Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. november 22. 10:15 Vállalat, Világ

Februárra kivonulhat a Tesco Lengyelországból, megvannak a vevőjelöltek

Több kudarcos kísérlet után nyáron döntött úgy a Tesco brit vezetése, hogy mindenképpen kivonul Lengyelországból, és az eladást szeptembertől kezdve felgyorsítja. A helyi sajtónak a Tesco semmit sem kommentál, de úgy tudják, hogy a cégnél azért vesztették el a türelmüket, mert hiába alakították át mélyrehatóan a lánc működését, a veszteségek nem csökkentek, sőt nőttek.

Az eladást a Barclays befektetési banki ága menedzseli, és a hírek szerint annyira pörögnek, hogy már az ajánlattevők szűkített körét vezetik körbe a lengyel üzletekben. A sajtó szerint szakmai és pénzügyi befektetők egyaránt jelentkeztek a láncért, a Tesco jobban szeretné szakmai kezekbe átadni az üzleteit, és arra is ügyelne, hogy az alkalmazottak állása lehetőség szerint megmaradjon.

Az események azért is gyorsultak fel, mert a Tesco a februárban végződő pénzügyi évvel mindenképpen szeretné otthagyni Lengyelországot, így szűk két és fél hónap maradt a részletek letárgyalására.

A Tesco lengyelországi kivonulását négy-öt éve rebesgetik, állítólag már kétszer komolyan nekifutottak az eladásnak, de nem jelentkeztek megfelelően jónak tartott vevők, vagy nem adták meg azt az árat, amire a brit tulajdonos számított.

A Tescónak Lengyelországban sosem ment olyan jól, mint például Csehországban, Szlovákiában vagy Magyarországon, a tavalyi üzleti évet például 10 százalékos bevételcsökkenéssel, és 230 millió zlotys (18 milliárd forintos) adózás utáni veszteséggel zárta.

Az alapprobléma azonban az egész térségben ugyanaz: a vásárlók fokozatosan fordulnak el a hipermarketektől, nagyrészt a diszkont modellben dolgozó kisebb üzletek népszerűsége miatt. Nem jött ki jól a Tesco abból sem, hogy Lengyelországban részleges vasárnapi boltzárat vezettek be, és hiába központosította a cég felépítését, a sajtó szerint abban is alapos hibákat vétett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel SzlovákiábanLengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTarol a Lidl Magyarországon, hamarosan második lehet a Tesco utánNagy növekedés mellett iszonyatos hatékonysági mutatókat produkál a német diszkontlánc. Ha ez így megy tovább, nagyobb lesz mint a Spar, és még a piacvezető Tesco sem elérhetetlen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ eladás élelmiszer hipermarket kiskereskedelem kivonulás Lengyelország Tesco V4 Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.