Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 16. 15:24 Vállalat

Káosz a TV2-nél: hivatalosan is eladták a csatornát, valószínűleg többször is

Egészen döbbenetes kavarás zajlik a TV2-nél, az azonban most már biztos, hogy hivatalosan is új tulajdonosa van a kereskedelmi tévének. Június utolsó napjaiban ugyanis a januárban elhunyt Andy Vajna vagyonkezelő cége eladta az AV Progress nevű társaságot. Márpedig ez a cég a TV2 mögött álló tulajdonosi láncolat egyik tagja, így – legalábbis elvileg és papíron – a csatorna, sőt a teljes Fidesz-közeli tévés biznisz is új tulajdonoshoz került.

 

Ez az új tulajdonos pedig a BusinessHelp Kft., épp az a cég, amelyről három hónapja megírtuk, hogy 2016 óta közel 20 milliárd forintnyi előleget tett le a TV2-ért, így valójában már évek óta birtokolhatná a tévét. Csak eddig valamiért nem vették a nevükre a csatornát.

Most úgy tűnik, hogy ez megtörtént, érvényesítették ezt a jogot. A cégháló körül jogi kavarások miatt azonban könnyen elképzelhető, hogy valójában mégsem ők birtokolják a kereskedelmi tévét. A hivatalos iratok alapján ugyanis úgy tűnik, hogy az elmúlt hónapokban a cégháló más vállalatai is tulajdonost váltottak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Eladták a TV2-t

Már az AV Progress eladása is különleges volt. A vevő, tehát a BusinessHelp Kft. képviselője ugyanis valóban csak június végén írta alá az adásvételről szóló okiratot, így hivatalosan ekkor lett tulajdonos a BusinessHelp. Az eladó, tehát Andy Vajna vagyonkezelőjének cégvezetői viszont már hetekkel korábban, április elején aláírták ezt a papírt. Azaz a dokumentum közel három hónapon keresztül egy fiókban pihent valahol.

Ebben a három hónapban pedig bejelentkezett a TV2-ért Vida József, aki amellett, hogy a Takarékbank elnöke, több Mészáros Lőrinchez köthető cégben is fontos szerepet tölt be. Az üzletember az egykori gázszerelő tőzsdei vállalatának igazgatósági tagja, a szintén a felcsúti milliárdoshoz köthető Status Capital Zrt-ben pedig felügyelőbizottsági tag.

Vida először csak szándékáról tájékoztatta a nagyérdeműt – egy nappal azt követően, hogy a 2016-os tulajdonosváltásról szóló cikkünk érintettjeit megkerestük kérdéseinkkel –, majd május végén a TV2 jelentette be, hogy a takarékvezér egyik cége megveszi a teljes médiaportfóliójukat. Egészen pontosan azt a TV2 Média Csoport Zrt-t vásárolja meg, amely közvetlenül kezében tartja a kereskedelmi tévét és csatolmányait (lásd a céghálót fent). Ezt követően Vida szórakoztató interjúban magyarázta szándékait az Indexen.

Papíron mégsem adták el a TV2-t

Hiába ígérte azonban Vida, a TV2 megvásárlása hivatalosan azóta sem történt meg. A bejelentett tulajdonosváltást nem jegyezték be, sőt egyelőre annak sincs nyoma, hogy a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) vizsgálná a tranzakciót, pedig az akkori közlemény szerint már csak erre várnak a felek.

Azaz papíron a TV2 Média Csoport Zrt. tulajdonosa közvetve továbbra is az AV Progress Kft., ami pedig most már a BusinessHelpé.

A BusinessHelpet viszont nem Vida József birtokolja. De azért az üzletember nincs is túl távol a cégtől.

Ahogy azt korábbi cikkükben is bemutattuk, a társaságot egy fiatal vállalkozó, Fári Ádám tartja a kezében, aki maga is a Takarékbankban dolgozik közvetlenül az elnök alatt, és Vida több cégében is fontos pozíciókat tölt be. Fári öt nappal Andy Vajna halála előtt szerezte meg a BusinessHelp Kft-t, amely ekkor már ugye jó ideje milliárdokat tett le előlegként a csatornáért.

Első ránézésre ezért is nehezen lehet érthető, hogy miért kellett most megvennie Fári cégének a tulajdonosi láncolat egy másik tagját is. A TV2 Zrt-t ugyanis közvetlenül is a nevére vehette volna a cég, ha már korábban milliárdokat tett le érte, így a kereskedelmi csatorna szempontjából feleslegesnek tűnik az amúgy teljesen bonyolult cégháló feljebb lévő tagjaival szórakozni.

Mégis eladták a TV2-t

Különösen, hogy a jelek szerint a TV2 Zrt. annak ellenére sem az AV Progressé, hogy ennek papíron semmi nyoma. A két vállalat közötti köztes tulajdonos*A Magyar Broadcasting Co Zrt., lásd a fenti céghálót. a 2018-as évről szóló, márciusi keltezésű beszámolójában ugyanis azt írta, hogy már értékesítette a TV2 Média Csoport Zrt-ben lévő részesedésének 75 százalékát. Azt viszont nem árulták el sem itt, sem kérdésünkre, hogy kinek adták el a csatornát.

Összefoglalva időrendben tehát valahogy így néz ki a történet:

  • 2015. október 16. Andy Vajna megveszi a TV2-t, 2016 januárjában hivatalosan is tulajdonos lesz egy céghálón keresztül.
  • 2016-2018: A BusinessHelp Kft. 20 milliárd forintnyi előleget tesz le a csatornát közvetlenül birtokló és fenntartó TV2 Média Csoport Zrt.*(ekkor még más volt a cég neve, időközben a teljes csoportot átszervezték megvásárlására, de nem veszi a nevére céget.
  • 2019. január 15. Fári Ádám, a Takarékbank elnökének Vida Józsefnek a bizalmasa megszerzi a BusinessHelp Kft-t egy cinkotai nőtől.
  • 2019. január 20. Meghal Andy Vajna, aki a cégiratok szerint ekkor a TV2 mögötti cégháló és így a csatorna tulajdonosa.
  • 2019. január-március: Eladják a TV2 Média Csoport Zrt-t, így a csatorna elvileg kikerül a céghálóból, de ennek máig nincs nyoma a cégiratokban.
  • 2019. április 15. Vida József bejelenti: előrehaladott tárgyalásokat folytat a TV2 Média Csoport Zrt. megvásárlásáról.
  • 2019. május 19. A TV2 közleményt tesz közzé, ami szerint Vida József egyik cége szerzi meg a TV2-csoportot.
  • 2019. június 28. A BusinessHelp Kft. megveszi a TV2 mögötti cégháló egyik tagját, az AV Progress Kft-t, amely papíron továbbra is a kereskedelmi tévé tulajdonosa, valójában azonban jó eséllyel már hónapok óta nem.

Egyszóval a folyamatot nem sikerült túl átláthatóan menedzselni. A kavarás hatalmas a TV2 körül, és ennek eredményeként mostanra nagyjából teljesen esélytelen megmondani, hogy ki a tulajdonos, illetve ki hozza a döntéseket a csatornánál. Tulajdonképpen egy dolgot lehet biztosra venni: hogy

nem Andy Vajna örököse szerzi meg a TV2-t.

Nem csak a TV2-t viszik

Más kérdés, hogy az AV Progress megvásárlása akkor sem volt teljesen értelmetlen, ha az egyelőre elrejtett tranzakciók miatt a TV2-t ezzel már nem szerezte meg Fári cége. Ha nem csak a kereskedelmi csatornára koncentrálunk, akkor második ránézésre már így is értelmet nyerhet a tranzakció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc bizalmasához kerülhet a teljes Fidesz-közeli tévébizniszA TV2 után a kereskedelmi csatornának műsorokat gyártó IKO és az adó reklámjait értékesítő Atmedia is Vida József Takarékbank-vezér környezetébe került.

Az AV Progressnek ugyanis a Fideszes médiabirodalom más vállalataiban, is van részesedése. A társaság az elmúlt években a TV2-nek műsorokat gyártó IKO-ban és a 44 tévécsatorna, köztük a TV2-csoport reklámidejét értékesítő Atmedia Kft-ben is résztulajdonos. Azért csak résztulajdonos, mert az érintett vállalatok néhány hete részben egy másik Vida Józsefhez köthető csoport tulajdonába kerültek. Az üzletemberhez kötődő, alig több mint egy hónappal azelőtt alapított Hunmedia Befektetési Zrt. ugyanis kivásárolta ezekből Magyarország egyik leggazdagabb emberét, Rákosi Tamást.

Azaz szép lassan a Fidesz közeli médiabiznisz minden eleme Vida József közelébe kerül,

még ha nem is közvetlenül, ahogy azt a takarékvezér és a TV2 korábbi nyilatkozataiból, közleményeiből sejteni lehetett. Idővel azonban valószínűleg a közvetett kapcsolat is meglesz: nem lenne meglepő, ha néhány héten-hónapon belül valamennyi érintett tévés vállalkozás tulajdonosa az üzletember bizalmi vagyonkezelő cége az Abraham Goldmann lenne. Az azonban, hogy ehhez miért van szükség ilyen cégjogi csavarokra, egyelőre rejtély, és erre egyelőre a szereplők sem válaszolnak.

A felvásárlások miatt kerestük az érintetteket, ám kérdéseinkre eddig sem Vida Józseftől, sem Fári Ádámtól, sem a Vajna-cégek többségét eddig irányító Tremmel Zoltántól nem kaptunk választ. Az egyetlen – igaz, automatikus – reakció megkereséseinkre a TV2 mögötti cégháló nagy részében a közelmúltban épp Tremmelt váltó Tima Jánostól érkezett: Alcsútdoboz Fideszes polgármestere, Mészáros Lőrinc bizalmasa, aki látszólag a kereskedelmi csatorna irányítója lett, épp szabadságát tölti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna Mészáros Lőrinc TV2 Vida József Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.