Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. november 8. 14:55 Vállalat, Világ

Egymilliárd dollárnál többet ér a cég, amely kivakarta magát a prostik világából

Nemrég jelentette be a dél-koreai Yanolja, hogy 180 millió dollár értékben vont be tőkét két neves befektetőtől, a szállásközvetítéssel foglalkozó Bookingtól és a szingapúri GIC alaptól. A Yanolja értékét a tranzakció egymilliárd dollár fölé tette, vagyis a cég unikornis lett. A gigantikus méretű vállalatok uralta dél-koreai mezőnyben a Yanolja mindössze a 18. társaság, amely elérte ezt a méretet.

Büszkén mondhatom, hogy átalakítottunk egy teljes iparágat

mondta a Yanolja vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek, de ez nem a szokásos marketingszöveg volt. A társaság tényleg annak köszönheti az eredményeit, hogy kifehérített, megtisztított egy bűnügyi és erkölcsi értelemben is meglehetősen terhelt szolgáltatásfajtát.

A love hotelektről van szó, vagyis arról a japán eredetű szállodatípusról, ahol óradíjért adják ki a szobákat, értelemszerűen többnyire rövid együttlétekre vágyó pároknak. A love hotelek egészen sokáig furcsa, periferiális kiegészítői voltak az ázsiai vendéglátásnak, mert a „rendes” szállodák mereven elzárkóztak a modelltől. Ez nem is csoda, hiszen az olykor egészen olcsó love hotelek a prostitúció, a házasságtörés és gyakran a titkos kamerafelvételekkel való zsarolás szürke zónájában mozogtak, színvonaluk pedig többnyire az áruknak megfelelő alacsony szintet tükrözte.

A piaci keresletnek csak az a része volt morálisan is vállalható, amely a fiatalokra épült. Dél-Koreában ma is jellemző, hogy a fiatalok egészen a házasságkötésig a szüleikkel élnek együtt, és ez azzal jár, hogy a párok egészen az esküvőig nehezen találnak alkalmat és helyet arra, hogy kettesben legyenek.

E kettősség miatt azonban a – kialakításukban az erotikus vonalra gyakran direktben ráálló – love hotelek társadalmi szerep tabutéma az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Budapesten kínálnak albérletet szexért cserébePrágában is egyre több az olyan hirdetés, amelyben szexért cserébe kínálnak albérletet.

Amikor Dél-Koreában 2004-ben szigorú prostitúcióellenes törvényeket fogadtak el, úgy tűnt, hogy a love hotelek bizniszének lőttek, mert a kuncsaftok jelentős részét az iparág hirtelen elvesztette. Li Szu-csin, az egyik hotel működtetője azonban megpróbált túlélni, és a megmaradt piaci keresletet egy helyen stabilizálni: a saját honlapján keresztül kereshetővé, illetve hirdethetővé tette a konkurensek kínálatát is.

Szép lassan a megmaradt love hotelek központi oldalává vált, majd 10 évvel később, 2015-ben sikerült bevezetnie az online időpontfoglalást is a rendszerébe. Ez minőségi ugrás volt, mert addig a love hotelek vendégei jellemzően csak az utcáról alkalomszerűen betérő párok voltak.

Az üzlet akkor lódult meg igazán, amikor a dél-koreai beutazó turizmus ugrásszerű növekedésével az Airbnb mellett a Yanolja foglalási rendszerét is felfedezték a külföldi turisták. Amikor pedig a politikai ellentétek kiéleződése miatt a „rendes” szállodákat addig elárasztó kínai turisták száma visszaesett, a megüresedett szobákra a „normál” hotelek tulajdonosai is a Yanoljával szövetkezve próbáltak vendégeket fogni.

A társasághoz dőlni kezdett a bevétel, amit gyors bővítésre használtak fel. Létrehoztak egy olyan üzleti lábat is, amely a love hotelek renoválásával, rendbe hozásával foglalkozik, és ezzel végleg szalonképessé tették az egységeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVirtuális pornó, valódi pénz: elképesztő biznisz lehet a VR-szexbőlA pornó mindig is kiváló terepe volt az új technológiák bevezetésének, a virtuális valóság pedig új fejezetet nyithat ebben a történetben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ dél-korea házasságtörés hotel love hotel mama hotel prostitúció szállás unikornis Yanolja Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.