Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 29. 11:46 Vállalat

Kínaiak mentik meg a Neckermann Magyarország anyavállalatát

A hitelezők mellett az eddig is a legnagyobb tulajdonosnak számító kínai Fosun Tourism dob mentőövet a világ legrégebbi, ma is működő utazásszervezője, a brit Thomas Cook számára, amely közvetve a Neckermann Magyarország anyavállalata.

A megegyezés értelmében a kínai vállalat 450 millió fontot (mintegy 163 milliárd forint) tesz a Thomas Cookba, amelyért cserébe legalább 75 százalékos részesedést szerez az utazásszervező ágazatban és 25 százalékosat a csoport légitársaságában. Ezt egészítik ki a hitelező bankok és kötvénytulajdonosok további 450 millió fonttal, amelyért cserébe az előbbi arányok fordítottját kapják, azaz 25 százalékot az utazásszervezőben és 75 százalékot a légitársaságban – írja a BBC.

Ebből már látszik, hogy a mezei részvényesek rosszul járnak, de a vállalat szerint így lehet biztosítani a csoport jövőjét. Persze a kisbefektetőknek túlzottan vérmes reményei amúgy sem lehettek. A Thomas Cook részvényei 2007 nyarán 320 pennys árfolyamon kerültek tőzsdére, még tavaly májusban is adtak értük 136 pennyt, most viszont már 5 körül kereskednek velük. (A mentőcsomag bejelentése előtt még 7 penny volt az árfolyam.) A Citigroup idén májusban nemes egyszerűséggel értéktelennek minősítette a papírokat.

Ez nem is csoda, a vállalat egy éven belül három profit warningot tett közzé – arra figyelmeztette befektetőit, hogy eredménye várhatóan elmarad a korábban megadott becsléstől –, és nyáron 

1,5 milliárd fontos első féléves veszteségről számolt be.

Igaz, ebből 1,1 milliárd font egy korábbi tranzakció értékének leírásához köthető. Korábban felmerült a saját légitársaság eladása is, de ezt az üzletet nem sikerült nyélbe ütni.

A cég üzleti modelljét sok kihívás érte az utóbbi években, például az internetes utazásszervezők és a fapados légitársaságok részéről. Sokan ma már nem veszik igénybe utazási irodák szolgáltatását, megszervezik nyaralásukat saját maguk. Ehhez jöttek hozzá a brexit okozta bizonytalanságok, és a tavalyi nyugat-európai hőhullám is kedvezőtlenül befolyásolta a foglalások alakulását.

A Thomas Cookot még 1841-ben alapították vasúti kirándulások szervezésére, jó ideje utazási csomagokat értékesít, azaz megszervezi az utazást és szállást, valamint igény esetén kiegészítő programokat is. Évente 19 millió ügyfele 9 milliárd font bevételt termel, a csoportnak 16 országban 22 ezer alkalmazottja van.

A Thomas Cook leányvállalata az egyik legnagyobb magyar utazási iroda, a Neckermann is. A magyar cég teljesítményére nem lehet panasz, forgalma és nyeresége is nőtt 2016 óta. Tavaly 18,4 milliárd forintos árbevétel mellett 651 milliós adózott profitot termelt. Létszáma enyhén csökkent, a Bisnode PartnerControl legfrissebb adata szerint 136-an dolgoznak a cégnél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár milliárdos összeget költött a kormány magyarok balkáni nyaraltatásáraA program első másfél évében 1,3 milliárd forinttal támogatta az állam a Wizz Air Budapestet és a nyugat-balkáni fővárosokat összekötő légi járatait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat neckermann magyarország thomas cook turizmus utazási iroda Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.