Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 23. 13:16 Pénz, Vállalat

Tinédzserként dollármilliomos, 10 évvel később milliárdos lett egy ír testvérpár

John és Patrick Collisonról akkor lehetett először hallani, amikor – kicsit több mint tíz évvel ezelőtt – az ír testvérpár 5 millió dollárért eladta első vállalkozását. Noha forintban számolva már ezzel is milliárdossá váltak, egyáltalán nem dőltek hátra, és ennek köszönhetően ma már dollárban is elmondhatják ugyanezt magukról.

A jelenleg 29 éves John és két évvel idősebb fivére egy ideje a Stripe Inc. nevű online fizetési szolgáltatót építgeti, meglehetősen sikeresen. Múlt héten jelentette be a San Franciscó-i székhelyű vállalat, hogy 250 millió dollár tőkét vont be, és ezzel a cégérték – amelyet a startupoknál az alapján számolnak, hogy mekkora tulajdonrész jár a befektetésért cserébe – elérte a 35 milliárd dollárt. Ezzel a Bloomberg számítása szerint a két alapító vagyona egyenként 4,2 milliárd dollár, amivel bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé. Egyben ők Írország leggazdagabb vállalkozói.

A technológiai ipar vállalatalapítói közül nagyjából ugyanekkora a becsült vagyona Travis Kalanicknek (Uber), Brian Cheskynek (Airbnb), Evan Spiegelnek (Snap) és Daniel Eknek (Spotify).

Ami pedig a céget illeti, az amerikai startupok közül idén csak két másiknak volt 35 milliárd felett a cégértéke, ráadásul azóta mindkettő esetében súlyosan megkérdőjeleződött, hogy valójában mennyit ér. A Juul Labs Inc.-nél az e-cigaretták által okozott halálesetek, illetve az ezt követő szigorítások, tilalmak teljesen tönkretehetik az üzleti modellt. A WeWork közösségi irodákat üzemeltető We Co. esetében pedig a tőzsdei bevezetést megelőzően nyilvánosságra hozott információk okoztak kisebb pánikot a potenciális befektetők körében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.