Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. augusztus 15. 11:21 Vállalat, Világ

Nem találnád ki, ki húzza a hasznot a kézműves sörök népszerűségéből

Idén nincs foci-világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem, és a nyár eleje a kánikula beköszönte előtt még viszonylag hűvösen indult – így minden adva volt ahhoz, hogy a sörgyártók az átlagosnál rosszabb üzleti évet zárjanak. Ehhez képest a Carlsberg ma azt jelentette be (pdf), hogy az adózás utáni konszolidált nyereségét éves szinten 23 százalékkal növelte.

A dán gyökerű társaság egyébként első pillantásra szenved, hiszen az év első hat hónapjában összesen csak 2 százalékkal növelte az eladott sör mennyiségét, és két legfontosabb márkája közül a Tuborg értékesítési volumene csak 1 százalékkal emelkedett, Carlsbergből pedig 3 százalékkal kevesebbet adott el. Ráadásul a legfontosabb piacnak számító Nyugat-Európában összességében is gyengén teljesít a cég.

A kiugró profit megoldása természetesen az, hogy a társaság jelentősen növelni tudta a drágább sörök értékesítését. Ezek szerint a dánok fel tudtak szállni a kézműves sörök globális divatjának expresszére: olyan márkáknál tudták növelni a forgalmat, amelyek hasonlítanak a kézműves alkotásokra annak ellenére is, hogy egyáltalán nem a sarki főzdében készülnek. Az 1664 Blanc eladott mennyisége például 29 százalékot ugrott, és a növekedés Franciaország mellett olyan helyekről jött, mint Kína, Malajzia, Oroszország vagy éppen Ukrajna.

A trendet azonban ennél is jobban jelzi a Grimbergen 4 százalékos növekedése, ezek a belga apátsági sörök kimondottan a kézműves divatra utaznak, és körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint egy kommersz Tuborg vagy Carlsberg. A cég egyáltalán nem a vakszerencsének köszönhetően növelte a számait, hiszen a kézművesre hajazó márkák globális marketingjével és értékesítésével külön erre a célra felállított szervezet foglalkozik náluk.

A növekedés másik motorja egyébként az alkoholmentes sörválaszték, illetve általánosságban az, hogy a nyomott európai piac helyett az ázsiai értékesítésre koncentrálnak a cégnél.

A taktikát a befektetők is díjazzák, az alábbi ábra a Carlsberg részvények árfolyamát mutatja az elmúlt hat hónapban:

A Carlsberg részvényének árfolyama 2019. február 15 óta (értékek dán koronában).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Carlsberg Grimbergen kézműves sör sör Tuborg Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.