Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. október 20. 13:26 Vállalat

Az egyik legjobban fejlődő magyar fuvaroscég maga a rejtély

Nagyon szép eredmény a közúti fuvarozásban, ha egy magyar bejegyzésű családi cég 2,48 milliárd forintos árbevételt ér el. Az pedig különösen figyelemre méltó, ha ezt úgy teszi meg, hogy elég nyomott piaci körülmények között pusztán egy év alatt 1,5 milliárd forintot ugrik, azaz 163 százalékkal bővül. Ráadásul ezt a céget csak 2012 végén alapították, és 2016-ig egyetlen forint bevételt sem termelt a tulajdonosának. A szekér még 2016-ban is csak döcögősen, 300 millió forint árbevétellel indult el, azóta viszont tart a szárnyalás.

Ez a társaság a Szibéria Speed Trans Kft., amely a Közlekedés Világ napokban közzétett számolása alapján ezzel a teljesítményével 2018-ban a hatodik legnagyobb árbevétel-növekedést mutatta be (nem az egy évvel korábbi teljesítményhez arányosítva, hanem abszolút értékben).

Ebben a mutatóban csak igazi nagyágyúk előzték meg, amelyek sokkal magasabb tavalyi alapokról indultak, vagyis náluk a többmilliárd forintos növekedés arányait tekintve sokkal kisebb volt. A Szibéria Speed előtti öt helyezett sorrendben a Waberer’s, az Ekol, a Duvenbeck, az Erra Trans és a Révész Trans volt, ezek egyaránt a közúti fuvarozás jól ismert, nagy játékosai.

Laikusként nehéz elképzelni, hogy mit jelent szinte a semmiből két év alatt 2,5 milliárd forintra nőni. Ha viszont durván 1 eurós kilométerenkénti fuvardíjjal számolunk, akkor plasztikusabb a teljesítmény: egy cégnek (akár több járművel) összesen 7,8 millió kilométeren keresztül kell árut szállítania ahhoz, hogy a 2,5 milliárd forintot kiszámlázhassa a megrendelőinek. Nem csoda, hogy még az évi 1 milliárd forintos árbevételi küszöböt is csak 228 magyar fuvarozó lépte át tavaly, ez kevésnek számít a magyar piacon, ahol sok ezer cég verseng.

Ráadásul a Szibéria Speed mindezt egyetlen alkalmazottal érte el.

Tavaly volt egy rövid időszak, amikor két  bejelentett alkalmazott volt. további érdekes adat, hogy a 2,48 milliárd forintos árbevételhez 2,44 milliárdos anyagjellegű ráfordítás párosult, vagyis hiába áramlott a cégbe ilyen sok pénz, azt lényegében el is költötte, és nem az egyetlen alkalmazott bérére. Az adózott eredmény így mindössze 11 millió forint volt, ami a bevétel fél százalékát sem érte el. Sőt, túl sok kamionja sem lehet a vállalatnak, hiszen mindössze százmillió forintra könyvelt eszközeiből csak tízmillió forint értékben tartanak nyilván tárgyi eszközöket; nem is nagyon lízingelnek, ennek legalábbis nincs nyoma a hitelbiztosítéki nyilvántartásban.

Nem látszik, hogy a társaságnak különösebben szüksége lenne arra, hogy a szolgáltatását a nyilvánosság elé tárja, mi legalábbis elég nehéz helyzetben lennénk, ha fuvart szeretnénk tőle rendelni. A cégnek ugyanis nem találtuk meg a honlapját, de még egy nyilvánosan elérhető telefonszámot sem találtunk, e-mail címet is csak a cégiratokból. Szakmai körökben sem hallottak a cégről.

Lehet, hogy a szépen fejlődő társaság csak közvetítő szerepet játszik a közúti logisztika sokszor elég szövevényes üzleti láncában, és ehhez nincs szüksége a hagyományos kommunikációs felületekre, azt ugyanis nem feltételezzük, hogy csak személyesen lehetne kapcsolatba lépni vele a szigetszentmiklósi telephelyén. A Google utcakép találata is csak egy régi képet dob fel egy félig kész, félig vakolatlan családi házról,  amely egyáltalán nem vetíti előre a 2,5 milliárdos forgalmat:

A Szibéria Speed Trans Kft. székhelye egy 2012-es felvételen. Fotó: Google Streetview

Nem jó jel, hogy több, a nevében a Szibéria szót viselő fuvarozó céget felszámoltak az utóbbi években. Az egyik, egyébként kisvárdai bejegyzésű cégnek még mindig él a honlapja, de volt dunavarsányi és buji címmel működő, később dicstelen véget érő vállalkozás is.

Ennek a társaságnak egyetlen magánszemély a tulajdonosa, akit egy közösségi oldalon megtaláltunk, és azon keresztül megpróbáltunk érdeklődni az üzlet jellegéről. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, de ha a tulajdonos kapcsolatba lép velünk, írásunkat kiegészítjük a részletekkel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat árbevétel fuvatozás közúti árufuvarozás logisztika Szibéria Speed Trans Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.