkolási díjat fizetnek.

Élet Vállalat Budapest díjmenetesség e-autó GreenGo Mol Mol Limo parkolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. december 15. 13:26 Élet, Vállalat

Miután öt órára csökkentették a napi munkaidőt, sokan felmondtak

A munkahely elvesztette a fontosságát, és túl sok idejük maradt arra, hogy rájöjjenek, igazság szerint más munkát szeretnének végezni.

Torontáli Zoltán
2019. december 14. 12:47 Élet

A béna YouTube feldolgozások is az eredeti előadók zsebét tömik

A zenészek szempontjából a számok ismertségének növelése hasznosabb, mint az ingyenes hallgatás és az amatőr koncertfelvételek miatti bevételkiesés. A YouTube jó a zenészeknek, a bakelitpiacot pedig egyszerűen hidegen hagyja.

Avatar
2019. december 13. 17:11 Élet

Az oltásellenesek visszaélnek azzal, hogy a többség beoltatja magát

El lehet kerülni egy kicsit kellemetlen élményt, ha a többiek nagy része keresztülmegy rajta. Klasszikus potyautas probléma az oltásellenesség.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 14. 07:16 Podcast

Chikán Attila: Ahol az alapvető gazdasági összefüggéseket sem látják, ott csak balhé lehet

A hagyományos értelemben vett közgazdaságtani képzés Magyarországon gyakorlatilag megszűnőben van, az ELTEcon jövő szeptember után már nem indít új évfolyamot. De mi történik a Corvinuson? Pete Péter és Chikán Attila beszélget a G7 Podcast Liveon.

Jandó Zoltán
2019. december 13. 06:57 Vállalat

Vajna Tímea túl akart adni öröksége egy fontos részén, de a bíróság közbelépett

Osztatlan közös tulajdont csináltak volna a cégből, de a cégbíróság nem engedte. Közben a vállalat meg is szűnhet, mivel fél éve késik a beszámolójával.

Bucsky Péter
2019. december 12. 16:22 Közélet

Kormányközeli üzleti körök tarolták le a közéleti lapok piacát, aztán állami pénzből tőkésítik fel

Nagy pénzt lehet csinálni közéleti nyomtatott lapokkal Magyarországon. A baj csak az, hogy a nyereség forrása túlnyomó részt az állami támogatás.