Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 13. 07:29 Vállalat

Rejtélyes libanoni család áll az Apple-t forgalmazó magyar óriáscég mögött

A magyarországi nagyvállalatok vezetői közül Georges Abboud számít az egyik legrejtélyesebbnek. Közel húsz éve vezeti az Apple magyarországi partnercégét, és termékeik hiába szerepelnek hatalmas súllyal a magyar médiában, a cég vezetőjéről és a mögötte álló libanoni cégbirodalomról lényegében semmit nem lehet találni az interneten magyar nyelven.

Az Abboud által vezetett Apcom CE nevű cég az Apple termékek kizárólagos kelet-európai forgalmazója, tavalyi 110 milliárd forintos árbevételével a száz legnagyobb magyarországi cég közé tartozik. A céget kétszer is megkerestem, hogy többet megtudhassak Abboud karrierívéről és a szintén rejtélyes libanoni anyacégről, de nem válaszoltak a leveleimre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar GDP dupláját viszi haza készpénzben az USA-ba az AppleAz decemberben jóváhagyott adóreformnak köszönhetően kedvezményesen lehet hazahozni a pénzt.

Abboudról egyedül a LinkedIn oldalán találtam néhány érdemi információt. Bár ezekből is csak annyi derült ki, hogy az 53 éves férfi Libanonban egy bejrúti francia nyelvű mérnöki egyetemre járt, majd Párizsban szerzett közgazdász diplomát 1990-ben. Az életút következő évtizede homályos, 2002-ben pedig már magyarországi lakcímmel rendelkezett, és magyarországi Apple-ös cég elődjénél dolgozott ügyvezetőként.

A Vision & Sound nevű vállalkozás a céginformációs papírok szerint a Toshiba nevű japán cégcsoport szórakoztatóelektronikai termékeinek nagykereskedelmével foglalkozott. 2004-től*ITM CE Kft.-ként „IT és fotótermékekkel” bővítette a termékpalettáját, és a környező országokba is elkezdett értékesíteni. Az Apple termékeit 2008-ban kezdte el forgalmazni, ezt követően változtatta meg a nevét Apcomra.

Sorban állás iPhone-okért a budapesti Allé bevásárlóközpontban 2015-ben. Fotó: Marjai János/MTI

2009-es cikkek szerint a cég az Apple-termékek kizárólagos hazai forgalmazójaként határozta meg magát, és a honlapján szereplő egymondatos önjellemzés szerint ez mostanra sem változott. Egy korabeli cikk szerint az Apple közép-európai raktára Magyarországon működött, és innen szolgálták ki a környező országokat is Apple-termékekkel. A céges beszámolók alapján ez továbbra is így van, az Apcom magyar cége szolgálja ki Bulgáriát, Észak-Macedóniát, Horvátországot, Romániát, Szlovéniát és Szerbiát is.

Az Apcom árbevétele rohamosan nőtt 2017-ig. A 2014-es 26 milliárd forint 2017-re 190 milliárdra ugrott, bár tavaly jelentősen, több mint 40 százalékkal 110 milliárdra csökkent. A magyar piac kiszolgálására pedig létrehozták az Apcom Hungaryt, amelynek 20 milliárd forint körül alakult az árbevétele az elmúlt években.

 

A csoport nemcsak nagykereskedelemmel foglalkozik Magyarországon, hanem az érdekeltségei közé tartozik az iStyle nevű bolthálózat, amelyből a legismertebb talán az Andrássy úton működik. A tavaly 12 milliárdos árbevételű cégben szintén ügyvezető Georges Abboud.

Ezek a cégek közvetlenül offshore cégek tulajdonában állnak – az Apcom CE a Brit Virgin-szigetekre, a másik kettő pedig Ciprusra van bejegyezve -, de honlapjuk alapján mindhárman egy jókora libanoni cégbirodalomhoz, a Midis Grouphoz tartoznak. A libanoni cégcsoport magyar léptékkel hatalmasnak számít, 2017-es négymilliárd dolláros bevétele (akkori átlagárfolyamon 1100 milliárd forint) nagyjából a második legnagyobb forgalmú magyarországi cégével, a kecskeméti Mercedesével azonos. Abboud mellett az Apcom két másik ügyvezetője is libanoni lehet a nyilvánosan fellelhető adataik alapján.

Az Apcom székhelyénél, a Graphisoft Parkban állítottak szobrot 2011-ben Steve Jobs, az Apple társalapítójának emlékére. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Az 1967-ben alapított bejrúti vállalatcsoporthoz honlapja szerint több mint 150 cég tartozik. Főleg feltörekvő piacokon dolgozik, több mint 70 országban van jelen a Közel-Keleten, Európában és Afrikában, alapvetően technológiai kereskedőként és tanácsadóként. Az iStyle-nak például mintegy 50 üzlete van a három földrészen. Az Apple mellett a partnereik közé tartozik a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM és a Google is.

A honlapjáról ennél sokkal több nem derül ki, és angol nyelven is alig található valami az interneten a libanoni vállalatbirodalomról. A cég vezérigazgatója – és állítólagosan egyik alapítója – Nabil Bustros, aki egy befolyásos libanoni családból származik.

A libanoni társadalomban központi szerepet játszik a nagycsalád. Egy libanoni magazin családtörténeti írása szerint Bejrút hét arisztokrata családja közül a Bustros az egyik. A cikk szerint az ortodox görög vallású család évszázadokkal korábban is tagja volt az európai arisztokráciának. Lényegesebb információkat azonban nem lehet találni Nabil Bustrosról angolul az interneten, akiről fotók is alig vannak.

Az egészen sajátos társadalmi berendezkedésű Libanonban hatmillióan élnek, és az egy főre jutó jövedelem alapján közepesen vagyonos országnak számít, nagyjából Bulgáriával van egy szinten. Az országban azonban több család is hatalmas vagyonnal rendelkezik, a Forbes dollármilliárdosokat összegző listáján hat libanoni is szerepel (míg Magyarországon ketten vannak, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc). Libanoni szülőktől származik a Mexikóban született Carlos Slim is, aki a világ ötödik leggazdagabb embere, de korábban első is volt.

Vállalat Apcom Apple libanon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Avatar
2020. június 3. 09:10 Vállalat

Az adat az új kobra

Egy ételkiszállító cég megmutathatja, hogy továbbra is ki vannak-e éhezve a befektetők az adatokat habzsoló startupokra.

Jandó Zoltán
2020. június 3. 06:31 Vállalat

Mészáros Lőrinc lehet az ország legnagyobb munkaadója az állam után

A Mészáros-csoport vállalatai összesen mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Ennél több alkalmazottja itthon csak a Magyar Postának van.

Avatar
2020. június 2. 17:35 Vállalat

Nem baj, ha szigorúak a pályázat feltételei

A koronavírus-válság körüli pályázatokban megjelent szempontként, hogy a rossz cégeket nem kell támogatni. Ez nem baj, a szubjektív szempontok viszont rontják a hitelességet.

Fontos

Avatar
2020. június 3. 13:49 Közélet

A rendszerváltáshoz mérhető kihívás vár ránk

Sok korábbi válsághoz hasonlították már a mostani helyzetet, idehaza a rendszerváltást követő időszak tanulságait is érdemes felidézni.

Váczi István
2020. június 1. 17:40 Világ

Újabb erős érv szól a négynapos munkahét mellett

Sok embernek most vagy pénze nincs, vagy ideje, ami a kelleténél is borúsabbá teszi a turisztikai kilátásokat. Rövidebb munkaidővel ezen is lehetne segíteni.

Torontáli Zoltán
2020. június 1. 07:02 Élet

Megéri leköltözni vidékre, hogy zöldséget és gyümölcsöt termeljünk magunknak?

Két tévhit akadályozza, hogy egy család önellátóvá váljon élelmiszerből. Az egyik, hogy a pázsit helyett káposztát és uborkát kell nézni a ház ablakából, a másik, hogy a kapálásba bele kell rokkanni a cél érdekében. A számok mást mutatnak.