Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 15. 11:21 Vállalat, Világ

Nem találnád ki, ki húzza a hasznot a kézműves sörök népszerűségéből

Idén nincs foci-világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem, és a nyár eleje a kánikula beköszönte előtt még viszonylag hűvösen indult – így minden adva volt ahhoz, hogy a sörgyártók az átlagosnál rosszabb üzleti évet zárjanak. Ehhez képest a Carlsberg ma azt jelentette be (pdf), hogy az adózás utáni konszolidált nyereségét éves szinten 23 százalékkal növelte.

A dán gyökerű társaság egyébként első pillantásra szenved, hiszen az év első hat hónapjában összesen csak 2 százalékkal növelte az eladott sör mennyiségét, és két legfontosabb márkája közül a Tuborg értékesítési volumene csak 1 százalékkal emelkedett, Carlsbergből pedig 3 százalékkal kevesebbet adott el. Ráadásul a legfontosabb piacnak számító Nyugat-Európában összességében is gyengén teljesít a cég.

A kiugró profit megoldása természetesen az, hogy a társaság jelentősen növelni tudta a drágább sörök értékesítését. Ezek szerint a dánok fel tudtak szállni a kézműves sörök globális divatjának expresszére: olyan márkáknál tudták növelni a forgalmat, amelyek hasonlítanak a kézműves alkotásokra annak ellenére is, hogy egyáltalán nem a sarki főzdében készülnek. Az 1664 Blanc eladott mennyisége például 29 százalékot ugrott, és a növekedés Franciaország mellett olyan helyekről jött, mint Kína, Malajzia, Oroszország vagy éppen Ukrajna.

A trendet azonban ennél is jobban jelzi a Grimbergen 4 százalékos növekedése, ezek a belga apátsági sörök kimondottan a kézműves divatra utaznak, és körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kommersz Tuborg vagy Carlsberg. A cég egyáltalán nem a vakszerencsének köszönhetően növelte a számait, hiszen a kézművesre hajazó márkák globális marketingjével és értékesítésével külön erre a célra felállított szervezet foglalkozik náluk.

A növekedés másik motorja egyébként az alkoholmentes sörválaszték, illetve általánosságban az, hogy a nyomott európai piac helyett az ázsiai értékesítésre koncentrálnak a cégnél.

A taktikát a befektetők is díjazzák, az alábbi ábra a Carlsberg részvények árfolyamát mutatja az elmúlt hat hónapban:

A Carlsberg részvényének árfolyama 2019. február 15 óta (értékek dán koronában).

Vállalat Világ Carlsberg Grimbergen kézműves sör sör Tuborg Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.