Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 24. 10:39 Vállalat

Vagyonokat keresnek a Thomas Cook összeomlásán

Miközben a dolgozók munkahelyüket, az utasok a nyaralásukat siratják, Nagy-Britannia pedig a legnagyobb békeidőbeli logisztikai műveletet szervezi a külföldön rekedt 150 ezer polgárának hazaszállítására, vannak befektetők, akik jelentős összeget keresnek a Thomas Cook csődjén.

Az államokhoz hasonlóan vállalatok csődje ellen is lehet egyfajta biztosítást kötni, közkeletű nevén ezek a CDS-ek (credit default swap). A Bloomberg cikke szerint a Sona Asset Management, a XAIA Investment GmbH és más befektetők 250 millió dollárt (több mint 76 milliárd forint) készülnek begyűjteni, mivel korábban vásároltak olyan CDS-eket, amelyek a Thomas Cook bedőlése esetén hoznak pénzt számukra.

Számukra a csőd bejelentése megkönnyebbülést hozott, a vállalat megmentéséről szóló tárgyalásokon ugyanis előkerült egy olyan megoldás, amely szerint a cég adósságát részvényekké alakították volna át, ebben az esetben viszont a CDS-ek értéktelenné váltak volna, hiszen az adósság biztosítására szolgálnak. Ha ezt a tervet végrehajtják, az említett befektetők valószínűleg pereltek volna.

Ami a Thomas Cook magyar leányvállalatát, a Neckermannt illeti, a cég egyelőre nem adott ki újabb közleményt a tegnapi óta. Helyzetét nehezíti, hogy közvetlen anyavállalata, a Thomas Cook Austria azt közölte, hogy nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését, így kevés az esély a túlélésére.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a magyar Neckermann is feltétlenül bedől. Mivel nyereséges cégről van szó – tavaly közel 700 millió forint volt az adózott profit –, a hitelezők valószínűleg jobban járnak azzal, ha eladják, mintha pusztán az éppen szabad pénzeszközöket vonnák ki belőle.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Thomas Cook összeomlása annak a jele, hogy a társasutazást kinyírja az internetHogyan mehet tönkre ilyen hirtelen egy 178 éve működő gigaméretű utazási iroda, amelynek 16 országban 19 millió utasa volt egy évben? A magyar Neckermann jobb helyzetben van, de a felfordulást nem ússza meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cds csőd neckermann magyarország thomas cook Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.