Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. szeptember 23. 13:16 Pénz, Vállalat

Tinédzserként dollármilliomos, 10 évvel később milliárdos lett egy ír testvérpár

John és Patrick Collisonról akkor lehetett először hallani, amikor – kicsit több mint tíz évvel ezelőtt – az ír testvérpár 5 millió dollárért eladta első vállalkozását. Noha forintban számolva már ezzel is milliárdossá váltak, egyáltalán nem dőltek hátra, és ennek köszönhetően ma már dollárban is elmondhatják ugyanezt magukról.

A jelenleg 29 éves John és két évvel idősebb fivére egy ideje a Stripe Inc. nevű online fizetési szolgáltatót építgeti, meglehetősen sikeresen. Múlt héten jelentette be a San Franciscó-i székhelyű vállalat, hogy 250 millió dollár tőkét vont be, és ezzel a cégérték – amelyet a startupoknál az alapján számolnak, hogy mekkora tulajdonrész jár a befektetésért cserébe – elérte a 35 milliárd dollárt. Ezzel a Bloomberg számítása szerint a két alapító vagyona egyenként 4,2 milliárd dollár, amivel bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé. Egyben ők Írország leggazdagabb vállalkozói.

A technológiai ipar vállalatalapítói közül nagyjából ugyanekkora a becsült vagyona Travis Kalanicknek (Uber), Brian Cheskynek (Airbnb), Evan Spiegelnek (Snap) és Daniel Eknek (Spotify).

Ami pedig a céget illeti, az amerikai startupok közül idén csak két másiknak volt 35 milliárd felett a cégértéke, ráadásul azóta mindkettő esetében súlyosan megkérdőjeleződött, hogy valójában mennyit ér. A Juul Labs Inc.-nél az e-cigaretták által okozott halálesetek, illetve az ezt követő szigorítások, tilalmak teljesen tönkretehetik az üzleti modellt. A WeWork közösségi irodákat üzemeltető We Co. esetében pedig a tőzsdei bevezetést megelőzően nyilvánosságra hozott információk okoztak kisebb pánikot a potenciális befektetők körében.

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bógyi Attila
2019. december 6. 14:06 Pénz

Gőzgép, Napóleon, klímaváltozás – 250 éves a jelzáloglevél

Heteken belül egységesebb alapokra helyezi az EU a banki jelzáloglevél kibocsátást. A zöld kötvények is egyre népszerűbbek lehetnek.

Avatar
2019. december 1. 16:48 Pénz

A sztársportolók a legrosszabb megtakarítók

A legjobb sportolók rengeteg pénzt keresnek. Akkor miért mennek csődbe ilyen sokan?

Avatar
2019. november 18. 09:52 Pénz

Jövőre lecsapnak a csaló KATÁ-sokra

Nagyjából 360 ezren KATÁ-znak, közülük azoknak kell aggódniuk, akiknél ez valójában munkaviszonyt leplez.

Fontos

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.

Kasnyik Márton
2019. december 6. 06:59 Vállalat

Tíz évre az adófizetők nyakába rakták a NER-nagyvállalatok kockázatát

Piaci körülmények között nem bizonyított, politika-közeli vállalatok is sok tízmilliárd forint forráshoz jutnak az MNB legújabb programjában. Ennek vannak kockázatai.