Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 13. 07:29 Vállalat

Rejtélyes libanoni család áll az Apple-t forgalmazó magyar óriáscég mögött

A magyarországi nagyvállalatok vezetői közül Georges Abboud számít az egyik legrejtélyesebbnek. Közel húsz éve vezeti az Apple magyarországi partnercégét, és termékeik hiába szerepelnek hatalmas súllyal a magyar médiában, a cég vezetőjéről és a mögötte álló libanoni cégbirodalomról lényegében semmit nem lehet találni az interneten magyar nyelven.

Az Abboud által vezetett Apcom CE nevű cég az Apple termékek kizárólagos kelet-európai forgalmazója, tavalyi 110 milliárd forintos árbevételével a száz legnagyobb magyarországi cég közé tartozik. A céget kétszer is megkerestem, hogy többet megtudhassak Abboud karrierívéről és a szintén rejtélyes libanoni anyacégről, de nem válaszoltak a leveleimre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar GDP dupláját viszi haza készpénzben az USA-ba az AppleAz decemberben jóváhagyott adóreformnak köszönhetően kedvezményesen lehet hazahozni a pénzt.

Abboudról egyedül a LinkedIn oldalán találtam néhány érdemi információt. Bár ezekből is csak annyi derült ki, hogy az 53 éves férfi Libanonban egy bejrúti francia nyelvű mérnöki egyetemre járt, majd Párizsban szerzett közgazdász diplomát 1990-ben. Az életút következő évtizede homályos, 2002-ben pedig már magyarországi lakcímmel rendelkezett, és magyarországi Apple-ös cég elődjénél dolgozott ügyvezetőként.

A Vision & Sound nevű vállalkozás a céginformációs papírok szerint a Toshiba nevű japán cégcsoport szórakoztatóelektronikai termékeinek nagykereskedelmével foglalkozott. 2004-től*ITM CE Kft.-ként „IT és fotótermékekkel” bővítette a termékpalettáját, és a környező országokba is elkezdett értékesíteni. Az Apple termékeit 2008-ban kezdte el forgalmazni, ezt követően változtatta meg a nevét Apcomra.

Sorban állás iPhone-okért a budapesti Allé bevásárlóközpontban 2015-ben. Fotó: Marjai János/MTI

2009-es cikkek szerint a cég az Apple-termékek kizárólagos hazai forgalmazójaként határozta meg magát, és a honlapján szereplő egymondatos önjellemzés szerint ez mostanra sem változott. Egy korabeli cikk szerint az Apple közép-európai raktára Magyarországon működött, és innen szolgálták ki a környező országokat is Apple-termékekkel. A céges beszámolók alapján ez továbbra is így van, az Apcom magyar cége szolgálja ki Bulgáriát, Észak-Macedóniát, Horvátországot, Romániát, Szlovéniát és Szerbiát is.

Az Apcom árbevétele rohamosan nőtt 2017-ig. A 2014-es 26 milliárd forint 2017-re 190 milliárdra ugrott, bár tavaly jelentősen, több mint 40 százalékkal 110 milliárdra csökkent. A magyar piac kiszolgálására pedig létrehozták az Apcom Hungaryt, amelynek 20 milliárd forint körül alakult az árbevétele az elmúlt években.

 

A csoport nemcsak nagykereskedelemmel foglalkozik Magyarországon, hanem az érdekeltségei közé tartozik az iStyle nevű bolthálózat, amelyből a legismertebb talán az Andrássy úton működik. A tavaly 12 milliárdos árbevételű cégben szintén ügyvezető Georges Abboud.

Ezek a cégek közvetlenül offshore cégek tulajdonában állnak – az Apcom CE a Brit Virgin-szigetekre, a másik kettő pedig Ciprusra van bejegyezve -, de honlapjuk alapján mindhárman egy jókora libanoni cégbirodalomhoz, a Midis Grouphoz tartoznak. A libanoni cégcsoport magyar léptékkel hatalmasnak számít, 2017-es négymilliárd dolláros bevétele (akkori átlagárfolyamon 1100 milliárd forint) nagyjából a második legnagyobb forgalmú magyarországi cégével, a kecskeméti Mercedesével azonos. Abboud mellett az Apcom két másik ügyvezetője is libanoni lehet a nyilvánosan fellelhető adataik alapján.

Az Apcom székhelyénél, a Graphisoft Parkban állítottak szobrot 2011-ben Steve Jobs, az Apple társalapítójának emlékére. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az 1967-ben alapított bejrúti vállalatcsoporthoz honlapja szerint több mint 150 cég tartozik. Főleg feltörekvő piacokon dolgozik, több mint 70 országban van jelen a Közel-Keleten, Európában és Afrikában, alapvetően technológiai kereskedőként és tanácsadóként. Az iStyle-nak például mintegy 50 üzlete van a három földrészen. Az Apple mellett a partnereik közé tartozik a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM és a Google is.

A honlapjáról ennél sokkal több nem derül ki, és angol nyelven is alig található valami az interneten a libanoni vállalatbirodalomról. A cég vezérigazgatója – és állítólagosan egyik alapítója – Nabil Bustros, aki egy befolyásos libanoni családból származik.

A libanoni társadalomban központi szerepet játszik a nagycsalád. Egy libanoni magazin családtörténeti írása szerint Bejrút hét arisztokrata családja közül a Bustros az egyik. A cikk szerint az ortodox görög vallású család évszázadokkal korábban is tagja volt az európai arisztokráciának. Lényegesebb információkat azonban nem lehet találni Nabil Bustrosról angolul az interneten, akiről fotók is alig vannak.

Az egészen sajátos társadalmi berendezkedésű Libanonban hatmillióan élnek, és az egy főre jutó jövedelem alapján közepesen vagyonos országnak számít, nagyjából Bulgáriával van egy szinten. Az országban azonban több család is hatalmas vagyonnal rendelkezik, a Forbes dollármilliárdosokat összegző listáján hat libanoni is szerepel (míg Magyarországon ketten vannak, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc). Libanoni szülőktől származik a Mexikóban született Carlos Slim is, aki a világ ötödik leggazdagabb embere, de korábban első is volt.

Vállalat Apcom Apple libanon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2019. augusztus 23. 10:03 Vállalat

Annyit ér Peppa malac, mint az OTP harmada

Megvásárolja az egyebek mellett a Peppa malac és a Pizsihősök rajzfilmsorozatokat jegyző brit vállalatot a világ egyik legnagyobb játékgyártó cége, az amerikai Hasbro.

Fabók Bálint
2019. augusztus 22. 06:53 Vállalat

Dolgozónként 14 milliárd forintot termel egy titkolózó amerikai multi Magyarországon

A Cadence Design az egyik legjobban fizető cég a világon, és ugyan Magyarországon csak egy kis irodája van, forgalma alapján a 200 legnagyobb itteni vállalat egyike.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 16. 15:54 Közélet, Vállalat

Tesla roncsok és klasszikus Ferrari-k házasításából épül fel egy új iparág

Lassan eljöhet a motorhang- és kipufogószagmentes veterántalálkozók ideje is.

Fontos

Fabók Bálint
2019. augusztus 21. 06:51 Világ

138 milliárd forintos afrikai útépítés reklámfilmjében tűnik fel a Duna Aszfalt

A világ egyik legkorruptabb országában vesznek részt egy világkereskedelmi szempontból számottevő útépítésen. A kollégáik nagy nehézségekkel küzdenek.

Bucsky Péter
2019. augusztus 20. 07:27 Közélet, Világ

A környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatni

Egy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?