Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 15. 11:21 Vállalat, Világ

Nem találnád ki, ki húzza a hasznot a kézműves sörök népszerűségéből

Idén nincs foci-világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem, és a nyár eleje a kánikula beköszönte előtt még viszonylag hűvösen indult – így minden adva volt ahhoz, hogy a sörgyártók az átlagosnál rosszabb üzleti évet zárjanak. Ehhez képest a Carlsberg ma azt jelentette be (pdf), hogy az adózás utáni konszolidált nyereségét éves szinten 23 százalékkal növelte.

A dán gyökerű társaság egyébként első pillantásra szenved, hiszen az év első hat hónapjában összesen csak 2 százalékkal növelte az eladott sör mennyiségét, és két legfontosabb márkája közül a Tuborg értékesítési volumene csak 1 százalékkal emelkedett, Carlsbergből pedig 3 százalékkal kevesebbet adott el. Ráadásul a legfontosabb piacnak számító Nyugat-Európában összességében is gyengén teljesít a cég.

A kiugró profit megoldása természetesen az, hogy a társaság jelentősen növelni tudta a drágább sörök értékesítését. Ezek szerint a dánok fel tudtak szállni a kézműves sörök globális divatjának expresszére: olyan márkáknál tudták növelni a forgalmat, amelyek hasonlítanak a kézműves alkotásokra annak ellenére is, hogy egyáltalán nem a sarki főzdében készülnek. Az 1664 Blanc eladott mennyisége például 29 százalékot ugrott, és a növekedés Franciaország mellett olyan helyekről jött, mint Kína, Malajzia, Oroszország vagy éppen Ukrajna.

A trendet azonban ennél is jobban jelzi a Grimbergen 4 százalékos növekedése, ezek a belga apátsági sörök kimondottan a kézműves divatra utaznak, és körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kommersz Tuborg vagy Carlsberg. A cég egyáltalán nem a vakszerencsének köszönhetően növelte a számait, hiszen a kézművesre hajazó márkák globális marketingjével és értékesítésével külön erre a célra felállított szervezet foglalkozik náluk.

A növekedés másik motorja egyébként az alkoholmentes sörválaszték, illetve általánosságban az, hogy a nyomott európai piac helyett az ázsiai értékesítésre koncentrálnak a cégnél.

A taktikát a befektetők is díjazzák, az alábbi ábra a Carlsberg részvények árfolyamát mutatja az elmúlt hat hónapban:

A Carlsberg részvényének árfolyama 2019. február 15 óta (értékek dán koronában).

Vállalat Világ Carlsberg Grimbergen kézműves sör sör Tuborg Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2019. szeptember 20. 07:00 Vállalat

Startupok helyett saját magukat támogatják az MVM cégének vezetői

Kétszer akkora a veszteség, mint amit befektettek. És azt is olyan cégekbe, amelyeknél nem látni életképes üzleti modell nyomát sem.

Hajdu Miklós
2019. szeptember 18. 06:43 Vállalat

Budapesti garázscégként indultak, külföldön is terjeszkedő techvállalat lett belőlük

Négy fiatal az egyetem után úgy érezte, hogy jól tudnak együtt dolgozni, úgyhogy próbaképp vállalkozni kezdtek. Az első termékötletük ugyan elbukott, nyolc évvel később viszont már megvolt a milliárdos árbevétel. A Supercharge története.

Stubnya Bence
2019. szeptember 17. 07:02 Adat, Vállalat

Nem támogatja tovább a vendégmunkások állásait a kormány, de rejtély, hogy miért nem évekkel ezelőtt döntött így

Nem célja többé az egyedi kormánydöntéssel adott nagyvállalati támogatásoknak, hogy munkahelyeket hozzanak létre. A kérdés már csak az, hogy miért pont most döntöttek így.

Fontos

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2019. szeptember 20. 16:47 Adat

A magyarok egy picit jobban szennyezik a bolygót, mint bárki más, de Áder János szerint mi nem számítunk

Több mint kétszer akkora a magyar széndioxid-kibocsátás, mint ami a fenntarthatósághoz kell. A "környezetvédő" köztársasági elnök szerint nem nekünk kell cselekednünk.

Tóth István János
2019. szeptember 19. 15:50 Közélet

Javítja a korrupció ellenőrzését az iskolázottság szintje?

Magyar adatok bizonyítják az összefüggést: ahol többen érettségiznek, ott aránylag kevesebbet lopnak.

Jandó Zoltán
2019. szeptember 19. 06:48 Közélet

Megkérdeztük a főpolgármester-jelölteket, hogy mit szólnának egy budapesti olimpiához

Karácsony Gergely és Puzsér Róbert sem támogatna egy budapesti olimpiai pályázatot. Közben a kormány erőből áttol minden olyan fejlesztést, ami az olimpia ellen szól, így fogynak az érvek az ötkarikás játékok ellen.