Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 23. 13:16 Pénz, Vállalat

Tinédzserként dollármilliomos, 10 évvel később milliárdos lett egy ír testvérpár

John és Patrick Collisonról akkor lehetett először hallani, amikor – kicsit több mint tíz évvel ezelőtt – az ír testvérpár 5 millió dollárért eladta első vállalkozását. Noha forintban számolva már ezzel is milliárdossá váltak, egyáltalán nem dőltek hátra, és ennek köszönhetően ma már dollárban is elmondhatják ugyanezt magukról.

A jelenleg 29 éves John és két évvel idősebb fivére egy ideje a Stripe Inc. nevű online fizetési szolgáltatót építgeti, meglehetősen sikeresen. Múlt héten jelentette be a San Franciscó-i székhelyű vállalat, hogy 250 millió dollár tőkét vont be, és ezzel a cégérték – amelyet a startupoknál az alapján számolnak, hogy mekkora tulajdonrész jár a befektetésért cserébe – elérte a 35 milliárd dollárt. Ezzel a Bloomberg számítása szerint a két alapító vagyona egyenként 4,2 milliárd dollár, amivel bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé. Egyben ők Írország leggazdagabb vállalkozói.

A technológiai ipar vállalatalapítói közül nagyjából ugyanekkora a becsült vagyona Travis Kalanicknek (Uber), Brian Cheskynek (Airbnb), Evan Spiegelnek (Snap) és Daniel Eknek (Spotify).

Ami pedig a céget illeti, az amerikai startupok közül idén csak két másiknak volt 35 milliárd felett a cégértéke, ráadásul azóta mindkettő esetében súlyosan megkérdőjeleződött, hogy valójában mennyit ér. A Juul Labs Inc.-nél az e-cigaretták által okozott halálesetek, illetve az ezt követő szigorítások, tilalmak teljesen tönkretehetik az üzleti modellt. A WeWork közösségi irodákat üzemeltető We Co. esetében pedig a tőzsdei bevezetést megelőzően nyilvánosságra hozott információk okoztak kisebb pánikot a potenciális befektetők körében.

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Szoleczki Zoltán
2019. október 9. 16:15 Pénz

Már a robotoknak is a pénzünkre fáj a foguk

Magyarországon még kuriózumnak számítanak az úgynevezett robot befektetési tanácsadók, az Egyesült Államokban viszont már több millió ügyfelük van.

Váczi István
2019. október 7. 17:29 Pénz

Elkezd megvalósulni a takarékos németek rémálma

Egyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Szentkirályi Balázs
2019. október 2. 12:50 Pénz

Hamarosan egészen meglepő dolgokba fektethetnek a legkonzervatívabb befektetők

Eltűnik a nyereség a hagyományos eszközöknél, ezért még a biztosítóknak is új célpontokat kell keresnie.

Fontos

Hajdu Miklós
2019. október 12. 12:09 Közélet

Egymáshoz hasonló településeken sem hoznak több pénzt a fideszes polgármesterek

Akkor sem látszik, hogy a kormánypárti vezetésű önkormányzatok jobb anyagi körülmények között működnének, ha egymáshoz sok szempontból hasonló fideszes és a kormánypárton kívüli vezetésű településeket összemérve vizsgáljuk meg a kérdést.

Jandó Zoltán
2019. október 11. 16:00 Közélet, Vállalat

Tízmilliárdokat költött Borkai városában telkekre az Audi

Kifejezetten sokat áldozott az Audi azokra a korábbi szántókra, ahol később az autógyártó logisztikai központja épült fel.

Bucsky Péter
2019. október 11. 07:01 Közélet

Gazdagabbak a fideszes kerületek, de az ellenzékiek jobban gyarapodnak

Vagyonosabbak az önkormányzatok és jobban lehet keresni a kormánypárt által vezetett fővárosi kerületekben, de az ellenzékiek lakossága gyorsabban nő.