Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 13. 07:29 Vállalat

Rejtélyes libanoni család áll az Apple-t forgalmazó magyar óriáscég mögött

A magyarországi nagyvállalatok vezetői közül Georges Abboud számít az egyik legrejtélyesebbnek. Közel húsz éve vezeti az Apple magyarországi partnercégét, és termékeik hiába szerepelnek hatalmas súllyal a magyar médiában, a cég vezetőjéről és a mögötte álló libanoni cégbirodalomról lényegében semmit nem lehet találni az interneten magyar nyelven.

Az Abboud által vezetett Apcom CE nevű cég az Apple termékek kizárólagos kelet-európai forgalmazója, tavalyi 110 milliárd forintos árbevételével a száz legnagyobb magyarországi cég közé tartozik. A céget kétszer is megkerestem, hogy többet megtudhassak Abboud karrierívéről és a szintén rejtélyes libanoni anyacégről, de nem válaszoltak a leveleimre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar GDP dupláját viszi haza készpénzben az USA-ba az AppleAz decemberben jóváhagyott adóreformnak köszönhetően kedvezményesen lehet hazahozni a pénzt.

Abboudról egyedül a LinkedIn oldalán találtam néhány érdemi információt. Bár ezekből is csak annyi derült ki, hogy az 53 éves férfi Libanonban egy bejrúti francia nyelvű mérnöki egyetemre járt, majd Párizsban szerzett közgazdász diplomát 1990-ben. Az életút következő évtizede homályos, 2002-ben pedig már magyarországi lakcímmel rendelkezett, és magyarországi Apple-ös cég elődjénél dolgozott ügyvezetőként.

A Vision & Sound nevű vállalkozás a céginformációs papírok szerint a Toshiba nevű japán cégcsoport szórakoztatóelektronikai termékeinek nagykereskedelmével foglalkozott. 2004-től*ITM CE Kft.-ként „IT és fotótermékekkel” bővítette a termékpalettáját, és a környező országokba is elkezdett értékesíteni. Az Apple termékeit 2008-ban kezdte el forgalmazni, ezt követően változtatta meg a nevét Apcomra.

Sorban állás iPhone-okért a budapesti Allé bevásárlóközpontban 2015-ben. Fotó: Marjai János/MTI

2009-es cikkek szerint a cég az Apple-termékek kizárólagos hazai forgalmazójaként határozta meg magát, és a honlapján szereplő egymondatos önjellemzés szerint ez mostanra sem változott. Egy korabeli cikk szerint az Apple közép-európai raktára Magyarországon működött, és innen szolgálták ki a környező országokat is Apple-termékekkel. A céges beszámolók alapján ez továbbra is így van, az Apcom magyar cége szolgálja ki Bulgáriát, Észak-Macedóniát, Horvátországot, Romániát, Szlovéniát és Szerbiát is.

Az Apcom árbevétele rohamosan nőtt 2017-ig. A 2014-es 26 milliárd forint 2017-re 190 milliárdra ugrott, bár tavaly jelentősen, több mint 40 százalékkal 110 milliárdra csökkent. A magyar piac kiszolgálására pedig létrehozták az Apcom Hungaryt, amelynek 20 milliárd forint körül alakult az árbevétele az elmúlt években.

 

A csoport nemcsak nagykereskedelemmel foglalkozik Magyarországon, hanem az érdekeltségei közé tartozik az iStyle nevű bolthálózat, amelyből a legismertebb talán az Andrássy úton működik. A tavaly 12 milliárdos árbevételű cégben szintén ügyvezető Georges Abboud.

Ezek a cégek közvetlenül offshore cégek tulajdonában állnak – az Apcom CE a Brit Virgin-szigetekre, a másik kettő pedig Ciprusra van bejegyezve -, de honlapjuk alapján mindhárman egy jókora libanoni cégbirodalomhoz, a Midis Grouphoz tartoznak. A libanoni cégcsoport magyar léptékkel hatalmasnak számít, 2017-es négymilliárd dolláros bevétele (akkori átlagárfolyamon 1100 milliárd forint) nagyjából a második legnagyobb forgalmú magyarországi cégével, a kecskeméti Mercedesével azonos. Abboud mellett az Apcom két másik ügyvezetője is libanoni lehet a nyilvánosan fellelhető adataik alapján.

Az Apcom székhelyénél, a Graphisoft Parkban állítottak szobrot 2011-ben Steve Jobs, az Apple társalapítójának emlékére. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az 1967-ben alapított bejrúti vállalatcsoporthoz honlapja szerint több mint 150 cég tartozik. Főleg feltörekvő piacokon dolgozik, több mint 70 országban van jelen a Közel-Keleten, Európában és Afrikában, alapvetően technológiai kereskedőként és tanácsadóként. Az iStyle-nak például mintegy 50 üzlete van a három földrészen. Az Apple mellett a partnereik közé tartozik a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM és a Google is.

A honlapjáról ennél sokkal több nem derül ki, és angol nyelven is alig található valami az interneten a libanoni vállalatbirodalomról. A cég vezérigazgatója – és állítólagosan egyik alapítója – Nabil Bustros, aki egy befolyásos libanoni családból származik.

A libanoni társadalomban központi szerepet játszik a nagycsalád. Egy libanoni magazin családtörténeti írása szerint Bejrút hét arisztokrata családja közül a Bustros az egyik. A cikk szerint az ortodox görög vallású család évszázadokkal korábban is tagja volt az európai arisztokráciának. Lényegesebb információkat azonban nem lehet találni Nabil Bustrosról angolul az interneten, akiről fotók is alig vannak.

Az egészen sajátos társadalmi berendezkedésű Libanonban hatmillióan élnek, és az egy főre jutó jövedelem alapján közepesen vagyonos országnak számít, nagyjából Bulgáriával van egy szinten. Az országban azonban több család is hatalmas vagyonnal rendelkezik, a Forbes dollármilliárdosokat összegző listáján hat libanoni is szerepel (míg Magyarországon ketten vannak, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc). Libanoni szülőktől származik a Mexikóban született Carlos Slim is, aki a világ ötödik leggazdagabb embere, de korábban első is volt.

Vállalat Apcom Apple libanon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2020. október 28. 17:02 Vállalat

Meglepően jó negyedévet zárt a Fiat-Chrysler csoport

Kár volt aggódni tavasszal az autóiparért, a válság ellenére sem tűntek el az autóvásárlók.

Váczi István
2020. október 27. 14:41 Vállalat

Hasít idén Európa legnagyobb kamionos cége

A német és a brit közúti teherforgalom is meghaladja a járvány előtti szintet, a litván Girteka pedig idén 10 százalékos növekedéssel számol.

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.