Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 15. 11:21 Vállalat, Világ

Nem találnád ki, ki húzza a hasznot a kézműves sörök népszerűségéből

Idén nincs foci-világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem, és a nyár eleje a kánikula beköszönte előtt még viszonylag hűvösen indult – így minden adva volt ahhoz, hogy a sörgyártók az átlagosnál rosszabb üzleti évet zárjanak. Ehhez képest a Carlsberg ma azt jelentette be (pdf), hogy az adózás utáni konszolidált nyereségét éves szinten 23 százalékkal növelte.

A dán gyökerű társaság egyébként első pillantásra szenved, hiszen az év első hat hónapjában összesen csak 2 százalékkal növelte az eladott sör mennyiségét, és két legfontosabb márkája közül a Tuborg értékesítési volumene csak 1 százalékkal emelkedett, Carlsbergből pedig 3 százalékkal kevesebbet adott el. Ráadásul a legfontosabb piacnak számító Nyugat-Európában összességében is gyengén teljesít a cég.

A kiugró profit megoldása természetesen az, hogy a társaság jelentősen növelni tudta a drágább sörök értékesítését. Ezek szerint a dánok fel tudtak szállni a kézműves sörök globális divatjának expresszére: olyan márkáknál tudták növelni a forgalmat, amelyek hasonlítanak a kézműves alkotásokra annak ellenére is, hogy egyáltalán nem a sarki főzdében készülnek. Az 1664 Blanc eladott mennyisége például 29 százalékot ugrott, és a növekedés Franciaország mellett olyan helyekről jött, mint Kína, Malajzia, Oroszország vagy éppen Ukrajna.

A trendet azonban ennél is jobban jelzi a Grimbergen 4 százalékos növekedése, ezek a belga apátsági sörök kimondottan a kézműves divatra utaznak, és körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kommersz Tuborg vagy Carlsberg. A cég egyáltalán nem a vakszerencsének köszönhetően növelte a számait, hiszen a kézművesre hajazó márkák globális marketingjével és értékesítésével külön erre a célra felállított szervezet foglalkozik náluk.

A növekedés másik motorja egyébként az alkoholmentes sörválaszték, illetve általánosságban az, hogy a nyomott európai piac helyett az ázsiai értékesítésre koncentrálnak a cégnél.

A taktikát a befektetők is díjazzák, az alábbi ábra a Carlsberg részvények árfolyamát mutatja az elmúlt hat hónapban:

A Carlsberg részvényének árfolyama 2019. február 15 óta (értékek dán koronában).

Vállalat Világ Carlsberg Grimbergen kézműves sör sör Tuborg Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2019. december 15. 13:26 Élet, Vállalat

Miután öt órára csökkentették a napi munkaidőt, sokan felmondtak

A munkahely elvesztette a fontosságát, és túl sok idejük maradt arra, hogy rájöjjenek, igazság szerint más munkát szeretnének végezni.

Jandó Zoltán
2019. december 13. 06:57 Vállalat

Vajna Tímea túl akart adni öröksége egy fontos részén, de a bíróság közbelépett

Osztatlan közös tulajdont csináltak volna a cégből, de a cégbíróság nem engedte. Közben a vállalat meg is szűnhet, mivel fél éve késik a beszámolójával.

Torontáli Zoltán
2019. december 12. 11:17 Tech, Vállalat

Az 5G annyira zabálni fogja az energiát, mintha egy nagyvárossal bővülne az ország

Német számolások szerint ott egy körülbelül 1 milliós város fogyasztásának megfelelő energiát fognak felemészteni az 5G adatközpontok. Közben az is kiderült, hogy az egyik hálózatot a Huawei és a Nokia építheti.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 14. 07:16 Podcast

Chikán Attila: Ahol az alapvető gazdasági összefüggéseket sem látják, ott csak balhé lehet

A hagyományos értelemben vett közgazdaságtani képzés Magyarországon gyakorlatilag megszűnőben van, az ELTEcon jövő szeptember után már nem indít új évfolyamot. De mi történik a Corvinuson? Pete Péter és Chikán Attila beszélget a G7 Podcast Liveon.

Avatar
2019. december 13. 17:11 Élet

Az oltásellenesek visszaélnek azzal, hogy a többség beoltatja magát

El lehet kerülni egy kicsit kellemetlen élményt, ha a többiek nagy része keresztülmegy rajta. Klasszikus potyautas probléma az oltásellenesség.

Bucsky Péter
2019. december 12. 16:22 Közélet

Kormányközeli üzleti körök tarolták le a közéleti lapok piacát, aztán állami pénzből tőkésítik fel

Nagy pénzt lehet csinálni közéleti nyomtatott lapokkal Magyarországon. A baj csak az, hogy a nyereség forrása túlnyomó részt az állami támogatás.