Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 23. 13:16 Pénz, Vállalat

Tinédzserként dollármilliomos, 10 évvel később milliárdos lett egy ír testvérpár

John és Patrick Collisonról akkor lehetett először hallani, amikor – kicsit több mint tíz évvel ezelőtt – az ír testvérpár 5 millió dollárért eladta első vállalkozását. Noha forintban számolva már ezzel is milliárdossá váltak, egyáltalán nem dőltek hátra, és ennek köszönhetően ma már dollárban is elmondhatják ugyanezt magukról.

A jelenleg 29 éves John és két évvel idősebb fivére egy ideje a Stripe Inc. nevű online fizetési szolgáltatót építgeti, meglehetősen sikeresen. Múlt héten jelentette be a San Franciscó-i székhelyű vállalat, hogy 250 millió dollár tőkét vont be, és ezzel a cégérték – amelyet a startupoknál az alapján számolnak, hogy mekkora tulajdonrész jár a befektetésért cserébe – elérte a 35 milliárd dollárt. Ezzel a Bloomberg számítása szerint a két alapító vagyona egyenként 4,2 milliárd dollár, amivel bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé. Egyben ők Írország leggazdagabb vállalkozói.

A technológiai ipar vállalatalapítói közül nagyjából ugyanekkora a becsült vagyona Travis Kalanicknek (Uber), Brian Cheskynek (Airbnb), Evan Spiegelnek (Snap) és Daniel Eknek (Spotify).

Ami pedig a céget illeti, az amerikai startupok közül idén csak két másiknak volt 35 milliárd felett a cégértéke, ráadásul azóta mindkettő esetében súlyosan megkérdőjeleződött, hogy valójában mennyit ér. A Juul Labs Inc.-nél az e-cigaretták által okozott halálesetek, illetve az ezt követő szigorítások, tilalmak teljesen tönkretehetik az üzleti modellt. A WeWork közösségi irodákat üzemeltető We Co. esetében pedig a tőzsdei bevezetést megelőzően nyilvánosságra hozott információk okoztak kisebb pánikot a potenciális befektetők körében.

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2020. augusztus 11. 10:07 Pénz, Támogatói tartalom

Jól járt, aki klímatudatosan fektetett be a járvány előtt

A környezeti hatásra fókuszáló alapok a piaci átlag felett teljesítettek.

Avatar
2020. augusztus 7. 10:49 Pénz

Tévedés, hogy azért veszik az aranyat, mert az összeomlástól félnek

Inkább a normalizálódó kilátások jele, hogy eszetlen tempóban drágulnak a nemesfémek.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Váczi István
2020. augusztus 14. 06:52 Közélet, Vállalat

Nem hiszi el Brüsszel, hogy muszáj kitömnünk pénzzel a magyar Samsungot

A cég szerint az állami támogatás kompenzálja azért, mert a drágább gödi bővítést választotta Kínával szemben. Az Európai Bizottság ezt egyelőre nem így látja.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.